építészet : környezet : innováció

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a Roeleveld-Sikkes Architects megosztott 3. díjas terve

A nagyerdei strand egyéniségét a természeti környezet és az elmúlt években köré szerveződött kulturális és sportcélú létesítmények közelsége adja. A Roeleveld-Sikkes Architects tervében a hely adottságait erősítő és kihasználó fürdőkomplexumot létesített, mely egyedi hangulatot nyújt megyei és országos szinten is.

Történelmi kutatásokból kiderült, hogy a Nagyerdő, az egykori vigadó és a fürdő környéke már a 19-20. században is divatos szórakozóhely volt. Debrecen közösségi életében is növekvő kulturális szerepet kap a környék. Az egyre nagyobb tömegeket megmozgató rendezvények kiszolgálásába vendéglátó egységein keresztül a strand infrastruktúrája is bekapcsolódhat. Ezek nappal a strandolókat, míg az esti órákban és üzemen kívül a rendezvényeket szolgálják ki, visszahozva a jelenleg hiányzó, egykori vigadó szerepét.


Látványterv a víztoronyból - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - tervező: Roeleveld-Sikkes Architects


A strand elhatárolt területe jelenleg “falat képezve” két pólusra vágja az egyébként egységes, nyitott funkciókkal bíró zöldfelületeket. A terv feloldja ezt a falat, összeköti, s egy egységgé alakítja a Nagyerdőt, pótolja a hiányzó, parkot összefűző közlekedési útvonalakat, erősíti az erdei atmoszféra hatását. A cél az volt, hogy a parkerdő és a benne található elemek (strand, stadion, állatkert, víztorony-vizibár, kiállítótér, szabadtéri színpad, Békás-tó, stb.) egymás funkcióját erősítve egységet alkossanak.


Nyári bejárat a Békás-tó irányából - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - tervező: Roeleveld-Sikkes Architects


Ezen alapvetéseken keresztül körvonalazódott az ötlet, amely a strand területét intenzíven bevonja a teljes Nagyerdő vérkeringésébe egy mindenki számára nyitott, elemelt közlekedőzónán keresztül. Ez kétidejű nyitott használata révén élettel tölti meg a strandot, minden napszakra és évszakra kiterjedve.

A Nagyerdő vérkeringése - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - tervező: Roeleveld-Sikkes Architects



A híd

A víztorony és a szabadtéri színpad közé, a strand területére telepített “mulató tér” fölött egy elemelt horizontális síkon publikus sétányt alakítottunk ki, amely összeköti az erdő kelet-nyugati pólusait. A híd a fák között nappal sétáló, sportolóhely, erdei kávézóterasz, este a földszinti fogyasztótér körgalériája, az ott kialakuló közösségi tevékenység aktív színtere.

A híd és a strandot átszelő sétány illeszkedik a park belső körgyűrűjébe. A fogyasztótér a parkba szerveződő, tömegrendezvények szempontjából központi helyen található, mérete és egyedi hangulata lehetőséget teremt a téli-nyári kihasználtságra. A tér napközben elosztó szerepet játszik, míg záridő után gyűjtőhellyé, a esti rendezvényeket megalapozó kulturális központtá válik.


Éjszakai élet - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - tervező: Roeleveld-Sikkes Architects



A strand

A park fái között szoborként megbújó, embertömegeket megmozgató épített elemek atmoszférájához illeszkedve a strandot is egy erdőbe illesztett elemként kezeltük a tervezés során. A területen nagyvonalú víz- és burkolt felületeket helyeztünk el, melyek méretük ellenére befogadják a zöldkörnyezetet, és természetközeli élményt nyújtanak.

A erdőbe illesztett strand elvével összetartozó irányvonal volt, hogy újraértelmezzük a régióban és az országban alapvetésnek vett strandi attrakciókat. A hagyományos csúszdapark gondolatán túllépve egy komplex vizes szórakozást nyújtó, az erdő adta lehetőségeket kiaknázó kalandkomplexum létrehozására törekedtünk, differenciált medencehasználattal és egy vertikális kalandtorony-rendszerrel.

A formaalakítás vezérvonalai az erdőbe illesztés és a fák közelisége volt. A medencék kialakításánál természetes előképeket alapul véve, nagy, egybefüggő vízfelületek integráltunk a parkba. Az északi kaland zóna a központi tér irányából tárul fel, majd a különböző élményelemekkel tűzdelt kaland "csápokban" végződik, amik az erdőben búhnak meg. A kalandelemeket a strand extrém attrakcióiként kezeltük. Két vertikális, többszintű tornyot helyeztünk el, melynek különböző szintjei változó magasságból induló kalandelemeket, napozóteraszokat foglalnak magukba. A kalandútvonalak kilépnek az erdőbe, és a medencék fölé is.


Kalandtorony - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - tervező: Roeleveld-Sikkes Architects


A büfék, bárok és étterem mellett elhelyeztünk egy, a térhez kapcsolódó termálmedencét, amely központjában egy vizi bár van. A téren szerveződő koncertek, vizi aerobik, stb. programok a napozó medence irányába bővülve vizes szórakozás lehetőségét hordozzák magukban.

A központi téren elhelyezett vendéglátó zóna a híd által meghatározott kontúron belül lezárható a strand területéről, ezáltal záridő után és szezonon kívül is képes vendégeket fogadni. Az étterem és a bárok fix elemek, míg a híd déli vonala alatt elhelyezkedő pavilonsor szezonálisan más-más funkciókkal tölthetőek fel (büfék, vásári bazárok).


Gyalogos híd este - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - tervező: Roeleveld-Sikkes Architects


”A strandfürdő területe felett jól formáltan kialakított átvezetés városépítészetileg hasznos ötlete és a vizes medencék játékosan formált, összefüggő rendszerének megoldása miatt a Bíráló Bizottság megosztott III. díjban részesíti.” - részlet a Bíráló Bizottság zárójelentéséből

Roeleveld-Sikkes Architects

 

vélemény írásához jelentkezzen be »