Épülettervek/Középület

A soproni Papréti Zsinagóga - Brósz Csaba Botond és csapatának munkája

2014.02.24. 10:18

Projektinfó

Földrajzi hely:
Sopron, Magyarország

Építészek, alkotók:
Brósz Csaba Botond

Sopron, Papréti Zsinagóga építészeti és hasznosítási ötletpályázat

Tervezés éve:
2014

Stáblista

tájépítészet: Kontra Dániel (Urban Concept), Brósz Csaba Botond (Build Logic Kft.)
látványterv: Bartha András Márk 

Bemutatjuk Brósz Csaba Botond és munkatársainak a soproni Papréti Zsinagóga ötletpályázatára benyújtott díjazásban nem részesült munkáját.

A hely

A Paprét egy tipológiailag jellegzetes háromszög alakú közpark Sopron belvárosának közvetlen közelében. A téren a város identitásképző belvárosi karaktere már kevésbé érvényesül, környezete morfológiailag kevésbé homogén. Térfalait eltérő építészeti stílusú házak alkotják.

A Papréten nincs jelentős átmenő forgalom; a közelben élők, valamint a környékbeli oktatási intézményekből kiözönlő gyerektömeg tölti meg valamelyest élettel. Hiányoznak a többféle térhasználatot ösztönző, differenciált városi términőségek, pedig a park a környékbeli sportélet és oktatási intézmények fontos kiegészítője (lehetne). A parkolók jelenleg az értékes zöldfelületből csípnek le darabokat, épp a legfájóbb pontokon (Zsinagóga előtere), ugyanígy a fordulóban végződő zsákutca kialakítása is indokolatlannak tűnik, átalakítására később kitérek.

Az ortodox zsinagóga a korabeli előírásoknak megfelelően az utcavonaltól visszahúzva, előkerttel épült. Előcsarnoka (a karzatra vezető lépcsőházakkal) a Papréttel, míg nagyterme a keleti és nyugati telekhatárral párhuzamos - innen a sajátos szögtörés az épületben. Az épület 1956 óta nem látja el eredeti funkcióját, állaga leromlott, nyílásainak egy részét befalazták, karzatának már csak öntöttvas oszlopai állnak.

Gondolatok

A zsinagóga jelenlegi formájában túlméretezett, más, az intézményt fenntartó funkcióról kell gondoskodni. Azok a funkció párosítások szerencsések, melyek összeegyeztethetőek a tér szakralitásával, ugyanakkor nem igénylik a korabeli architectúra indokolatlan mértékű megbontását. A zsinagóga koncerteknek is teret adhat, míg karzata kiállítótérként, alkotóműhelyként is funkcionálhat.

Környezetrendezési koncepció

A környezetalakítás során funkcióban két jól elkülöníthető részre osztható a tervezési terület: Zsinagóga kertje és az előtte elterülő zöldfelület (közterület). A zsinagóga épülete körül egy intim, az épület funkciójához alkalmazkodó kert jött létre, az egyenlőtlen szárú háromszög alaprajzú parkban közfunkciók kapnak helyet.

A zsinagóga kertje az épület szerves része, bejövetelkor az előkertben döntően burkolt felületet találunk, majd az oldal- és hátsókertben folytatódik az épület faltövében megjelenő burkolat, amely a kert bejárhatóságát könnyíti. A zöldben alkalom nyílik kültéri foglalkozásokon, előadásokon való részvételre. A telek DK-i sarkában található pergola alatt kisebb összejövetelek megtartására van mód; emellett a nyári félévben egy ráfeszített ponyvával a zsinagóga galériáján működő (gyermek) alkotóműhely kültéri foglalkozásainak is keretéül szolgálhat (festés, agyagozás, kisebb étkezések)

A tervezési terület részeként kezeltük a zsinagógával szemközti Paprétet (visszahúzás, kapcsolat, megközelítés). A park háromszög alaprajza és a gyalogos forgalom várható intenzitása adta azt a burkolati és alaprajzi struktúrát, amely mentén a park rendeződött. Fontos gyalogos közlekedési tengelynek tartjuk a Belvárost és az Ikva patakpartot összekötő sétányt, valamint a Zsinagóga és a tornacsarnok közötti irányokat. A struktúra rajzolatát a térburkolat dilatációja és a gyalogos tengely északi oldalára telepített lágyszárú növényágyak teszik érzékelhetővé. A parkon átvezető kiemelt gyalogos útvonalakat minőségi burkolattal láttuk el. A jelenlegi parkoló helyén szabályozottabb kialakítású várakozási helyet hoztunk létre, illetve a parkot közrefogó utcák mentén további parkolókat alakítottunk ki.

A park közlekedésében fontos változás, hogy gépjárművel körbejárhatóvá vált, a távlatban megnyitandó Híd utcai átkötés lehetőségének kialakításával.
Összességében olyan park létrehozása volt a célunk, amely figyelembe veszi az épített környezet értékeit (gyalogos tengelyek, burkolatminőségek) és lehetőséget ad szabadidős tevékenységek folytatására (étteremhez kapcsolódó terasz, kerti leülők a tengelyhez kapcsolódóan, stb).

Építészeti kialakítás

A Papréti Zsinagóga külső kialakításában Schiller János korabeli terveit vettük alapul. A befalazott nyílászárókat megnyitjuk, a galériát visszaépítjük. Az épületben a jobb kihasználtság érdekében meghonosodó új funkciók csak az alárendeltebb terekben járnak jelentős átalakítással. A meglévő karzatlépcsők helyén kényelmesebb szerkesztésű lépcső, (rabbi) öltöző, vizesblokk kerülnek a mai kor követelményeinek megfelelően.

Az előtérbe érkezve egy információs pult segíti az eligazodást, innen végzik az értékek felülgyeletét, segítik a ruhatár használatát stb. A galéria kiállítási lehetőséget biztosít művészeknek, ugyanakkor a fiatalok kreatív képzését is szolgálja – szakkörök, nyári (gyermek)alkotóműhelyek keretében. A földszint a hitéleti és azt kiegészítő közösségi funkción túl kisebb koncerteknek adhat otthont, valamint rendezvények lebonyolításának adhat teret.

A park fókuszpontjába kerülő vendéglátóhely (bérelhető rendezvényterével) ezen funkciók fontos kiegészítője. A zsinagóga megújult épületének látványa és a hatalmas platánfák árnyéka önmagában is kellemes hellyé varázsolja a parknak ezen részét, a sport- és oktatási intézmények, valamint a sűrű városi szövet közelsége biztosítja rentábilis működtetését.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk