építészet : környezet : innováció

Amikor az építési szabályokból előnyös projekt születik

Amikor a szigorú építési szabályozás határozott megrendelői elképzeléssel találkozik egy speciális adottságokkal rendelkező telken, az építész hatalmas kihívás előtt találja magát. A kapuvári székhelyű Tóth Project építésziroda fiatal munkatársai - Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter - ebből a helyzetből kovácsoltak előnyt, és egy minden elvárásnak megfelelő, egyedi hangulatú családi házat hoztak létre. Tóth Katalin írása. 

A töltés lábánál elterülő, háromszög alakú telket csupán egy oldalról határolja közút, pontosabban egy zsákutca utolsó pár métere. A ház ezen és a töltésre néző bejárat oldalán zárt, szigorú arcát mutatja, ám a kert felé megnyílik: nagy üvegfelületek, áttörések, valamint az itt már magát megmutató magastető fordul a bensőséges kert felé. A háromszög alakú telek leghosszabb oldalára illesztett épület szintén háromszög alakú kertet választ le, melyben jól működnek az ide tervezett funkciók és teresedések.

A földszint átgondolt, játékos alaprajza jól kezeli a különböző funkciók kapcsolatát: fallal lezárást csak a háló- és fürdőszobák kapnak, a konyha-, étkező-, nappali- és iroda funkciók gyakorlatilag egy térben, vizuálisan azonban épp a kellő mértékben elválasztva működnek. A nappali és a lépcső közé ékelődő, látványos belsőépítészeti elemként is működő látszóbeton burkolatú pengefal részben eltakarja a lebegő lépcsőfokokat, a folytatásaként elhelyezett üvegfal azonban láttatja azok kigondolt esztétikáját.



földszinti alaprajz



A földszint kompakt tömegébe ékelődik a kétautós garázs tömbje, mely a zsákutca felől közelíthető meg. A méretes garázskapu azonban olyan mesterien olvad a ház falburkolatába, hogy valóban csak működés közben válik észrevehetővé. A nagytáblás diófa burkolat itt kap először szerepet, majd a kert felé átfordulva egyre hangsúlyosabb lesz. A részben fedett terasz a konyha-étkező-nappali hármasához csatlakozik nagy üvegfelületekkel, az örökzöldekkel beültetett sziklakert természetessége pedig finomítja az erőteljesen geometrikus formák szigorúságát.


családi ház Mosonmagyaróváron - tervezők:Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter - fotó: Darabos György




A ház szerves részeként, mégis attól formailag különállóan emelkedik ki a földszint minimalista tömegéből az emeleti hálószobák magastetős tömbje. A helyi építési előírások ugyanis ilyen beépítést kívánnak meg, amelynek így eleget is tesz a ház. A megkötésből előnyt kovácsoltak a tervezők: a déli lejtésű nyeregtető méretét úgy határozták meg, hogy a felületet beburkoló napelemek éppen kielégítsék a ház villamosenergia-szükségletét.

A megrendelő határozott kérése volt, hogy a ház gépészeti rendszere megújuló energiaforrásokra épüljön. Az áramellátást a déli tájolású tetősíkra helyezett napelemek biztosítják, a fűtési rendszert pedig hőszivattyú látja el, amely a hővisszanyerős szellőzőrendszerrel együtt olyan mértékben csökkenti a közel 300 négyzetméter hasznos alapterületű ház energiafogyasztását, hogy a havi rezsi egy belvárosi garzonlakáséval vetekszik.


családi ház Mosonmagyaróváron - tervezők:Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter - fotó: Darabos György




A ház generáltervezését végző építészek a belsőépítészet és a kert kialakításában is részt vettek a koncepció szintjén. Ennek köszönhető a külső és belső burkolatok tökéletes összhangja és a kert barátságos geometriája. A megrendelők igénye volt az is, hogy a viszonylagosan kicsi belső kertben legyen lehetőség kertészkedésre, kikapcsolódásra. Így kerültek a kert egyik napos, ám szélvédett szegletébe a beton magaságyások, a teraszt övező falra pedig a kerti zuhany.



családi ház Mosonmagyaróváron - tervezők:Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter - fotó: Darabos György




A kezdeti korlátozások ellenére biztosan nem a kompromisszum az, ami eszünkbe jut a Tóth Project mosonmagyaróvári családi házáról. Helyette inkább a részletekre való maximális odafigyelés, a legkevésbé sem hivalkodó luxus és a globális tervezési metodika jellemzi ezt a modernitásában is otthonos, karakteres házat.

Tóth Katalin




vélemény írásához jelentkezzen be »