építészet : környezet : innováció

A tervezés és megvalósítás egysége

Több milliós fejlesztésbe fogott idén a Nádland Kft. A cég új, 1362 négyzetméteres raktár- és gyártócsarnokát a közelmúltban adták át Vizsláson. A megvalósult épületért felelős Swedsteel-Metecno Kft. az anyagok biztosításán túl a mérnöki munkában is szerepet vállalt. A gyártócsarnokban többfunkciós rugalmas gumiburkolatokat, járólapokat állítanak majd elő a játszóterek, sportpályák, illetve mezőgazdasági- és ipari létesítmények számára.

Az alig 8 hónap alatt megvalósult beruházás során egy hosszútávon is gazdaságosan üzemeltethető, könnyűszerkezetes acélvázas csarnok épült fel, melynek a 2016 óta hazai gyártókapacitásokkal rendelkező Swedsteel-Metecno Kft. teljeskörűen biztosította felépítményi anyagait. A biatorbágyi központtal rendelkező vállalat az anyagok gyártásán és leszállításán túl a beruházás mérnöki támogatásában is aktív szerepet vállalt a vázlattervek elkészítésétől egészen a kivitelezés folyamatáig. Így mind a kivitelező, mind az építtető biztos lehetett abban, hogy a minőségi termékek egy jól működő rendszerként dolgoznak össze.

"A főtartó acélváztól, a szelemenrendszeren, a hőszigetelt tető- és falpaneleken, a közbenső födém bennmaradó zsaluzati trapézlemezén keresztül az ereszcsatornáig, és az ezek beépítéséhez szükséges összes kiegészítőig minden szükséges elemet a Swedsteel-Metecno biztosított, így a kivitelezés gyorsan, zökkenőmentesen haladt, és pótmunkára sem volt utólag szükség." – hangsúlyozta Kotormán István, a cég műszaki és fejlesztési vezetője.


A Nádland Kft. gyártócsarnoka - fotó: Swedsteel-Metecno

 

A szakember hozzátette, hogy már a tervezési szakaszban bekapcsolódhattak a munkálatokba, így a koncepciótervezéstől és a vázlattervektől kezdve a kiviteli tervezésig minden munkafolyamatban részt vettek, aminek köszönhetően a műszaki tartalom, a költségek és a kivitelezés ütemezése, részletei kapcsán is időben születhettek a döntések. Ezáltal mindenki sok időt spórolt, illetve biztosított volt a magas minőségű megoldás.

A Swedsteel cég kivitelező partnere, az Eger "kas" Kft. is sok szálon kapcsolódott a beruházáshoz. Egyrészt az építtető felkérésére ők végezték az építésztervezői feladatokat, másrészt a Swedsteel megbízásából az egyedi acél főtartó vázszerkezetet is ők gyártották le.

A csarnoképületben folyó gyártási és tárolási folyamatok, valamint az emberi munkaerő védelme érdekében az épületnek előírás szerint magas szintű tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelnie. Ez a főtartó acél vázszerkezet esetén 30 perces tűzállósági előírást jelent, melyet a gyári körülmények között felhordott speciális tűzgátló festéssel oldottak meg. A tetőpanelre és az azt alátámasztó, vékonyfalú Z-szelemenre 15 perces tűzállósági követelmény vonatkozik. A Swedsteel-Metecno tetőpaneljei rendelkeznek az ehhez szükséges minősítésekkel, míg a másodlagos teherhordó szelemenek alkalmasságát egyedi számításos módszerrel igazolták a cég mérnökei, biztosítva a gazdaságos, anyagtakarékos megoldásokat.


A Nádland Kft. gyártócsarnoka - fotó: Swedsteel-Metecno

 

Az építkezés gyors ütemben haladt. Tavaly augusztus 28-án született meg a megállapodás a csarnok kivitelezéséről, és idén április 27-én már át is adták hasznosításra. "Fontos célként határoztuk meg azt, hogy a jelentős induló beruházási költséggel járó fejlesztésünket mielőbb bevonjuk a gyártási folyamatokba, ezért a kivitelező kiválasztásakor azt az elvárást fogalmaztuk meg, hogy a csarnok a lehető legrövidebb idő alatt elkészüljön." – hangsúlyozta Lukács József, a Nádland ügyvezetője, aki hozzátette, hogy nagyon elégedett az elkészült csarnokkal.

A Nádland új vizslási csarnoképülete hamarosan már teljes kapacitással üzemel - várhatóan 50 embert fognak alkalmazni. Számukra a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében a beruházás során mérnöki és adminisztrációs irodákat, étkezőt, szociális helyiségeket, öltözőket, valamint további funkciókat kiszolgáló blokkokat is felépítettek.

Swedsteel-Metecno

 

 

Swedsteel-Metecno

vélemény írásához jelentkezzen be »