építészet : környezet : innováció

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése

Kiemelt költségtérítésben részesült:
a 24. sz. pályamű: Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft., K-ART Építő Zrt.
vezető építész tervezők: Varga László, Kendi Imre

Kiemelt költségtérítésben részesült:
a 24. sz. pályamű: Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft., K-ART Építő Zrt.
vezető építész tervezők: Varga László, Kendi Imre
szakági tervezők: Eke Tamás, Kerekes Árpád, Inokai Zsolt
munkatársak: Keserű Róbert, Sárai Róbert

 

Szegedi Klinika - Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő, K-ART,
Szegedi Klinika - Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő, K-ART,
Szegedi Klinika - Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő, K-ART,
Szegedi Klinika - Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő, K-ART,
Szegedi Klinika - Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő, K-ART,
Szegedi Klinika - Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő, K-ART,

Részletes bírálat:

A tervezett épület elhelyezése megfelel a szabályozási terv előírásainak. A gépkocsi forgalmat - mentő, gazdasági, személy – minden szükséges irányból biztosítja. A személyzeti parkolók elhelyezése jó.

A terepszinti főbejárat központos és hangsúlyos elhelyezése a terv egyik érdeme. A mozgáskorlátozott lift megközelítését a parkolóból nem közvetlenül, hanem rámpa beiktatásával tervezi. A takarékos alapterületű központi közlekedési mag és a két belső, udvarra szervezett vertikális közlekedés rövid elérési lehetőséget biztosít valamennyi funkcionális egység számára. A lépcsők a várható forgalomhoz viszonyítva szűkösek, különösen az előcsarnokban. A 410 ágyas klinikával az ambulanciák és a műtők szintjén széles üvegfolyosóval tervezi a kapcsolatot. Ennek csatlakozási pontjai bizonytalanok és funkcionális szempontból sem teljes értékű (steril- és szennyes szétválasztás hiányzik).

A funkcionális egységek elhelyezése kapcsolataik orvosszakmai szempontból nem mindig kedvezőek: hosszú műtőfolyosó, V. emeleti műtők, földszinti irodák, stb.
Az épület tömegformálása, utcaképi megjelenése visszafogott, az üveg- és téglaburkolatú felületek aránya elfogadható. A ferde síkok és üvegosztás a két hosszú homlokzaton feltételezhetően az ápolási egységek szigorú geometriáját kívánja ellensúlyozni, de a bizonytalanság érzetét kelti. Az inkább divatos, mintsem architektonikus elemek a rövidebb homlokzatokon különösen zavaróak.

Figyelemre méltó a napkollektorok elhelyezése a D-i udvar felett: árnyékolnak és homlokzatképző elemek is.

Az épület gazdaságos, jól üzemeltethető alaprajzi elrendezés, átgondolt gépészet jellemzi.

A pályázó erősen törekszik az olcsó megvalósíthatóságra. Az üzemeltetési költség minimalizált, alkalmazza a napkollektort, hőszivattyút, szürke szennyvíz újrahasznosítását. Minden ésszerűen lehetséges alternatív energiaforrást felsorakoztat. Teljes mértékben követi a kiírás szerinti irányelveket.

A pályázat részben kielégíti a TIOP-2.2.7 pályázati felhívásban foglaltakat, a műtő megközelítése, illetve a betegszobához kapcsolódó vizesblokkok száma nem megfelelő.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 3 000 000 Ft-os kiemelt költségtérítésben részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »