építészet : környezet : innováció

Átadták az idei Főépítészi Díjakat

18. alkalommal adták át a Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium által 2000-ben megalapított "Az Év Főépítésze Díjat", amelyet idén Jánosi János és Mezei László kapott. Philipp Frigyes 30 éves főépítészi munkásságáért "Főépítészi Életmű Díjban" részesült. A díjak mellett átadták a konferencia vándorzászlaját is, így a 2018-ban megrendezendő XXIII. Országos Főépítészi Konferenciának Kaposvár ad otthont. 

Nagy sikerrel zárult augusztus 25-én a Tatán tartott XXII. Országos Főépítészi Konferencia. A sikerhez a választott téma Család a városban – otthonunk kőből, vízből, szeretetből -, valamint a helyszín, Tata város és az előadások magas színvonala is hozzájárult. Évente két kategóriában adományozható elismerés. Az Év Főépítésze Díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életmű Díjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja. A 2017. évi díjazottak:

Főépítészi Életmű Díjban részesült Philipp Frigyes okl. építészmérnök 30 éves főépítészi munkásságáért, amely számára hivatás, tervező, alkotó munka. 1995-ben tagja volt a Főépítészi Statútum Bizottságnak, 1996-ban ő szervezte meg Vácott [ahol 25 évig volt főépítész - a szerk.] az I. Főépítészi Konferenciát, az Országos Főépítészi Kollégium elnökeként is sokat tett a főépítészségért. Munkája során mindig nagy hangsúlyt kapott az értékalapú szemlélet, a komplex gondolkodás, miszerint a főépítészek a területfejlesztéssel, a területrendezéssel, a településfejlesztéssel, a településrendezéssel, illetve az épített környezet alakításával és annak védelmével is foglalkoznak. A nevelés és oktatás terén is komoly érdemeket szerzett, egyik szakmai kidolgozója volt a főépítész szakmérnök képzésnek. Jelenleg Esztergom és Kismaros főépítésze.


Philipp Frigyes átveszi a Főépítészi Életmű DíjatAz Év Főépítésze Díjban részesült Jánosi János építészmérnök magas szinten művelt, építészi hivatáshoz szervesen kapcsolódó főépítészi munkásságáért, amelyet több mint huszonöt éve példamutatóan végez. A minőség és az érték kiemelésével működik együtt a település lakóival, épít közösséget és építészeti környezetet. Településein gyakorló építészként is példát ad a településrendezéstől a térbútorok megtervezéséig, a részletek és az ornamentika kialakításáig terjedően. Korábban Aszór, jelenleg  Szada és Szokolya főépítésze.

Jánosi János átveszi Az Év Főépítésze DíjatAz Év Főépítésze Díjban részesült Mezei László okl. építészmérnök több mint másfél évtizedes önkormányzati, valamint állami főépítészi munkásságáért, amely feladatokat magas szinten látja el, jelentős szerepet vállal az épített környezet kulturált kialakításában főépítészként és tervezőként egyaránt. Aktív szakmai közéletet folytat, tapasztalatait megosztva önzetlenül segíti a régióban, a megyében a települési főépítész kollégákat a problémák megoldásában, az életszerű javaslatok kidolgozásában. Korábban Veszprém, jelenleg Pápa és Várpalota főépítésze.


Mezei László átveszi Az Év Főépítésze DíjatA Díjakat Tatán, 2017. augusztus 24-én a XXII. Országos Főépítészi Konferencián ünnepélyes keretek között adta át Michl József, Tata város polgármestere, Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke és Kiss Zsolt, Tata város főépítésze.

A Konferencia vándorzászlaját Tata város részéről Michl József polgármester és Kiss Zsolt főépítész adta át Kaposvár m. j. város képviselőinek, Dér Tamás alpolgármesternek és L. Balogh Krisztina főépítésznek, Salamin Ferenc, a Magyar Főépítészek - Országos Főépítészi Kollégium - Egyesület elnöke jelenlétében. Az átadáson Kaposvár alpolgármestere meghívta a főépítészeket, hogy ott tartsák meg 2018-ban a XXIII. Országos Főépítészi Konferenciát. 


vándorzászló átadása Kaposvár képviselőinekOrszágos Főépítészi Kollégium
Tata - Budapest, 2017. augusztus 25.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »