Épületek/Középület

A Snøhetta alámerült

1/10

Fotó: André Martinsen

Fotó: André Martinsen
Fotó: Ivar Kvaal
Fotó: Ivar Kvaal
Fotó: Inger Marie Grini
Építés közben, Fotó: Archdaily
Fotó: Inger Marie Grini
Forrás: designboom.com
Forrás: Archdaily
Fotó: Ivar Kvaal
Fotó: Inger Marie Grini
Fotó: André Martinsen
Fotó: Ivar Kvaal
Fotó: Ivar Kvaal
Fotó: Inger Marie Grini
Építés közben, Fotó: Archdaily
Fotó: Inger Marie Grini
Forrás: designboom.com
Forrás: Archdaily
Fotó: Ivar Kvaal
Fotó: Inger Marie Grini
1/10

Fotó: André Martinsen

A Snøhetta alámerült
Épületek/Középület

A Snøhetta alámerült

2019.03.25. 11:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Snøhetta

Földrajzi hely:
Båly

Vélemények:
1

Még várnunk kell, hogy a Snøhetta a mi városunkon is rajtahagyja kézjegyét. Addig is Európát bőven elárasztja izgalmas landmark architektúrákkal, Norvégiában például ők adták át nemrég a kontinens első vízalatti éttermét.

A vízbe süllyedt Under étterem Norvégia legdélibb csücskébe, Båly községének hozott hírnevet. De van-e értelme víz alá építkezni azon kívül, hogy radikalitása esetleg vendégcsalogató lehet? 

Fotó: André Martinsen
1/10
Fotó: André Martinsen


Jó hír, hogy igen. Olyan extravagáns vendéglőről van szó, amely egyben egy kutató centrum is. A tengerbiológusoknak is komfortos megfigyelőhelyet nyújtanak, ahol a norvég partvonal látványos flóra és fauna világához lehet közelebb kerülni igen komfortos módon. 


Fotó: Ivar Kvaal
3/10
Fotó: Ivar Kvaal


 

Vasbetonszerkezete ellenáll a tenger erős áramlásának, hullámainak, melynek érdes, sávozott  felületére a kagyló kolóniák is rá tudnak telepedni.


Építés közben, Fotó: Archdaily
5/10
Építés közben, Fotó: Archdaily

 

Ha minden jól megy, a víz alatti homlokzatot teljesen beborítják majd az élőlények, amik segíthetnek megtisztítani a közeli tengervizet. Mindez még inkább idevonzza az élővilágot, és struktúra tulajdonképpen szimbiózisban tud működni környezetével. 

 

Fotó: Inger Marie Grini
4/10
Fotó: Inger Marie Grini


Forrás: Archdaily
8/10
Forrás: Archdaily

 

A tiszta vízbe mintegy 11x4 méteres panoráma nyíláson át tekinthetünk a mélybe, de naivnak nem érdemes lenni: az étterem javarészt azokat a tengeri állatokat szolgálja fel, amiket az ablakon kitekintve csodálhatunk. A kuriózumokat a világ híres, Michelin-csillagos éttermeiből verbulált 16 fős gárda készíti elő a vendégeknek, ahol egy menü 2250 norvég korona, azaz több mint 70.000 forintba kerül.


Fotó: Ivar Kvaal
9/10
Fotó: Ivar Kvaal



Fotó: Inger Marie Grini
10/10
Fotó: Inger Marie Grini

 

Mindemellett nagyon igényes ötletről van szó, ahol a berendezés sem útolsó: színe, textúrái reflektálnak a tenger betükröződő színeire. A legfontosabb építészeti szempont viszont az, hogy a szerkezet igyekszik vissza is adni abból, amit a környezetétől elvett.

 

 

Vélemények (1)
zim
2019.03.26.
10:11

Valóban érdekes épület. Talán megérne egy építészetkritikai elemzést.

Addig sajnos nehezen tudok mit kezdeni az ilyen mondatokkal, mint "a legfontosabb építészeti szempont viszont az, hogy a szerkezet gyekszik (sic) vissza is adni abból, amit a környezetétől elvett". Tényleg így adták volna ki a tervezési a feladatot az irodában: Gyerekek, forma, stílusjegyek most nem számít! A legfontosabb, hogy az ehető kékkagylóknak tervezzünk, hogy nekik jó legyen. Emlékeztek, úgy mint tavaly a bogárhotelt a korhadt fás projektben...

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk