építészet : környezet : innováció

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tervpályázat

III. díjas a 2-es számú pályamű.
Vezető tervező: Lévai Tamás és Herczeg Tamás

III. díjas a 2-es számú pályamű.
Vezető tervező: Lévai Tamás és Herczeg Tamás,
munkatárs: Harnos László

 


Részletes bírálat:

Az északi terület gépkocsi megközelítését továbbra is a meglévő déli kapun keresztűl biztosítja. A Major utcából nyitott új bejárat kizárólag személyforgalmat bonyolít, gazdasági forgalomra nem alkalmas (bár a lehetőség adott lenne). A terepszint alatti kiállítótér előtt vezetett látogatói lépcső lökésszerű személyforgalom fogadására nem alkalmas. Az É29 jelű épület az érkezőt kellemetlen falként fogadja, az érkeztetés kiérleletlen.

Az északi terület rendezésénél a morfológiai és topográfiai adottságokat tekinti kiindulópontnak. A terepszint alá támfalszerűen telepített kiállító tér megfelelő módon rendezi át, szervezi a jelenleg szétszabdalt keleti területrészt. Egybefüggő, szövetszerű terepfelület kialakítása kínálkozik az esésvonal irányú aszfaltút megszüntetésével, de ennek kidolgozásával adós marad: nem foglalkozik sem a morfológiából adódó problémák megoldásával, sem a kerti térképzéssel. Érdekes gondolat a "bőrkert" fogalma, vajon mit rejthet? Sajnos a terület belső forgalma - látogató, illetve gazdasági - zavaros, szétválasztása tisztázatlan. A kiállítótér beszállítói forgalma teljesen megoldatlan. A kiállítóteret differenciált térsorként fogalmazza meg, de belső tere nyomottnak tűnik, és az igényes belső infrastruktúra elhelyezhetőségére sem gondol.

A déli területen kialakított 120 gépkocsi kapacitású parkoló Zsolnay Vilmos úti bekötési pontja a területet kettéhasítja. Az É82-es épület túloldalán a bekötésnek jobb helye lenne.

A gyalogos forgalom Zsolnay Vilmos út alatti átvezetése megoldás lehet, de a látogatók alagsori érkeztetése az északi területre nyomasztó és kellemetlen. A parkoló egyébként is túl messze van mind a multifunkcionális tértől, mind a csodák palotájától és a kiállítótértől, amelyek nagy létszámú és lökésszerű látogatói forgalmat is feltételeznek. Az alagút süllyesztett belső udvara koszfészek lesz.

Erénye a pályaműnek, hogy igyekszik a lehető legkevesebb "sebészeti" beavatkozással teljesíteni a tervezési programot. Az újonnan építendő létesítmények gyakorlatilag a terepszint alá süllyesztett kiállító térsorra, illetve a Zsolnay Vilmos út alatti gyalogos alagútra és alagsorra korlátozódnak.

Bár igyekszik a kisebb léptékű épületegyüttes (É12-19) belső tereit az áttervezés során érzékenyen kezelni, az É18 épületbe telepített cellás funkció (írodák) elhelyezése, a szerkezeti adottságok okán (centrális pillércsoportok), tévedés.

A meglévő igen sűrű beépítettségű épületkonglomerátum (É 17, 19, 22 ... ) lazítására nem tesz javaslatot.

A multifunkcionális teret két külön épületben (É78, É28) helyezi el, ami a többcélú flexibilis hasznosíthatóság lehetőségeit szűkíti.

Az Európai Roma Kulturális Központ elhelyezésére és kialakítására tett javaslata megkérdőjelezhető.

A szűkszavú műleírás a tervezési koncepcióról igencsak gyéren tájékoztat. Az egyes épületegyüttesek építészeti kialakítására legalább egy-egy mondatos indoklás hiányzik. Ennek ellenére a benyújtott tervanyagból érezhető a meglévő karakterek és értékek megőrzésére való törekvés szándéka. A pályázat a javasolt átépítéseket, új létesítményeket egyszerű világos módon ábrázolja.

A pályamű III. díjban részesült
.

vélemény írásához jelentkezzen be »