Épületek/Középület

Aktív környezeti nevelés - dán módra, az első lépésektől

1/21

Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - alaprajz
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - energiafogyasztás
?>
Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - metszet
?>
1/21

Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Aktív környezeti nevelés - dán módra, az első lépésektől
Épületek/Középület

Aktív környezeti nevelés - dán módra, az első lépésektől

2012.02.28. 15:02

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Christensen & CO Arkitekter

Földrajzi hely:
Hørsholm, Dánia

Vélemények:
1

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

2011-ben készült el a dániai Hørsholmban található, Solhuset (Napház) névre keresztelt, integrált bölcsőde-óvoda épülete, amelyet az aktívház-koncepció elvei szerint alakítottak ki. A Christensen & Co Arkitekter dán iroda tervezte, hullámzó energianyerő tetővel borított épület a bőséges friss levegőnek és természetes fénynek köszönhetően ideális teret nyújt a játékhoz és a neveléshez - gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

2011-ben készült el a Koppenhágától 30 km-re északra található, Solhuset (Napház) névre keresztelt, integrált bölcsőde-óvoda épülete, amely a tervek szerint a jövő hasonló intézményeinek mintája lesz Dániában és Európában is. A 100 gyermek és 30 felnőtt számára kialakított épületkomplexum az aktívház-koncepció jegyében épült: energiamérlege pozitív, széndioxid-semleges, a nagy mennyiségű friss levegőnek és természetes fénynek köszönhetően ideális teret nyújt a közösségi élethez, a játékhoz és a neveléshez - gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

 

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
1/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
2/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
3/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

 

 

A VELUX Cégcsoport székhelyén, Hørsholmban található, a Christensen & Co Arkitekter dán iroda tervezte épület azzal a céllal készült, hogy a hasonló funkciójú közösségi épületek és közintézmények felelős és környezettudatos építészeti alapját határozza meg, emellett bemutassa és megtanítsa a gyermekeknek, hogyan élhetnek harmóniában környezetünkkel. Az aktívház-koncepciónak megfelelően az épület a működéséhez szükséges energiát saját maga állítja elő, sőt többletet is termel. A számítások szerint a ház 40 éven belül annyi energiát termelhet, amellyel „semlegesítheti" az építőanyagok előállításakor és szállításakor keletkezett széndioxid-, és energiamennyiséget. Az épület nincs káros hatással a környezetére, valamint a friss levegő és a tereket betöltő természetes fény pozitív hatást gyakorol az ott tartózkodókra.

 

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
4/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
5/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
6/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

 

 

Az 1300 m2 alapterületű intézmény energiaszükségletét több forrásból fedezi: a fűtéshez, illetve a használati melegvíz-készítéshez szükséges hőmennyiséget a nagy hatásfokú hőszivattyú és a napkollektorok állítják elő, míg a napelemek éves szinten 9 kWh/m2 többletenergiát termelnek elektromos áram formájában. Elhelyezkedése, szerkezete, a felhasznált anyagok, a napkollektorok és a beltéri légállapotok intelligens szabályozása révén a Napház energiafogyasztása megfelel a Dán Építési Szabályzat szigorú 2015-ös (51 kWh/m2/év) energetikai elvárásainak.

Az aktív Napház a sok napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően egész évben kellemes és egészséges belső komfortot biztosít a gyermekeknek. A tetőn időjárásjelző állomás kapott helyet, amely szenzorok révén érzékeli a belső tér széndioxid-szintjét is. A vezérlés szükség szerint nyitja-zárja az ablakokat, valamint az időjárási feltételekhez igazodva működteti a világítást. Nyáron a túlzott napsugárzás és felmelegedés ellen a nyílászárók külső árnyékolói nyújtanak védelmet. A belső terek kialakításánál olyan természetes anyagokat használtak, amelyek minimális hatással vannak a beltéri levegő összetételére.

 

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
7/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
8/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
9/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

 

 

A felnőttek és a gyermekek egészségére, közérzetére és koncentrációs képességére a friss levegőn túl a természetes fény is jótékony hatással bír: az összes ablak bevilágító felülete az épület alapterületének csupán 28%-a, a közösségi szobákban a világítási tényező (daylight factor) eléri a 7%-ot, a legbelsőbb helyiségekben pedig a 4%-ot is. Ugyancsak a napfény lehető leghatékonyabb felhasználásához járulnak hozzá a délkeleti és délnyugati tájolású, homlokzati nyílászárók, valamint a zöldtetőkbe épített tetősíkablakok. Az egészséges beltéri környezet kialakításának ezen eszközeit és az aktívház-koncepció alapelveit érdemesnek tartom alkalmazni a hazánkban megvalósuló iskola-felújítások során is" – nyilatkozta a projektről Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze.

A tervezők nagy figyelmet szenteltek annak, hogy az épület megjelenésében, elhelyezkedésében és szerkezetében is a lehető legnagyobb mértékben harmonizáljon a környezetével. A Napház alakjának meghatározásában, tájolásában, a terek belmagasságának megválasztásában, valamint a nyílászárók elhelyezésében a fő szempont az volt, hogy a hőnyereség és a „fény-nyereség" maximális legyen a háromszögletű telken. A délkeleti és a délnyugati homlokzatokon, illetve tetőfelületeken elhelyezett ablakokon keresztül háromszor akkora mennyiségű fény jut a belsőbe, mint egy hagyományos épület esetén. Mindegyik helyiség legalább két oldalról kap természetes megvilágítást; a nyílászárók passzív hőnyeresége télen a fűtési energiaigény felét fedezi. A nyitottság, átláthatóság nemcsak a külső és a belső tér, hanem az épület különböző funkcionális egységei között is érzékelhető.

 

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
10/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
11/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
12/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

 

 

A hullámzó tetők változatos belső tereket hoznak létre, emellett a hatékony légáramlást is segítik. A hővisszanyerős gépi és a természetes szellőztetést kombináló rendszer a belső teret folyamatosan bőséges friss levegővel látja el. A helyiségek egyedi formája és aránya - hangelnyelő felületekkel kiegészítve - kellemes akusztikai komfortot biztosít. Arányait, felépítését és elrendezését tekintve az épület leginkább egy kis falura hasonlít: utcák, átjárók, kis teresedések és zugok tagolják a belső teret, amely három fő zónára osztható. A bejárati tér mellett a kisebb és nagyobb gyermekek területe található a kapcsolódó csoportszobákkal, valamint egy fedett-nyitott pihenő tér. A közösségi terek (tornaszoba, étkező) az épület középső részén kaptak helyet, a könnyű megközelíthetőség végett.  

A kivitelezés során olyan természetes anyagokat használtak, amelyek teljes életciklusuk során környezet-semlegesek; az épület homlokzata impregnált fa burkolatot kapott, amely nehézfémek és oldószer használata nélkül készült. A háromszög alakú épület tetején északi és déli tetősíkok váltakoznak. A déli tájolású tetőfelületeket 50 m2 napkollektor és 250 m2 napelem borítja, az extenzív zöldtetőre telepített pozsgás növények pedig jól gazdálkodnak a csapadékkal.

 

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
13/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
14/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
15/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
16/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk
17/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - fotó: Adam Mørk

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - alaprajz
18/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - alaprajz

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - energiafogyasztás
19/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - energiafogyasztás

Solhuset,  tervező: Christensen & Co Arkitekter - metszet
20/21
Solhuset, tervező: Christensen & Co Arkitekter - metszet

 

 

Gunther Zsolt építész, a Nemzetközi Aktívház Szövetség alelnöke a projekt kapcsán elmondta: „Az energianyereség optimalizálása, a természetes fény ideális mennyisége és a beltéri környezet emberközeli kialakítása újabb és újabb kihívások elé állítja az építészeket. Sajnos nagyrészt olyan megoldások születnek, amelyek építészeti minőségüket tekintve középszerűek. Csupán ritkán készülnek olyan épületek, amelyek a szükségből erényt kovácsolnak, és a formai kötöttségeket innovatívan értelmezik. A Solhuset ezek közé tartozik: az óvodára boruló hullámzó tető hol energianyerő felületként, hol tetőablakként működik. A belső terek feszültséggel telítettek, hiszen az átlátások, a szomszédos helyiségeken keresztül feltáruló külső, a tetőn közvetlenül besütő nap a nagyobb építészeti egység és a természet állandó jelenlétét sugallja. Az épület a belső és a külső viszonyát tematizálja szakadatlanul, ezáltal a legelementárisabb építészeti élményt, a tériséget hozza elérhető közelségbe. Ennél többet pedig egyetlen építész sem kívánhat magának."


vezető tervező: Christensen & CO Arkitekter
kivitelezés éve: 2011
bruttó szintterület: 1300 m2
építtető/megbízó: Hørsholm Kommune, VKR Holding A/S, Lions Børnehuse
fotók: Adam Mørk
helyszín: Hørsholm, Dánia


 

Vélemények (1)
zim
2012.03.01.
13:12

Az aktívház dossziéhoz: a Solhuset óvoda bekerülési költsége nettó 29,3 millió dán korona volt, azaz átváltva ca. egymilliárd 135 millió forint (ca. 873.000 Ft/m2). Összehasonlításképpen, Dániában egy másik, alacsony energiafelhasználású 1000 m2-es óvoda 11,5 millió koronába került (ez ca. 445.000 Ft/m2). Magyarországon egy sima 1300 m2-es óvodára nettó 276 millió forintot költöttek (ca. 212.000 Ft/m2). Ezek a számok azért elgondolkodtatóak, amikor az épület energetikai-gépészeti koncepciójáról beszélünk. Nekem úgy tűnik, hogy ez az épület inkább egy bemutatóegységnek készült, ahova minden lehetséges technológiát bezsúfoltak. Miért kell pl. hibrid szellőztetési rsz.? Hiszen a tetősík-ablaknyitásokkal, energetikai szempontból, pont a hővisszanyerős szellőztetés ellen dolgozunk... A távlati fotón látszik, hogy az épület elé nem lehetett fát ültetni, mert az leárnyékolná a napelemeket (amelyek a legkisebb árnyékra gyakorlatilg leállnak). Így meglehetősen sivár a gyerekek játszóudvara. (Sajnos, passzívházaknál is megfigyelhető ez a kerti "üresség" a déli homlokzatok előtt, a szoláris nyereség maximalizálása szempontjából.) Kérdés, hogy a nyári mesterséges árnyékolást nem nehezebb-e megoldani automatikával, mint lombhullató fákkal. Pont az árnyékolásra nem nagyon tér ki a cikk, pedig ilyen "ipari mennyiségű" ablakfelület esetén, ez igen komoly kérdéssé válik. (Szintén a Velux, 'Bolig for livet' kísérleti aktív lakóházában ugyanis ez ahhoz vezetett, hogy a tervezetthez képest az energiafogyasztás a duplájára nőtt. A "kísérleti" lakók ugyanis nagyon élvezték a télen besütő napfényt, és "ellenálltak" az intelligens épületautomatizálásnak, felhúzogatták az elsötétítőket. Így - télen is - hamar túlmelegedett a lakásuk, mire beindult az automatikus szellőztetés, megnövelve az energiafogyasztást.) Kérdés az is, hogy a negyven éves energetikai "megtérülési idő" nem túl hosszú-e. Nemrég pl. bemutattak nekünk egy hővisszanyerő szellőztetőberendezést, amire két év garanciát vállal a forgalmazó, de szerinte simán elmegy a berendezés 10 évig is - "addigra meg már úgyis elavul a technológia"... Szóval, ha a magyar iskolafelújításokhoz vesszük példának a bemutatott koncepciót, alaposan átgondolandó a dolgok racionalitása. Egyébként nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan és kik tervezik ezeket kis hazánkban...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk