építészet : környezet : innováció

Az athéni Nemzeti Biztosító épülete

Tervezők: Mario Botta, Irene Sakellaridou, Morfo Papanikolaou

A komplexumban irodák, egy konferencia- és továbbképző-központ, valamint a felszín alatti parkoló kapott helyet.

A terv alapkoncepciója az óvárost a tengerrel összekötő sugárút épületfalának megtörése volt. A város morfológiája határozta meg az épület tipológiáját. Egyetlen összefüggő tömeg helyett két jól elkülöníthető épületrész épült. A megemelt szinten fekvő piazza a két városrész összekapcsolását szolgálja, és a beavatkozással egyben városi értéket is teremt.

 

Nemzeti Biztosító Athén, fotó: Pino Musi
Nemzeti Biztosító Athén, fotó: Pino Musi
Nemzeti Biztosító Athén, fotó: Pino Musi
Nemzeti Biztosító Athén, fotó: Pino Musi
Nemzeti Biztosító Athén, fotó: Pino Musi
Nemzeti Biztosító Athén, fotó: Pino Musi

 

Az adminisztráció hétszintes, íves épülete az Akropolisz felé néz, míg az irodaház egyenes vonalú, négyszintes épülete a tömb lezárásaként is értelmezhető. A megemelt piazza rejti magában a konferenciaközpontot és az 550 autónak helyet biztosító ötszintes földalatti parkolót. A konferencia- és továbbképző-központ önmagában is külön egységet alkot a komplexumon belül. Az íves fal mentén futó lépcső vezet a kétszintes előcsarnok terébe. A konferenciaterem, a kiállítótér, a könyvtár és egyéb kiszolgálófunkciók is ezen a szinten kaptak helyet.

Tervezés: 2001-2004
Kivitelezés: 2004-2006
Helyszín: Athén, Syngrou sugárút
Megbízó: Ethniki Hellenic General Insurance
Tervezők: Mario Botta, Irene Sakellaridou, Morfo Papanikolaou
Beépített terület: 67858 m2

Szöveg: Mario Botta Architetto
fotó: Pino Musi

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »