építészet : környezet : innováció

Aktív városfejlesztés, norvég módra

Norvégiában, Stavanger városában a Sandved West területfejlesztési mintaprojekt keretében készült el egy Jadarhus ISOBO-aktívház a Sjo Fasting Arkitektur (SFAS) iroda tervei alapján, amely a pozitív energiamérlegű működést több elem együttes alkalmazásával valósítja meg. A kutatók az elkövetkezendő két év során folyamatosan nyomon követik a lakók tapasztalatait és mérik a ház teljesítményét.

Norvégiában városfejlesztési projekt is népszerűsíti az aktívházakat

A széndioxid-semleges aktívházak száma Európa-szerte gyarapszik. Egyre több országban alkalmazzák a fenntartható működés mellett az élhető beltéri környezetet is előtérbe helyező  építészeti megközelítést. Norvégiában, Stavanger (más néven Sandved) városában - amely mintegy 200.000 fős lakosságával az ország negyedik legnépesebb települése - komplex területfejlesztési mintaprojekt és egységes építészeti koncepció keretében készült el egy aktívház. A Sjo Fasting Arkitektur (SFAS) iroda tervei alapján készült Jadarhus ISOBO aktívház különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk  segítségével is vezérelhetik. A VELUX Cégcsoport támogatásával megépült otthonban két évig követik nyomon a lakók tapasztalatait és a ház teljesítményét.

 

Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
 

 

2008 tavaszán kezdődött és 2011 végén fejeződött be a norvégiai Sandved West területfejlesztési projekt, amely három fázisban valósult meg: 12 családi ház, 18 sorház, valamint 36 teraszház és 16 apartmanház épült fel. A projekt keretében 12 Jadarhus ISOBO alacsony energiafelhasználású házat - amelyek közül 3 családi ház és 9 sorház -, valamint egy aktívházat építettek. Az ISOBO aktívház elsődleges célja, hogy többféle különböző műszaki és energetikai megoldást teszteljen egy épület falain belül. A modell másik funkciója annak a vizsgálata, hogy milyen intézkedések szükségesek a lehető legoptimálisabb beltéri légállapot megteremtéséhez.

Az átlagostól jóval nagyobb arányban elhelyezett homlokzati- és a tetőablakok együttesen biztosítják a hatékony természetes szellőzést, emellett több fényt is beengednek, egyenletesen elosztva azt a helyiségekben. A ház hagyományos gerendavázas rendszerrel, precíz üzemi előregyártással készült; a helyszínen csupán az elemek összeszerelésére volt szükség. Az épületszerkezetek passzívház-szintű hőszigeteléssel és részletmegoldásokkal készültek, így a ház A++ energetikai besorolást ért el.

Az aktívház építése során fontos szempont volt a környezetre gyakorolt pozitív hatás is. A fejlesztési projekt több környezetvédelmi intézkedést is magában foglalt, úgymint a megfelelő terület kiválasztása, a hatékony közlekedési útvonalak kialakítása, valamint az építkezés során az  energiafelhasználás és az építési hulladék fokozott csökkentése.

 

Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
 

 

A Jadarhus ISOBO aktívház-modell hét lépésben valósítja meg a fenntartható, pozitív energiamérlegű működést:

1. A ház 4 db, összesen 8 m2 felületű napkollektorral rendelkezik, amelyek az előzetes számítások szerint a használati melegvíz-szükséglet 50%-át képesek előállítani.

2. A levegő-víz hőszivattyúk a fűtéshez szükséges energia 85%-át és a használati melegvíz-szükséglet 40%-át képesek biztosítani.

3. A földkollektor a szellőztetési rendszerhez csatlakoztatva lehetővé teszi a belépő levegő előhűtését vagy előfűtését.

4. A kiegyenlített szellőztetés minimális hőveszteséggel, 90%-os hatékonysággal biztosít  friss levegőt.

5. A napkollektorok és hőszivattyú segítségével előmelegített víz két tartályban helyezkedik el: az egyik a melegvíz-használatot biztosítja, a másik a fűtéshez járul hozzá. A melegvíz-egység intelligens rendszer vezérlésével működik, hogy a legtöbb energia környezetbarát forrásból származzon.

6. Az intelligens árnyékolási rendszer segítségével az optimális  szellőztetésnek megfelelően lehet nyitni és zárni az egyes ablakokat, a külső árnyékolók  segítségével pedig, szabályozni a házat érő hőterhelést.

7. A házon 8 db, tetőbe integrált fotovoltaikus panel található, ezek éves szinten várhatóan 1230 kWh energiát termelnek majd. A napelemek a világításhoz és az elektromos berendezések működtetéséhez szükséges energia kb. 17%-át fedezik éves szinten. Az esetlegesen keletkező többletet visszatáplálják a hálózatba.

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze a projekt kapcsán azt nyilatkozta: „A Jadarhus ISOBO aktívház azért kiemelkedő modell, mert a fenntartható építészeti megközelítéseken túl különböző technikai és műszaki megoldásokat is biztosít az energiahatékonyság érdekében. A tetőtéri ablakokon bejutó természetes fény növeli a szoláris hőnyereséget, valamint jelentősen  javítja az életminőséget, a komfortérzetet.”

 

Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
Jadarhus ISOBO-aktívház, tervező: Sjo Fasting Arkitektur
 

 

Kárpáti József, a Magyar Készház Szövetség (MAKÉSZ) elnöke hangsúlyozta: „Az épület szín- és formavilága ma még Magyarországon idegen, de ez nem negatív jelző, hanem azt bizonyítja, hogy a technológia megengedi a helyi szokás és ízlésvilág alkalmazását is. Számomra ez az épület is bizonyítja, hogy a korszerű, energiahatékonyságot figyelembe vevő építészetnél is elsősorban a lakó a fontos, a természethez való alkalmazkodás, a világos, különleges megvilágítású otthon - ugyanakkor a megújuló energiaforrások alkalmazása, az aktívház-értékek elérése nem különleges csoda. Ezen az épületegyüttesen is látszik a készház-építés nagyszerűsége, az előregyártás folyamán biztosítható rendkívüli pontosság, a minimalizálható kivitelezési hiba, és az, hogy viszonylag vékonyabb rétegrenddel is elérhető a jobb hőátbocsátási tényező. Figyelembe kell vennünk, hogy Norvégiában a fa használata természetes szükséglet, hiszen a hosszan tartó tél miatt a vizes technológiát viszonylag rövid időszakban lehet alkalmazni. Magyarország területén építőfa szinte alig van. A mi kultúránkban az agyag a fellelhető, itt ennek van hagyománya. A norvég példa jól bizonyítja, hogy az irány az energiafelhasználás és -veszteség csökkentése, és ezeket kell megújuló energiaforrásokkal biztosítani.


Jadarhus ISOBO Aktiv
vezető tervező: Camilla Sjo Fasting - SFAS|arkitektur
tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 178 m2 
generáltervező: Jadarhus Gruppen AS - Geir Sandsmark
tanácsadó: Tor Helge Dokka - Sintef
kiviteli- és részlettervek: Arkitektkontoret IH
partnerek: VELUX Norge AS
projektvezető: Kurt Hobberstad -  Jadarhus AS
generálkivitelező: Jadarhus AS


 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »