Épülettervek/Hallgatói terv

A természet közelsége - Visegrádi Fellegvár Látogatóközpont

1/24

földszinti alaprajz

?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
pinceszinti alaprajz
?>
főfal metszet
?>
helyszínrajz
?>
homlokzat
?>
homlokzat
?>
a-a metszet
?>
b-b metszet
?>
helyszín magyarázat
?>
infótábla
?>
megközelítás
?>
szerkezet
?>
tömegalakítás
?>
jelenlegi állapot - fotó: Márkus Péter
?>
A látogatóközpont külső látványterve
?>
A látogatóközpont külső látványterve
?>
A látogatóközpont külső látványterve
?>
A corten acél információs tábla
?>
A terasz látványterve
?>
Étterem-kávézó belső látványterve
?>
Ajándékbolt belső látványterve
?>
Közlekedő belső látványterve
?>
Előadó-kiállító tér belső látványterve
1/24

földszinti alaprajz

A természet közelsége - Visegrádi Fellegvár Látogatóközpont
Épülettervek/Hallgatói terv

A természet közelsége - Visegrádi Fellegvár Látogatóközpont

2015.11.04. 11:19
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Visegrád, Magyarország

Építészek, alkotók:
Márkus Péter

Visegrádi Fellegvár Látogatóközpont – MÉK-MÉSZ Díjas Diplomamunka

Tervezés éve:
2015

Stáblista

tervező: Márkus Péter
tervezés konzulens: dr. Medvegy Gabriella 
épületszerkezet konzulens: dr. Sztranyák Gergely 
forgalomtechnika konzulens: Udvardi Péter

Dosszié:

MÉD:

A Visegrádi Fellegvár közkedvelt kirándulóhely Magyarországon - mégis, csak egy régi bódé, és egy rendezetlen parkoló fogad minket látogatásunkkor. Márkus Péter ezért olyan látogatóközpontot tervezett, mely egyszerűbb megközelítéssel és kiszolgáló egységekkel szolgál, úgy hogy belesimul a helyszínként választott domboldalba. Munkájáért Építészet témában műemlékvédelmi MÉSZ-MÉK diplomadíjban részesült. 

A Fellegvár

A Visegrádi Fellegvár Magyarország egyik leglátogatottabb és egyik legjelentősebb történelmi műemléke. A vár fontos helyet foglal el az ország történelmében, közkedvelt kirándulóhely, ami nagyban köszönhető a Dunakanyarnak, a várból a látogatók elé táruló páratlan panorámának. A vár - kiemelkedő szerepe, valamint az évtizedeken át tartó kisebb felújítások ellenére - jelenleg is rossz állapotban van. Nem rendelkezik központi fogadóépülettel, hiányoznak a turisztikai igényeket megfelelően kiszolgáló funkciók, mint például a várhoz méltó jegypénztár, vagy váróhelyiség. Ezek miatt a hiányosságok miatt kezdtem foglalkozni a témával.helyszín magyarázat
10/24
helyszín magyarázat
A vár csak a szerpentin felől közelíthető meg, a vár parkolóján keresztül, ahová a túraösvények is vezetnek. A parkoló elfoglalja a vár előtti terület nagy részét, az ott várakozó autók és buszok kitakarják a vár látványát. A látogatók csak a parkolón át, a mozgó autók és a várakozó buszok között átjutva, méltatlan módon tudják csak megközelíteni a várat. Ez a megoldás nem felel meg a mai kor elvárásainak, s nem ad lehetőséget például a vár bejárata előtt fénykép készítésére, s nem biztosít megfelelő kereteket a turistacsoportok várakozására, a túrázók pihenésére. 


Cél

Tervezési célul egy olyan látogatóközpont létrehozását tűztem ki, mely méltó módon szolgálja ki a vár látogatóinak igényeit, ugyanakkor sem látványában, sem szerepében nem konkurál a várral, csak kiegészíti azokkal a funkciókkal, melyek jelenleg hiányoznak. A kiszolgáló egységeket – az étteremet a hozzá tartozó konyhával, előadó- és kiállító termet, csomagmegőrzőt és mosdókat – a várhoz, mint történelmi emlékhelyhez nem illő, ám a látogatók által igényelt funkciókat, külön kívántam elhelyezni.
megközelítás
12/24
megközelítás
Tervezési helyszínül szándékosan nem a belső vár területét választottam, hogy ne egy a vártól idegen tömeg kerüljön elhelyezésre, mint ahogy a világban sok rekonstrukciónál már megtörtént. Ezért helyszínként a jelenleg is a vár kapujaként funkcionáló külső bástya utáni területet választottam, ez a mára megsemmisült külső várfal vonalán kívül helyezkedik el. Az elhelyezéssel is azt kívántam hangsúlyozni, hogy a látogatóközpont a várat szolgálja, nem pedig elnyomja azt.

Tömegalakítás

A tervezés során a terepviszonyokhoz és a helyszínhez illeszkedő, jobb megközelítést és közlekedést lehetővé tevő látogatóközpontot kívántam létrehozni.

A tömegalakítás fő koncepciója, hogy megpróbáljon elbújni és belesimulni a tájba, a domboldalba, az erdőbe. A látogatóközpont a hegy oldalán, szinte elrejtve lett elhelyezve. Az épülettömeg nem látható sem a parkolóból, sem a Duna-partról, sem pedig a várból.  Így egy olyan látogatóközpont jön létre, mely a vár látképében nem dominál, de mégis egy karakteres, határozott tömeg érzetét kelti a várba haladva, mely egyszerre vezeti és kiszolgálja a látogatót. A várlátogatás során az épület azonban már nem kíván többé rejtőzködni, hanem egy határozott részét képezi a várnak.tömegalakítás
14/24
tömegalakítás

Az épület tömegét a földből induló és a kiszolgáló helyiségek fölé forduló faburkolatú födéme határozza meg, mely beborítja a tetőt majd lefordul az épület végénél. A belső oldalon az álmennyezet is ugyanilyen faburkolatú, így belülről is látható, ahogy a tömeg fölött végigfut. Az épület közlekedési irányait az épület fölött és az épületben végigfutó corten burkolatok határozzák meg.  A földszinten és a -1 szinten az épületen végigfutó corten szalagok egymás tükröződései. A földszinten a corten lemez átfodul belsőépítészeti elemekbe, mint az ajándékbolt vagy a kávézó pultjába.

Az épület

Az épület hangulatát a rajta végigfutó, több helyen átforduló corten acél felület határozza meg, mely a látogatót hivatott átvezetni az épületen. A látogatóközpontot meghatározó corten lemez a bejárati bástyánál kezdődik egy információs táblával, melyből ki van vágva a vár alaprajza, illetve piktogramok, melyek segítik a látogatók tájékozódását. A lemez korlátként folytatódik, majd később felfelé fordul és egy hurkot képez, így határozva meg a jegypénztár formáját. A jegypénztár és a vele egybeépült lift az egyedüli kortárs építészeti elem, mellyel a várba befelé haladva a látogató befelé találkozik. A jegypénztártól ismét korlátként folytatódik a corten szalag, mely egy kilátót képez az épület fölött, majd onnan továbbvezeti a látogatót és egy újabb hurkot képezve alkotja meg a jegyellenőrző kaput.szerkezet
13/24
szerkezet

A várból kifelé haladó látogatót, a kapun keresztül haladva a corten burkolat levezeti a lefelé szűkülő lépcsőn a látogatóközpont fő szintjére, ahol a látogató kortárs építészeti környezetbe kerül. Innen a corten acél burkolat két irányba vezeti a látogatót: jobbra az ajándékbolt felé, illetve balra a közlekedőn keresztül a kávézó-étterembe. A látogató ezekből a helyiségekből juthat a teraszra, melyre rátakar az épület vége felé szélesedő előtető, így biztosítva árnyékot a közlekedőnek és az ajándékboltnak a nyári túlmelegedés ellen. A kávézó-étterem 40 fős helyiségét harmonikaajtó választja el a terasztól, így az jó idő esetén egybenyitható és így további 36 férőhellyel bővíthető. A közlekedő külső oldala transzparens üvegfelület, míg a másik oldalon corten acélszalag fut végig, melybe itt a Visegrád címerében is szereplő, Anjou királyok jelképéül szolgáló arany liliom van belevágva, és hátulról megvilágítva.A látogatóközpont külső látványterve
16/24
A látogatóközpont külső látványterve

A corten szalag a közlekedőből lefordul a -1-es szintre is, ahol a lépcsőnél található egy teresedés, ahol a burkolatba rejtett csomagmegőrző szekrények vannak elhelyezve. A folyosón továbbhaladva találhatók a vizes blokkok, majd a 42 fős előadó-kiállító terem. Itt a vár állandó kiállításait kiegészítő tárlatokat, szervezett csoportoknak szóló előadásokat, oktatásokat lehet tartani. A helyiségbe belépve a corten szalag visszafordul a földszint felé, a látogatóval szemben pedig a faburkolatú födém látható, ahogy átfordul az épület tetejére, ahol egy üvegfelületen keresztül felláthatunk a teraszra és az égre.
A -1-es szintet a lépcsőtől a másik irányba zárja a corten acélszalag, mivel itt egy látogatók elől elzárt folyosón találhatók az irodák, a gépészeti helyiségek és az éttermet kiszolgáló konyha is. Ez a szint is megközelíthető lifttel.A terasz látványterve
20/24
A terasz látványterve

A földszinten az épület erdő felőli oldalán nagyméretű, rozsdamentes acél-üveg nyílászárók találhatók, melyek célja, hogy nagyméretű transzparens felületet alkotva, megszüntessék a természet és a kiszolgáló terek közötti határt.
Az épület előtt kávézó - közlekedő terasz fut végig, mely szinte beleér az erdőbe, így a látogatók a várból kifelé tartva hirtelen az erdőben érezhetik magukat. Mivel a terasz a hegyoldalon van, a látogatók belepillanthatnak a pilisi parkerdő szépségébe is. A terasz folytatása egy, a fák lombjai között „lebegő" ösvény, mely visszaviszi a látogatókat a vár előtti rétre, illetve egy elforduló ága a turistaösvényre.Ajándékbolt belső látványterve
22/24
Ajándékbolt belső látványterve

Az épület vasbeton szerkezetű, vasbeton lemezalappal. A tetőre ráforduló vasbeton lemezt fa tetőburkolat borítja, mely helyenként átfordul a homlokzatra is. A belső tér hegy felöli oldalán több helyen is látszóbeton felületek jelennek meg, míg az épület kifelé mutatkozó domináns anyaga a corten acél, fa és a transzparens nagy üvegfelületű nyílászárók. Az épület előtt, a fák elé belógó terasz az épülettől független acélszerkezetű. A terasz ugyanolyan faburkolattal borított, mint az épület teteje, míg a teraszt üvegkorlát választja el az erdőtől.

Parkoló

Az új parkoló a tisztás szélére kerül, míg a buszparkoló helyett csak K+R („kiss and ride") létesül a turistabuszok számára. Ezáltal a vár előtti tisztás felszabadul, és a vár tornyai ismét láthatóak a panoráma útról, valamint a tisztásról. A vár előtti tér akár rendezvény helyszínként is használható, s a turisták végre lehetőséget kapnak a vár előtti fénykép készítésre.

Az új látogatóközpontnak köszönhetően a Visegrádi vár a mai kornak megfelelő, szerepéhez, súlyához méltó megközelíthetőséget és kiszolgálást kaphat.
Így a látogatók zavartalanul élvezhetik az ország egyik legszebb várát, ahol a mese, a történelem, a kultúra és a természet találkozik.


Márkus Péter


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk