építészet : környezet : innováció

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése

költségtérítésben részesült:
a 16. sz. pályamű: Nógrádterv Kft.
vezető építész tervező: Guzmics György

költségtérítésben részesült:
a 16. sz. pályamű: Nógrádterv Kft.
vezető építész tervező: Guzmics György
építész tervezők: Guzmics-Kiss Andrea, Fenes Tamás és Menyhárt Gergő
szakági tervezők: Guzmics Gyula, Zsedely Sándor, Bodócs Péter, Lantos Lászlóné, Kerekes Attila

 

Szegedi Klinika - Nógrádterv
Szegedi Klinika - Nógrádterv
Szegedi Klinika - Nógrádterv
Szegedi Klinika - Nógrádterv
Szegedi Klinika - Nógrádterv
Szegedi Klinika - Nógrádterv
 

 


Részletes bírálat:

A pályamű a tervezési programot alapvetően teljesíti.

Az épület tömegformálása és homlokzatképzése a műleírásban kifejtett elveknek megfelelően – talán túlságosan is – határozott karakterű. Az új komplexum a környezethez illeszthető. Az udvar felé kinyíló fésűs jellegű beépítéssel szemben az utca felől kedvező, zárt homlokzatot mutat. A délnyugati irányból feltáruló látvány azonban a kelleténél zártabb, súlyos, tömbszerű hatást kelt, amelyet a lőrésszerű nyílások még tovább erősítenek. A déli homlokzatok fémszerkezetű, mozgatható árnyékolói épület fenntartási szempontból aggályosak. Nem vitatva a kórtermi szárnyak tagolásának indokait, meg kell említeni, hogy az épületszárnyak között kialakuló szabad légterek arányai nem biztosítanak kellően vonzó és komfortos belső udvarokat. A pályázat eredményeinek összesítése során felszínre kerültek a főbejáratok kialakításának különböző problémái. Így például nem kedvező a földszinti előcsarnok ill. főbejárat utcaszintről való lépcsős megközelítése. Bár a pályázó szabadtéri függőleges tengelyű felvonóval tervezi biztosítani az akadálymentes megközelítést, ez új épület esetén nem teljes értékű megoldás. Az alagsori parkolóból felvonó biztosítja a szintek közötti közlekedést, de a szóba jöhető felvonótól eléggé körülményes az előcsarnok elérése kerekesszékkel.

A gépkocsi bejárat a Liliom utca-Semmelweis utca kereszteződésének közvetlen közelében van, ami forgalomtechnikai szempontból nem szerencsés.

A pályamű hasznosítható részletmegoldásokat tartalmaz.

Az épület belső funkcionális kialakítása több tekintetben kifogásolható. 2 db haemodinamikai labor került elhelyezésre. A műtőkkel történő kapcsolat kialakítás megfelelő.

A pályázat kielégíti a TIOP-2.2.7 pályázatban megfogalmazottakat, megfontolást igényel a betegszobához tartozó vizesblokkok száma.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 1 200 000 Ft-os költségtérítésben részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »