építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke – Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz terve

Az Elbíráló Bizottság ezt a tervet értékelte a legszínvonalasabb munkának, ami azt bizonyítja, hogy normális esetben a józan észnek kell győznie az abnormális, nem életszerű regulációk felett. De a valóságban majdnem mindig pont az ellenkezője történik. Ez azonban egy normális kerület, normális vezetőkkel, szakértőkkel és nem tudom még mivel, amitől működnek itt a dolgok, s ahol a tervezők beleírhatták a műleírásba azt is, hogy a kerületi szabályozási terv szintterületi mutatóival „nem értünk egyet!”

Az Elbíráló Bizottság részletes bírálata

1. sorszámú pályamű - tervezők: Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz (Közti Zrt.)

A legszínvonalasabb pályamű, mely a kiírt tervezési programot mennyiségileg nem teljesíti. A Bíráló Bizottság számára a legnagyobb dilemmát okozta a pályamű ezen kettőssége. Az épületegyüttes erős karaktere, a közösségi térhasználatot preferáló megoldásai, kertépítészeti javaslatai kiemelkedő építészeti kvalitásúak. Emblematikus megjelenésű, a környék lakói által gyorsan befogadható, átélhető városi épületegyüttes létrehozását ígéri a terv. A két tömbre bontott funkciósort egy intenzíven használható, mozgalmas térfalú közösségi térre, passzázsra fűzi fel. A déli oldalon meglévő zöldfelületet járható zöldtetőként húzza rá az egyébként is mesterséges megvilágítású, szellőzésű szupermarketre. A déli tájolású ferde zöldtető népszerű találkozóhely lesz, csakúgy, mint a presszóteraszként – esetleg virágpiacként, szabadtéri program helyszínként – működtethető teresedés.

Friss építészeti jegyeket hordoz a gyalogostengelyt északról határoló négyszintes tömeg, mely a 2. szintben elhelyezett szolgáltatóhelyiségek felett (külön bejárattal) sportszálló kialakítását javasolja. (A környező sportlétesítmények teszik reálissá, környezetérzékennyé e javaslatot.) Az ék alakú épület további szinttel (szintekkel) való bővítése – a létrehozható szintterület növelése – egyébiránt járható út.

Az alaprajzi szervezés szakszerű. Mind az építészeti elemek (homlokzattagolás, anyaghasználat), mind a kertépítészeti megoldások igényesek, a szakma élvonalába tartozó minőségűek. Az építészeti együttes „zöld üzenete” fontos szakmapolitikai és társadalmi szempontból is. Mindezek miatt a Bíráló Bizottság a kiíró számára ennek a pályaműnek a megvalósítását, az itt szereplő ötletek alkalmazását ajánlja a projekt további szakaszában.

A Bíráló Bizottság a pályaművet 450 eFt-os költségtérítésben és 400 eFt-os díjazásban részesítette.


A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke –  Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz terve

Építészeti műleírás

A tervezési területen ma egy jelentősen lepusztult szolgáltatóház van, az egyidejű telepítésű szép fasor mentén mindent elárasztó aszfaltburkolaton számtalan gépkocsi közlekedik és parkol a nap szinte minden órájában. Többre hivatott ez a terület. A kiíró a különleges kerületi adottságokkal rendelkező, a többezres lakótelep és a kisvárosias beépítés határán található helyszín revitalizációját tűzte ki célul, közvélemény-kutatáson alapuló lakossági és vállalkozói igényfelmérést készíttetett, melyből leszűrt tanulságokat határozta meg a pályázat programjaként.

A terület közvetlen szomszédságában gyermekintézmények, sportlétesítmények működnek, a környék lakosságának kereskedelmi ellátása sem kellően kielégítő, indokolt egy kisközpont, értelemszerűen egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi fazont adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése.

Mire vágyik a sűrű beépítésű település lakója? Természetesen zöldre, csendre, nyugalomra, forgalommentes, biztonságos sétautakra, s lehetőleg olyan, a település léptékéhez illő kereskedelmi-szolgáltató központra, amely helyben biztosítja mindennapi igényeinek kielégítését.

A városszéli plázák világméretű térhódítása megtört, a kereskedők egyre inkább igyekeznek helybe menni vásárlóikhoz, ahogy ez mindig is volt, s ami miatt mozgalmas, városias bevásárló utcák, passzázsok alakultak ki, s váltak a települések központjaivá. Valami ilyen világot szeretnénk teremteni e kétféle település határán, mintául szolgálni a Főváros számtalan hasonló problémákkal küzdő területének.

A tervezett beépítés: pince, földszint +3 emelet, amely egyben egy kereskedelmi-szolgáltató épület, és a zöld „domb” gyomrába helyezett élelmiszer áruház és kis üzletek térkompozíciója. A két tömegelem között húzódó, szűkülő, majd térré terebélyesedő passzázs, vagy bevásárló utca átlósan metszi a területet, lerövidítve a Tüzér és Kassák utcák közötti gyalogutat, találkozási pontot képez, lehetővé teszi a szabadtéri aktivitás minden formáját.

Jó időben a térre kitelepülő vendéglátóhelyek eleve hangulatot teremtenek, itt lehetne megrendezni a karácsonyi, népművészeti vásárokat, hétvégéken a reggeli órákban biopiacként, este akár szabadtéri műsoros rendezvények színhelyeként funkcionálhatna. A felmérés során jól megválogatott üzleteket, szolgáltatásokat javasoljuk kiegészíteni egy-két egyéb témával is. Javasolunk például bicikli- és napozóágy kölcsönzőt, de a görkorcsolya és görsí, télen ródli és korcsolya is kapós lehet. A tér öble akár jégpályának is felönthető lenne. A „domb”-ról még nem is beszéltünk! Az év minden szakában a gyerekek kedvelt játszótere lehet, kis meredeksége a legkisebbeket sem veszélyezteti. Ideális tájolása optimális napozóhellyé teszi.

A helyszín elemzése kapcsán megállapíthatjuk, hogy a Pattantyús utca - Tüzér utca menti parkfelület átellenes oldali zöldfelülettel való összekapcsolása révén jelentős, budapesti városszerkezetben is meghatározó méretű parkot eredményez, amely nagyságrendjében vetekszik egy-két városi parkkal, például a Károlyi kerttel. A zöld sávban átkígyózó, padsorok között vezetett sétány mentén elhelyezett padok az időskorúak kedvelt pihenőhelyévé válhatnak, szinte nézőtérként szolgálnak a passzázs és a dombon zajló eseményekhez.

  • A tervezett épületben szintenként  az alábbi funkciókat helyeztük el:
  • A pinceszinten: 98 gépkocsi állás, hulladék és göngyöleg mozgatás, az épületgépészet és az üzemeltetési raktárak helyezkednek el.
  • A terepszintből a passzázs két önálló tömegelemmé bontja a beépítést. A földszintes domb begyében az élelmiszer áruház, annak szolgálati bejárata, a garázs menekítő kijárata, valamint néhány kis üzlet helyezkedik el.
  • A földszint + 3 emeletes, átellenes oldali épület alsó 3 szintjén a különböző nagyságrendű üzlethelyiségek, szolgáltató egységek sorakoznak, központi aulatérre nyílóan.
  • Utcaszintjén a rövid időtartamú szolgáltatások, mint például virágüzlet, fagyis, vagy a térre kitelepülő vendéglátó helyek, kávézók elhelyezése célszerű. A potenciális bérlők-bérbeadók területigénye az épület három üzleti szintjén maradéktalanul teljesíthető, a válaszfalak a plázákhoz hasonlóan többféle osztásrendben és elrendezésben építhetőek.
  • A harmadik emeleten három csillagos sportszálló elhelyezését terveztük, amely egy belső tetőkert, átrium köré szervezve 19 darab egy-két-három és ötágyas, fürdőszobás szobaegységeiben, cca. 45-50 fő egyidejű (busznyi) elhelyezését biztosítja.

Értelemszerűen a javasolt elrendezés bármilyen más szállás jellegű funkcióval, mint idősek otthonával, kis szállodával, illetve kollégiummal is helyettesíthető. E szint közlekedését a Klapka utca felől nyíló, az üzletház érintése nélkül használható lépcső-lift szolgálja ki.

Az épület szerkezeti rendszere 8,10*8,10 méteres raszteren tervezett monolit vasbeton váz, mely ideális, gazdaságos méterrend a parkoló kiosztáshoz és a kereskedelmi egységekhez egyaránt. A tervezett burkolatok, szendvics szerkezetű vasbeton falak, gyöngyházfényű simított vakolattal, alumínium - üveg függönyfal elemek és portálok kombinációi. A dombot határoló támfal tömör felületei, mellvédje, lépcső szerkezete mészkőlap anyagú. A kültéri átrium fölé helyezett napelemek a használati melegvíz termeléséhez szükséges energiát támogatják, az előzetes információk szerint a távhőszolgáltatás a hőenergia ellátáshoz biztosított.

 

A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke –  Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz terve

A pályázati kiírás bírálati szempontjai szerint a KSZT által lehetővé tett szintterület legalább 90%-os kihasználását szorgalmazza. Nem értünk egyet ezzel a szemponttal! Ez esetben egy, a mainál sokkalta nagyobb, környezetétől idegen, léptéktelen építmény születne, mely épp azt a célt nem szolgálná, melyet a kiíró és a közvélemény-kutatási szakvélemény is sugall!

Az ék alakú épület szükség esetén további szintet is kaphat, ez még az a határ, amelyet építészeti szempontból megfelelőnek ítélünk. ( Ha ez ugyancsak szállás jellegű funkció lenne, úgy a parkolómérleg is még változatlanul megfelelne! )

Budapest, 2012.04.20.

Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz

vélemény írásához jelentkezzen be »