építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Az építész háza

A Fekete Antal tervei alapján megvalósult Promenade Gardens a lendület, ritmus, áramvonal hármasának jegyében született. Az elkészült épület minden elemét áthatja a környezettudatos szemlélet. 

A Váci út mentén sorra épülő új irodaházak az elmúlt évtizedekben jelentősen átformálták a helyi városképet. A korábban ipartelepekkel szegélyezett út mellett a belvároshoz közel, ma már egyre kevesebb épület emlékeztet a régmúlt időkre. A Dózsa György úthoz közeli Révész utca sarkán lévő telek sokáig üresen állt, gépkocsiparkolóként működött a korábban elbontott autószalon területén.

Az épület története 2007-re nyúlik vissza, ekkor kezdte meg a Horizon Development a telek fejlesztését, és az épület első vázlattervei is ekkor készültek el. A koncepcióterveket a Finta Építész Stúdió készítette Fekete Antal vezető tervező irányításával. A telek északi és déli szomszédságában elavult műszaki színvonalú, de szellős beépítésű lakóépületek állnak, melyeket barátságos fás parkok vesznek körül. Ennek köszönhetően ez az épület a környező irodákhoz képest átlag feletti komfortot nyújtó kellemes zöld környezetben épülhetett fel.


Promenade Gardens - DVM Group - fotó: Bujnovszky Tamás


A tervezők fő szempontnak tartották a környező zöld területekkel való szoros kapcsolatteremtést, ami összhangban állt azzal a felismeréssel, hogy a Révész utca mentén húzódó másfél méter széles járda túl keskeny volt a megnövekedett gyalogosforgalom és az épületek megközelítése számára. Ebből kiindulva a környező épületek beépítéséhez igazodva olyan fésűs elrendezésű épületegyüttest terveztek, mely befogadja és folytatja az északi és déli szellős beépítés által kialakult zöldfelületeket, illetve a Révész utca mentén egy 5,5 m széles sétányt hoztak létre. Az északi oldalon a zöld tömbbelsőt kiegészítve egy teljes értékű belső kert született.

„Feltett szándékunk volt, hogy kerüljük a közvetlen környék néhány új beépítésére jellemző átlagos függönyfal megjelenését. Mindenképpen új hangon szeretnénk szólni. A ház a lendület, ritmus, áramvonal hármasának jegyében született. A lendület a 4 darab Váci úttal párhuzamos épületszárny külső keretezése, amely az északi oldalon függőlegesen felfut kb. 25 m magasra, vízszintesre fordulván keretbe foglalja felülről a kb. 70 m hosszú épületszárnyat, majd a Révész utcánál ismét függőlegesbe fordulva a gyalogos sétány déli térfalát kijelölve ismét földet ér. A ritmus a Révész utcai négy szárny, valamint a köztük lévő zöld udvarok, illetve a sétány határoló falát alkotó keskenyebb, illetve szélesebb falpillérek változatos – mintegy zenei - lüktetése. Az áramvonal – a Váci úti függönyfal horizontális tagolása, vagyis a mellvédsávok hol fémesebb, hol különféle üvegekkel (zománc, illetve matt fóliázott üvegek) vízszintesen tagolt felületei, valamint a kiugró, éjjel különféle színekkel világító keskeny párkányelemek. Hosszú expozíciós idővel készített éjszakai felvétel egy forgalmas, nagyvárosi utcáról.” - Fekete Antal


Promenade Gardens - DVM Group - fotó: Bujnovszky Tamás


A koncepciótervezési szakaszt és az első építési engedély megszerzését követően a folyamat egy időre megtorpant, és csak 2016-ban éledt újra. Időközben a telek északi szomszédságában az óvoda is felépült, mely tovább erősítette azt az irányt, hogy a terület fejlesztése a zöldfelületek hasznosításával történjen.

2016-ban a feladat már a DVM group munkatársaihoz került, hogy elkészítsék az épület kiviteli terveit, és felépítsék az addig tervezőasztalon maradt projektet. A projekt indulása óta sok év eltelt. Időközben módosultak az építési jogszabályok és épületgépészeti előírások is, melyek miatt új műszaki megoldásokkal kellett felfrissíteni az épületet, és szükségessé vált módosított építési engedély elkészítése is. Ebben a tervezési szakaszban alakult ki – az eredeti tervezőkkel egyeztetve – az épület homlokzati kiosztása, melyek a környező fák levél motívumait tükrözik, valamint ekkor készültek el a belső lobby és passzázs belsőépítészeti tervei is.



A kiviteli tervek a korszerű tervezési irányoknak megfelelően BIM-rendszerben épültek fel, átláthatóbbá téve ezzel a bonyolult épületgépészeti rendszereket és gyorsítva a kivitelezőkkel történő együttműködést. A kiviteli tervek ugyanis az építési munkákkal párhuzamosan készültek, köszönhetően annak, hogy a tervező- és kivitelező csapat egy céghez tartozik. Végül szoros határidővel – 2018. tavaszán adták átaz összesen 42.000 m2 alapterületű épületet, mely 22.000 m2 kiadható irodaterületével mintegy 3.000 dolgozó számára biztosít minőségi, modern és környezettudatos munkakörnyezetet.

A munkahelyek mindegyike valamely belső udvarra vagy környező fás területre néz, a földszinten tágas lobby és passzázs fogadja a látogatókat, amelyeket biodiverz zöldfalak és dús növényzet szegélyeznek.


Promenade Gardens - DVM Group - fotó: Bujnovszky Tamás


A zöldfelületekre való tájoláson felül a tervezés minden területe a környezettudatosság szellemében zajlott. Az esővíizet összegyűjtve, újrahasznosítva használják fel a kerti locsoláshoz és a szaniterek öblítéséhez. Az épület fűtését energiatakarékos VRV-k és levegő-levegő hőszivattyúk biztosítják. Az épületben dolgozók számára több mint 100 zárt kerékpártároló kapott helyet külön kerékpáros öltözőkkel, míg az elektromos autókra 12 töltőhely vár. Többek között ezeknek a megoldásoknak köszönhetően nyerte el az épület a LEED Gold és a BREEAM Very Good környezettudatos minősítést.

A hosszú és változatos tervezési folyamat a DVM group tervezőirodájának életében különleges szerepet töltött be. A feladat mérete és intenzitása következtében a csapat létszáma megduplázódott, új munkafolyamat-rendszer épült fel, kiérlelődött a BIM hatékony alkalmazása, ami a legkomplexebb tervezési feladatokra tette alkalmassá a csapatot. A kivitelezés során a tervezők a kivitelező kollégákkal együtt követték végig az épület megvalósulását a földmunkáktól az utolsó bérlemény kialakításáig, mely különleges kapcsolatot teremt tervező és épület között. Ezt koronázta meg az a fordulat, hogy 2019-ben a teljes tervezőiroda az épület földszinti irodahelyiségébe költözött. Ennél szorosabb kapcsolat építész és épülete között nehezen képzelhető el.

DVM Group

 

vélemény írásához jelentkezzen be »