építészet : környezet : innováció

Acélcsarnok: ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig

Hogyan oldható meg, hogy egy alapvetően standardizált elemekre épülő acélcsarnok messzemenőkig megfeleljen egy ruhagyár vagy akár egy gyümölcsfeldolgozó funkciójú épülettel szemben támasztott igényeknek? A kulcs a standardizált elemekre épülő rugalmas acélcsarnok rendszer, amelyet a gyártó mérnökei a megrendelő igényeire és akár az éghajlat viszonyaira igazítanak – a tundrától az afrikai sivatagig.
 

Számos példát láthatunk arra, hogy egy-egy ipari vagy más funkciójú üzemcsarnok a külső szemlélő számára is félre nem érthető módon sugározza, jeleníti meg, hordozza magán a benne üzemelő cég arculati elemeit. Ennek látványos példája a Pandora férfi és női ruhákat gyártó üzem, ahol nem csupán a belső tereket, de a homlokzatot is a megrendelői igényekhez igazították. A nemrég elkészült, 1100 négyzetméteres, kétszintes, irodahelyiségeknek és egy négyszer akkora gyártó területnek helyet adó üzem 650 munkavállaló számára kínál kényelmes és modern munkateret. A Foksányban működő cég új gyártóegységét a Frisomat mérnökei szabták a megrendelő igényére.

Frisomat PRO szériájának (Flatro típusú) csarnokából terveztek egy kétszintes, 5 méter belmagassággal rendelkező épületet az irodáknak és kiszolgálóhelyiségeknek, ami a látványos ablakkiosztással és nagy tereivel komfortos irodai környezetet biztosít. A szerkezet kialakításánál jól kihasználták a Frisomat technológiából származó előnyöket, a megerősített rácsos tetőszerkezetnek köszönhetően az eredmény egy szélessége ellenére stabil csarnok. Bár a két épületrész, az irodaépület és a gyártóüzem funkciójának kiszolgálásához kétféle acélszerkezetet választottak, a homlokzat kialakításánál a narancsszín használata játékosságot visz az egyébként hatalmas épülettömb szürke felületére és egyben a cég arculati színével is harmonizál.

 

Frisomat Pandora üzem

 

Az üzem 61x31 méter alapterületű épülete Astra típus jegyeit viseli magán. A nagy fesztávolságot könnyedén áthidaló, teherbíró, rácsos hidegen hengerelt acélszerkezetet az elhelyezendő 9 gyártósor méreteihez igazították. A tető 10 fokos lejtése pedig jól alkalmazkodik az éghajlathoz, egyaránt jól bírja a szél- és hóterhelést. Az két épület abban is egységes, hogy hőszigetelésük a helyi előírásoknak megfelelő vastagságú szendvicspanelekből készült és a természetes fény biztosítása érdekében polikarbonát tetőablakok vannak beépítve az üzem tetején.

Virtuális sétánkat a Kárpátok lábánál folytatjuk és a „nagyüzem” után családi vállalkozásnál nézünk utána, hogyan felelhet meg több funkciónak is egyszerre egy kisebb léptékű Frisomat acélcsarnok. Családi vállalkozás, természetes módon előállított gyümölcslevek, melyeket mára már Románia legnagyobb hipermarketjeiben terjesztenek. Az épület igényes tisztasága a homlokzattól a belső terekig mindenhol nyomonkövethető, a tulajdonosoknak nemcsak a termékelőállításnál fontosak a rendezett körülmények.


Frisomat Ceptra acélcsarnok

 

Ez a korszerű telephely többfunkciós, mert gyümölcsfeldolgozóként és elosztóhelyként egyaránt szolgál, ennek megfelelően két épületrészből áll. Tervezéskor az épület alapja a Frisomat PRO széria csarnokai közül került kiválasztásra, az irodák egy Ceptra, a feldolgozó üzem pedig egy Astra csarnokban kapott helyet, így összesen 800 négyzetméteren szolgálják az acélcsarnokok a gyümölcslevek előállítását. Az irodaépület teljes egészében hidegen hengerelt HSS acélból épült, és vízszintes övtartós rácsos szerkezete jól terhelhető. Az épület kétszínű szürke homlokzata is standard Frisomat elemekből készül, amelyből látványosan kiemelkedik a cég logója, a felület pedig jól karbantartható, könnyen tisztítható. A csarnokok homlokzatait a hőtechnikai előírásoknak megfelelő szendvicspanelekkel, míg a lapostető eszerint méretezett kőzetgyapottal hőszigetelték.


Frisomat Astra csarnok

 

Frisomat PRO szériás csarnokai az alkalmazkodásban kiválóak, mert a széles méret és kiegészítő választékukkal, jól kidolgozott Frisomat megoldásaikkal igazodnak a legkülönfélébb vevői igényhez egy kis családi vállalkozás raktárépületétől egészen a több tízezer négyzetméteres gyártócsarnokig. A GO széria rövid gyártási határidővel és kiváló ár-érték aránnyal kínál megoldást. Itt a megrendelhető csarnokok méret- és kiegészítő választéka kisebb ugyan, de ugyanabból a gyárból érkeznek, minőségükben azonosak, viszont költséghatékonyságuk, rövid szállítása határidejük és könnyű szerelhetőségük megérdemli, hogy számításba vegyük. A tervezők számíthatnak a Frisomat mérnökeinek segítségére itthon is, felhasználási céltól függetlenül. A nemzetközi projekteken is edződött szerelőcsapat pedig jó garancia a megbízható kivitelezésre.

Frisomat

 

Frisomat