építészet : környezet : innováció

A természet nyomán - Báger András és Helmle Csaba első díjas terve

Modern Városok Program keretében megvalósítandó Hotel Sóstó Spa & Resort négycsillagos szálloda tervezésére kiírt pályázaton Báger András és Helmle Csaba gazdag téri világgal bíró terve elnyerte a zsűri első díját.

A tervezési helyszín és a környező beépítés sajátosságai

Sóstógyógyfürdő egy különleges adottságú, nagy vonzerővel bíró helyszín. A vonzerő kulcsa a gyógyulás ígérete: a sóstó vízének és a termálvíznek gyógyító ereje már régen vonzotta a gyógyulni, pihenni vágyókat. A gazdag történelmi múlttal rendelkező helyszín fokozatosan fejlődött, alakult azzá a gazdag rekreációs együttessé, amely egyre több embert és tevékenységet vonz. A közvetlen környezet további különlegessége, hogy nem csak a pihenni vágyókat hívogatja, hanem állatok sokféleségének is otthont ad.

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

A híres Nyíregyházi Állatparkot azért is érdemes megemlíteni, mert érdekes és könnyed analógiát fedezhetünk fel a tervezési helyszín beépítése és az állatparkban lévő állatok között: A tervezési helyszín tágabb környezetében különböző korokban emelt, rendkívül változatos formájú, különleges épületek állnak egymástól tisztes távolságot tartva. Sajátos, patinás hangulatot árasztanak a víztorony terét körülvevő épületek. Stílusukat tekintve különbözőek ugyan, de viselkedésük, gesztusaik hasonlóak. A három épület egy hangulatos fogadóteret határol körbe, amely az út irányában nyitott. Az épülettömegeket vizsgálva visszatérő motívumként jelentkeznek a kereszthangsúlyok: a hasáb formájú épületek a szabadon álló helyzetükből következően több irányban is arcot kell mutassanak. Mozdulatuk rokonságot mutat a vadállatok szokásos beállásával, amikor az erejüket szeretnék mutatni.

Tekintsük példaként a svájci lak tömegét, itt a hosszanti homlokzat közepén a keresztbe fordított oromzat mutatja meg az épület fő arcát. A Krúdy-vígadó épülete kiemeltebb helyzetben van, itt az épület két vége kap hangsúlyokat, hogy mind az Állatpark, mind a víztorony irányába méltó képet mutasson. A sarokrizalit-szerű hangsúlyozás a tóra néző hosszhomlokzatot is méltó helyzetbe hozza: az épület reprezentatív ölelő mozdulata védett és elegáns rendezvényteret hoz létre a tó irányában.

Ha a tervezési helyszín környezetének többi épületét elemezzük, akkor több hasonló ölelő, fogadó mozdulatot felfedezhetünk. Fontos, hogy a legtöbb esetben ezek a mozdulatok karakteres építészeti arcot jelenítenek meg és érdekes, egyedi mikrokörnyezeteket alakítanak ki. Érdemes megemlíteni a parkfürdő finoman hajlított fogadóépületét, amely hangulatos fás fogadóteret hoz létre, ill. a Megyei Tanács Továbbképző Épületének szikár konzolos tömegét, amely barátságos orrszarvúként várja a fák között, hogy rátaláljunk és megmutathassa különleges felépítését.

Tervezett beépítés

A tervezésre kijelölt telek alaphelyzete hasonló megoldandó feladatokat jelöl ki, mint a fent elemzett helyzetek: fontos, hogy a tervezett épület több irányba is kedvező arcot mutasson. A szálloda funkcióból adódóan kiemelten jelentőségű a hívogató, fogadó mozdulat megfogalmazása is. A fő autós megközelítés a Szinbád sétány irányából történik. Fontos a déli irányban elhelyezkedő ligetes fogadótér felé mutatott arc, valamint a túloldalon haladó frekventált gyalogos sétánnyal kialakított viszony is. A meglévő épületek viselkedésének elemzése segít abban, hogy a tervezett épület – amely egy új és különleges „állatként” jelenik meg – ne váljon idegenné ebben a környezetben és hasonló mozdulatokkal kommunikáljon, mint a helyi elődei.
A tervezéssel érintett telken első lépésként meghatározták az építési keretet, amelyet a szükséges elő-, oldal-, és hátsó kertek elhagyása után – illetve a tó felé eső hangulatos liget értékes növényállományának megóvásával – egy szabályos négyzetként jelöltek ki.

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

A négyzeten első lépésként elhelyeztek egy hagyományos észak-déli irányú középfolyosós épülettömeget. Ez a tömeg jó tájolású szobákat tartalmaz, de homlokzati felülete a pszichológiailag befogadható, kellemes 3-4 szintes épületmagasság mellett kevés, valamint a fontosnak ítélt déli irányba csupán egy bütühomlokzatot mutat.

Második lépésként a keleti és nyugati irányba néző traktusokat külön-külön meghajlították, így egy „X” alaprajzú képlet jött létre, amely mind az érkezés, mind a sétány, ill. élményfürdő irányában ölelő, fogadó mozdulatot tesz. Ez a mozdulat a szobákat is jobb helyzetbe hozza, mert a Szinbád sétány felőli oldalon a kilátást elirányítja az út túloldalán lévő lapostetős szállodáról, és a szobák a bungalók fásított területe, ill. az erdő felé fordulnak. A sétány felöli oldalon a hajlítás következtében a tó felé, ill. dél-keleti irányba tájolt szobák alakulnak ki.

Következő lépésként az észak-déli irányú főtömeget – kereszthangsúlyt képezve – kiegészítették egy déli irányba tájolt szárnnyal, amely kialakítja a fogadótér új északi térfalát. A kiegészítés következtében kialakult a belső elrendezés súlypontjaként működő háromszög alaprajzú aulatér, amely elegáns fogadótérként, lobbyként működik valamint átlátható módon feltárja az alsóbb szinten elhelyezkedő az étterem-konferenciatér együttest. Az „X” tömeg északi irányba forduló téregysége nem kap lezárást és az együttes egyedi különleges tereként jelenik meg, amely a szomszédos parkoló mögötti dombon tervezett kilátóra, ill. az erdőre néz. Az északi félig nyitott udvar lehetőséget teremt hűvös mikroklíma megteremtésére az épület közvetlen közelében, ezért a földszinten vízfelületet helyeztünk el. A hűvös északi udvar és a felülvilágított központi aula olyan térbeli rendszert alkot, amelyben megfelelő szabályozási elemekkel hatékony, energiatakarékos gravitációs éjszakai átszellőztetés alakítható ki.

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

Az épület funkcionális rendszere

Alagsor

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

Az épület alsó szintje az alagsor, amely kihasználva a terület természetes domborzatát, lejtését a Szinbád sétány felől besüllyed a terepbe, a másik oldalon pedig közvetlen terepkapcsolattal rendelkező homlokzatot alakít ki, és ideális helyszínt teremt az étterem és a konferenciatermek részére. Az alaprajz három részre tagolódik: a terepbe süllyedő mélygarázs, az étterem-konferencia egység és a köztük elhelyezkedő központi szerviz zóna.

MÉLYGARÁZS: A mélygarázs 97 parkolóhelyet tartalmaz és északi irányból a rámpa felől közelíthető meg. A garázsban a kiírásnak megfelelően 5 db akadálymentes parkolót alakítottunk ki.

SZEMÉLYZETI ZÓNA: A személyzeti bejárat és a teherszállítás rakodórámpája a mélygarázs bejárata mellett, takart helyzetben kap helyet. A személyzeti bejárat és a garázsbejárat közötti helyezkedik el a porta, ahonnan kontrollálható a személyzeti forgalom, a beszállítás és a mélygarázs forgalma is. A porta mellett indul az a központi szervizfolyosó, mely a szükséges kiszolgálóhelyiségek csoportjait tárja fel: zárt szelektív hulladéktároló, trafó, gépészeti helyiségek, raktárak, személyzeti öltözők és étkezde, valamint a 300 adagos főzőkonyha. Erről a folyosóról közelíthető meg az emeletekre vezető zárt lépcsőház és a személyzeti lift, ami kapcsolatot teremt az irodákkal és a szobaasszonyi helyiségcsoportokkal.

ÉTTEREM ÉS KONFERENCIARÉSZLEG KAPCSOLATA: Az étterem és a konferenciaterem egysége egy mobilfalakkal szekcionált, természetes világítással rendelkező térsor, mely flexibilisen alakítható különböző rendezvények, programok igényeihez. A felsőbb szintekről érkező liftek és lépcső egy közös előtérbe érkeznek, ahonnan külön megközelíthető az étterem és a foyer, valamint a vizesblokk.

KONFERENCIA RÉSZLEG: Alapesetben a konferencia funkció az éttermi közönségtől teljesen szeparáltan működhet. Igény esetén a helyiségeket elválasztó mobilfalak megnyithatók és az étterem a szükséges mértékben bővíthető, sőt nagyrendezvény, vagy esküvő esetén akár az egész tércsoport is egybenyitható. A konferenciafunkció működése szempontjából lényeges, hogy a bútorraktárak és a teherszállítás nagyon könnyen elérhető, így a szükséges átrendezések, átállások gyorsan megoldhatóak. A konferenciarészlegben egy 200 férőhelyes nagyterem, egy 25 férőhelyes szeminárium/tárgyalóterem, valamint egy 50 férőhelyes szemináriumi terem kapott helyet az étterem terével összekapcsolhatóan. A kávészünetekre alkalmas központi foyerből megközelíthető a technikaI helyiség és a bútorraktár, ill. beszállítási folyosó.

ÉTTEREM: Az étterem 120 belső férőhellyel rendelkezik és teljesíti a kiírásban kért bővítési lehetőségeket: rugalmasan bővíthető a szekciótermek irányába és a bár irányába is. Az étteremben a bejárat közelében kapott helyet a reggeliző büféasztal. Az étteremhez és a konferencia tereihez terepszinten kialakított terasz kapcsolódik, amelyen kényelmesen elfér a kiírásban meghatározott 50+30 férőhely . Az étterem esetében kialakítottak egy intenzív térkapcsolatot a földszinten elhelyezkedő bár irányába: a terep emelkedésével párhuzamosan egy lapos, teraszos lépcsőn emelkedünk fel a földszinti téregységbe. Ez a kapcsolat az étterem és a bár funkció szorosabb kapcsolódását is lehetővé teszi, tehát az étterem a bár irányába is bővíthető 32, ill. annak teraszán további 12 férőhellyel.

Földszint

A földszint központi tere a már említett háromszög alaprajzú aula, ill. lobby, amely a fő érkezési tér.

ÉRKEZÉSI OLDAL, FELSZÍNI PARKOLÓK: Az üvegezett lobbyból kiláthatunk az érkezési oldal felé, ahol a Szinbád sétány mentén – szomszédos területeken elhelyezett parkolósáv folytatásaként – felszíni parkolósáv kapott helyet. A 71 parkolót tartalmazó egyirányú közlekedésű parkolósávban 2 akadálymentes parkolót is elhelyeztünk a bejárat közelében. A déli irányból történő behajtás után az épület konzolosan kialakított hegyesszögű sarka alatti érkező sávban történhet fedetten a kiszállás, pakolás. A konzol alá emeletes buszok is beférnek. A kiszállás után a gépkocsik parkolhatnak felszínen, egyszerűen lemehetnek a mélygarázsba, vagy elhagyhatják a területet. Az alagsori mélygarázsban elhelyezett autókkal együtt összesen 168 parkolóhelyet alakítottunk ki. A buszok parkolására a közlekedőúttal párhuzamosan van lehetőség személyautó parkolóhelyek felszabadítása esetén. A kiírás szerinti 10db dolgozói parkolót a lehajtórámpa melletti sávban szeparáltan alakítottuk ki. A felszíni parkolók kialakításánál törekedtünk a meglévő fák megőrzésére, valamint a Színbád sétány mentén új fasor telepítését jelölték ki.

KERTEK KIALAKÍTÁSA: A parkoló és az épület közötti terület intenzíven parkosított geometrikusan szerkesztett „barokk” kertként kerül kialakításra. Ez a kert finom kontrasztot képez a környező liget lazább „angolosabb” kertészeti megjelenésével.

LOBBY, FÖLDSZINTI TÉRKAPCSOLATOK: Az épületbe forgóajtón át belépve a recepció fogad. Megpihenhetünk a lobby foteljaiban, a bár ligetbe kinéző asztalainál, vagy annak fedett teraszán. A bár 30 belső férőhellyel és a teraszon +15 férőhellyel üzemelhet. A lobbytérből feltárul az étterem süllyesztett tere, a konferenciatér előtere, ill. innen indul a – lobbytól szeparálható előtérrel rendelkező – fürdőkbe vezető üvegezett látványfolyosó a kiírás szerinti kialakítással, vonalvezetéssel. Az ajándékbolt melletti közlekedőről nyílik a lobbyhoz tartozó vizesblokk és a buisness sarok is. Itt kaptak helyet a földszinti szobák és az akadálymentes szobák is. A recepció mögött van a belső középfolyosós irodablokk, a szükséges igazgatási és kiszolgáló funkciókkal.

Általános emeletek

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

FÜGGŐLEGES KÖZLEKEDÉS RENDSZERE: A komplexen akadálymentesített épület emeleteire több lépcső és lift vezet. A központi lépcső az épület magassága miatt még épp kialakítható szabadlépcsőként, nem szükséges feltétlenül füstmentes lépcsőházat alkalmazni. Az aula lépcsőjéhez közel helyezkedik el a 2 lifttel üzemelő központi liftmag, mely összeköttetést biztosít az étterem és konferencia irányába. A másik lépcsőház a nyugat felé néző szárny hajlatában kapott helyet zárt kialakítással. Az a lépcsőház és a vele átellenben lévő vendéglift teremt kapcsolatot a mélygarázzsal is. A lépcsőház melletti átmenős kialakítású teherlift, direkt kapcsolatot biztosít a szobaasszonyi részleg felé.

VÍZSZINTES KÖZLEKEDÉS RENDSZER: Az általános szint közlekedőrendszere változatos: az aula körfolyosós rendszer középen középfolyosós rendszerré szűkül, majd oldalfolyosós rendszerré ágazik szét. A folyosók tengelyében több irányban ki lehet látni a park felé. Az alaprajzi rendszer töréseinél alakították ki a nagyobb szobákat, ill. a személyzeti lifthez kapcsolódóan a szobaasszonyi központot, raktárakat.

SZÁLLODAI SZOBÁK: A földszint felett 3 db azonos szinten van a szobák többsége, ill. a földszinten és a 4. emeleten is helyeztünk el szobaegységeket. Összesen 120 szoba kapott helyet a kiírásnak megfelelően: 98db normál szoba, 14db junior suite, 6db lakosztály és 2db akadálymentes szoba. Szintenként 5 pár szoba összenyitható. A lakosztályok egyikét úgy alakították ki, hogy akár két külön szobaegységként is üzemelhessen.

Tetőszint

A tetőszinten a déli főirányra tájolva kapott helyet a wellness-fittness részleg és a gyermek foglalkoztató. A wellness munkaállomás a bejárathoz közeli központi helyzetben helyezkedik el, és a fittness és wellness területek kiszolgálása mellett kapcsolatban van a védett helyzetű gyermek foglalkoztatóval is. Az épület hegyesszögű sarkánál alakították ki a szükséges reprezentatív panorámateraszokat, intenzív zöldtetőként megfogalmazott zöldteraszt és a gyermekfoglalkoztató teraszát is. A szint többi részén szobák, illetve gépészet és elektromos helyiségek helyezkednek el.

Épületszerkezetek és homlokzatok kialakítása

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

FELÉPÍTÉS RENDSZERE: Az épület felépítése szerint egy egyszintes alagsori lepény, melyen egy földszint + 4 szintes kompakt felépítmény áll. Az altalaj adottságai, ill. a talajvízviszonyok miatt nem terveztek 1 szintnél mélyebb pinceszintet, mert ez jelentősen megnövelné a kivitelezés költségeit és bonyolítaná a használatot.

SZERKEZETI RENDSZER: Az épület szerkezeti rendszerének alapját a parkoló indítja el. A tervezett 8 x 8m-es raszter jól alátámasztja a 45 fokban álló traktusokat is. A földszint feletti födém alatt a cellás jellegű szinteket alátámasztó teherelosztó gerendarács kerül kialakításra.

LAPOSTETŐK: Az ökológiai szempontok figyelembevételével a lapostetőket zöldtetőkként alakítják ki: az épület tetején extenzív, a garázsfödémen pedig intenzív módon. A zöldtető nedves földközege megtartja a csapadékvizet, és tömeget képezve véd a felmelegedéstől.

Hotel Sóstó - építészek: Báger András, Helmle Csaba

HŐSZIGETELÉS, ÁRNYÉKOLÁS: Az épületszerkezetek megfelelő hőszigetelése mellett fontos szerepet kap az árnyékolás. A szobák árnyékolását a kinyúló teraszok-, és teraszelválasztó falak rendszere biztosítja a nyári időszakban, a téli alacsonyabb szögben érkező nap átjárja a szobák teljes keresztmetszetét.

HOMLOKZAT: Az épület külső anyaghasználata a homlokzati szituációknak megfelelően többféle. Az épület tömör falszakaszai vakoltak. A szobák teraszáról elérhető-, az erkélyen töltött idő hangulatát befolyásoló anyagok puhábbak, itt fát illetve meleg színű natúr kompozit lemezt használnak. A kitettebb lábazati helyeken, peremeken, attikákon, és az erkélyeket elválasztó falként földszínű finombeton elemeket terveztek.

Megvalósíthatóság

A tervezett együttes beépítési paraméterei, mind a beépített alapterületek, mind a homlokzatmagasság szempontjából megfelelnek az övezeti előírásoknak.

A kis mélységű alagsori szerkezet kivitelezése a talajvízviszonyoktól függetlenül végezhető, a kis mélység miatt a földmunkák nem túlságosan összetettek.
A fenntarthatósági szempontrendszerben kiemelték a gépészeti számítások eredményeként létrejött normatív energiaköltséget, amely szobaegységre vetítve csupán 5120Ft összeget jelent havonta. A bevételi oldalhoz kötődően kiemelték a konferenciarész térkapcsolatainak kialakítását, amely reményeik szerint egy ritmusosan üzemeltethető, magas kihasználtságú funkcionális egységként működhet. A szállóvendégek részére egy kényelmesen használható, tágas és látványos építészeti környezet megteremtését tűzték ki célul, amely az elérhető sóstói funkciók mellett önmagában is vonzó lehet.

Környezettudatos építészeti megoldások

Az alábbiakban listaszerűen olvashatók a környezettudatossághoz kapcsolódó építészeti és műszaki megoldások.

  • Kompakt tömegformálás
  • Meglévő növényzet megóvása az épülethez közeli árnyékadó fák megtartása: az épület egybeolvad a lombkoronákkal
  • Zöldtetők kialakítása
  • Burkolt felületekről elfolyó csapadékvíz hasznosítása, szürkevíz hálózat
  • Gravitációs éjszakai átszellőztetés kialakítása az hűvös északi udvar irányából.
  • Újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok használata
  • Környezettudatos és energiatakarékos gépészeti- és elektromos rendszerek alkalmazása
  • Napelemek rendszere
  • Hőszivattyús hűtési és fűtési rendszerek alkalmazása
  • Szemléletformáló megoldások, szelektív hulladékgyűjtés

 


 

Részlet a Bíráló Bizottság értékeléséből:

A terv logikusan szerkesztett, míves, gazdag téri világgal bíró kortárs épület. Ikonikus karakterjegyei, egyedisége a százados fürdőhely meghatározó elemévé emelhetik, növelve a térség vonzerejét. A tervet a Bíráló Bizottság első díjban részesíti.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »