építészet : környezet : innováció

Áttört terek - foglalkoztatóház Győrbe

Kristóf Imola fogyatékkal élők számára tervezett foglalkoztatási, oktatási és szabadidős központot. Az épület tömegeit, tereit nagyméretű áttörések tagolják és kapcsolják össze - átlátásokat és átjárást teremtve a zárt és nyitott térek, belső udvar és a külvilág között.

Célom egy olyan épület létrehozása Győrben, amely fogyatékkal élők számára nyújt foglalkoztatási, oktatási és szabadidős lehetőségeket. Az intézményben műhelyek, az ott készített termékek árusítására szolgáló bemutatótér, tantermek és tornaterem kap helyet. A közösségi terek, mint a büfé és a bemutatótér egyben a megérkezés és az elosztás terei is, ezért fontos azok központi elhelyezkedése. Az épület mozgalmasságának érdekében a többi funkcionális egység között is szükség van különböző minőségű térkapcsolatokra, amelyek az épületen belüli tájékozódást is segíthetik.


helyszín - foglalkoztatóház Győrben - építész: Kristóf Imola


A telek Újváros városrészben helyezkedik el, a korábban szegregációs területnek számító Kossuth Lajos utcában. A környék ez elmúlt években rehabilitációs folyamatokon ment át, azonban továbbra is találhatóak rossz állapotú, nem megfelelő beépítésű házak a területen. Az intézmény egy ilyen helyzetet old meg, a rehabilitált övezetet egy társadalmi problémára tett megoldási javaslattal gazdagítva.

A beépítés kialakításakor fontos szempont volt egy zárt belső udvar kialakítása, amelyen keresztül megérkezhetnek a látogatók. Az épület térszervezésének alapja az udvart körülölelő közlekedési rendszer, melyet átvágások szakítanak meg. A kiszolgáló helyiségek és vizesblokkok a szomszéd épületek felőli, középső traktusba kerültek, ennek megfelelően a műhelyterek, tantermek, tornaterem és fogyasztótér értékes, utcai és udvari homlokzatokat egyaránt kapnak. Az építészeti kialakítás során fontos szempont volt az átláthatóság, a téri gazdagság és a fő funkciók homogén elhelyezése. Ez összefüggő légterekhez kapcsolódó galériák segítségével valósul meg, melyek a tanulás, a közösségi élet és a munka tereit kötik össze.


B-B metszet - foglalkoztatóház Győrben - építész: Kristóf Imola


A galériáknál a közlekedési rendszer megszakítása nagyméretű udvari áttörések kialakítását is megengedi, melyek lehetőséget adnak a belső terek kertkapcsolatának megteremtésére. Az átlyukasztások tagolják az épület tömegét, kettős kapcsolatot hoznak létre belső udvar és a külvilág között.

Az épület külső megjelenését a kisvárosias utcaképbe való illeszkedés, és a környező két-, háromszintes téglaházak karaktere határozza meg. A környező épületekhez való illeszkedést hajtogatott elvű alacsony hajlású tetőfelület biztosítja, amely megjelenésében a külső homlokzatokkal együtt egységes épülettömeg hatását kelti.


látványterv - foglalkoztatóház Győrben - építész: Kristóf Imola


A szín- és anyaghasználat kiválasztását az akadálymentes tervezés határozta meg, melynek során fontos szempont volt a megfelelő biztonságérzet és könnyű tájékozódás biztosítása. Ennek megfelelően az épület külső és belső megjelenésében egyaránt semleges fehér, illetve törtfehér színek dominálnak.
A belső tájékozódást segíti a funkciók szín szerinti elkülönítése, amely az ajtók tokszerkezetén, illetve nagyméretű tájékozódást segítő piktogramokon jelenik meg.

Kristóf Imola


A bemutatott diplomamunka védésére 2017 januárban került sor a BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszékén.

 

 

BME Lakóépülettervezési Tanszék

vélemény írásához jelentkezzen be »