építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

„Az év akadálymentes épülete” 2006

Kihirdették a pályázat eredményét, mely szerint megosztva két épület nyerte el a címet:
Nyíregyháza, Esély Centrum, vezető tervező: Balázs Tibor építész;
Veszprém, Életöröm Idősek Otthona, vezető tervező: Czigány Tamás DLA építész
A Bíráló Bizottság megosztva két épületnek adja ki
„Az év akadálymentes épülete 2006” címet:

- a Nyíregyháza, Esély Centrum épülete (Nyíregyháza, Tiszavasvári u. 41.) Az év akadálymentes épülete” címben és 1.000.000 Ft összegű díjazásban részesült.
A megvalósításában közreműködők:
Építtető: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Tervező: Balázs Tibor vezető tervező, A-Studio ’90 Építész Tervező Kft.
Kivitelező: Lengyel és Fia Kft.

- a Veszprém, Életöröm Idősek Otthona épülete (Veszprém, Sólyi út 20.) Az év akadálymentes épülete” címben és 1.000.000 Ft összegű díjazásban részesült. A megvalósításában közreműködők:
Építtető: Kariatidák Kft.
Tervező: Czigány Tamás vezető tervező, CZITA Építésziroda Kft.
Kivitelező: FŐ-GÉM Kft.

A Bíráló Bizottság rangsorolás nélküli díjazásban részesített négy épületet:

500.000 Ft összegű díjazásban részesültek
az Újszász, Óvoda épülete (Újszász, Bajcsy-Zsilinszy út 16.) megvalósításában közreműködők:
Építtető: Újszász Város Önkormányzata 5052 Újszász, Szabadság tér 1.
Tervező: Paksi Lívia, Bolax Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Kivitelező: Bau-Vertikál Építőipari Kft.
500.000 Ft összegű díjazásban részesültek
a Kiskőrös, Helyközi autóbusz pályaudvar épülete (Kiskőrös, Alkotmány u. 2.) megvalósításában közreműködők:
Építtető: Kiskőrös Város Önkormányzata 6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.
Tervező: Barkóczi Tamás
Kivitelező: MODINVEST Kft.
500.000 Ft összegű díjazásban részesültek
a Budaörs, Városháza épülete (Budaörs, Szabadság út 134.) megvalósításában közreműködők:
Építtető: Budaörs Város Önkormányzata 2040 Budaörs, Szabadság út 134.
Tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt
Kivitelező: Európa Építő Kft.

500.000 Ft összegű díjazásban részesültek
a Gödöllő, Grassalkovich Kastély Múzeum épülete (Gödöllő, Szabadság tér) megvalósításában közreműködők:
Építtető: Gödöllői Királyi Kastély Kht. 2100 Gödöllő
Tervező: Dr. Máté Zsolt
Kivitelező: Architekton Építő és Műemlékfelújító Rt.A


Díjazás nélküli elismerésben részesült további két épület:

A Miskolc, Egyetem központi épületei (Miskolc-Egyetemváros) megvalósításában közreműködők:
Építtető: Miskolci Egyetem 3515 Miskolc-Egyetemváros, Pályázati Iroda
Tervező: Rudolf Mihály vezető tervező, HADAS Műterem Építész és Művészeti Kft.
Kivitelező: Középület és Lakásépítő Zrt.

A Villány, Wunderlich Látványpince és Bortrezor (Villány, Baross G. u. 106.) megvalósításában közreműködők:
Építtető: Jammertal Kft. 1115 Bp. Fraknó u. 4.
Tervező: Viczencz Ottó, Aedis Építészstúdió
Kivitelező: Engrich Tibor, T&M Bt.


A DÍJAZOTT ÉPÜLETEK MÉLTATÁSA (részletek)


Nyíregyháza, Esély Centrum épülete - „Az év akadálymentes épülete

Tervező: Balázs Tibor vezető tervező, A-Studio ’90 Építész Tervező Kft.
Kivitelező: Lengyel és Fia Kft.
Balázs Tibor átveszi a díjat



A nyíregyházi Esély Centrum 4 épületét korábban laktanyaként használták. Az épületek felújítása, átalakítása nyomán alakították ki az Esély Centrumot, melynek épületei:
  • Civil érdekvédelmi Központ, irodaépület
  • Oktatási központ és kollégium
  • Konferencia központ és egészségügyi centrum, valamint az ezeket kiszolgáló
  • Étterem és melegítő konyha

A területén álló 4, különböző funkciójú főépület együttesen igen komplex segítséget nyújt a fogyatékosoknak, rászorulóknak. Az épületek és külső környezetük kialakítása egyedülálló és példamutató az emberek esélyegyenlőségének biztosítása szempontjából. Az épületek fő használóik – mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók – igényeihez igazodva kerültek felújításra.

Az épületek megközelítése:
Az Esély Centrum minden épülete közelében van lehetőség a parkolásra mozgássérültek számára is. A területen lévő 132 parkolóhely közül 12 a nemzetközi akadálymentes piktogrammal ellátott, de mindegyik megfelel a követelményeknek.

Az épületek belső közlekedési rendszere:
Az épületek belső folyosói tágasak, a térrendszer áttekinthető. A tájékozódást minden folyosón jól látható, kontrasztos színű, és jól kitapintható, cipőtalppal érzékelhető vezető sáv segíti. A padlóburkolat csúszásmentes. A falburkolat szintén kontrasztos színezésű, alsó és felső sávja a haladás irányát mutatja.

A konferencia központ tágas, szép belsőépítészeti megoldással kialakított terem, mely kerekesszékkel mind előadóként, mind hallgatóként használható. A nagyothallók részére beépített indukciós hurok szolgál. Nemzetközi konferencia lebonyolításához 4 nyelvű infrasugaras induktív tolmácsrendszert építettek be.

Összefoglalva: Az egykori laktanya területe és épületei hasznosításának szép példája. Egységes, visszafogott, harmonikus színvilágú építészeti környezet, korszerű technikai megoldások, harmonikus, rendezett külső terek szolgálják magas szinten, komplex funkciókkal a fogyatékkal élőket. Példamutatóan felújított-kialakított épületegyüttes.


Veszprém, Életöröm Idősek Otthona épülete - „Az év akadálymentes épülete
Czigány Tamás vezető tervező, CZITA Építésziroda Kft.
Czigány Tamás átveszi a díjat

A Veszprém, „Életöröm” Idősek Otthona újonnan épült, U alakú épület Veszprém K-i, most beépítésre kerülő területén. Az épület telke nagy, a közvetlen környezete szépen parkosított, rendezett udvarokkal körülvett. Az intézmény 1,5 évvel ezelőtt nyílt meg.

Megközelítés: Az épület udvarán, a főbejárathoz közel találhatók parkoló helyek, ezeken belül – a bejárathoz legközelebb – két, mozgássérültek számára kijelölt, kialakított hely. A főbejárathoz széles, enyhe ívű, csúszásmentes burkolatú rámpa vezet. A bejárati ajtó küszöb nélküli, mélyen üvegezett.

Az emeleteken találhatók a lakóegységek fürdőszobával, teakonyhával. Ezek bútorozatlanok (mindenki a saját bútorait hozhatja), de vannak un. vendégszobák, melyek bútorozva biztosítanak helyet vendégeknek, ill. próbalakhatást. A szobák tágasak, erkélyesek, az ablakok parapetje elég alacsony – alkalmasak az akadálymentes használatra.

A folyosók szélesek, térbővületekkel tagoltak. Minden szinten van nővérállás, mely a szobákból telefonon hívható. Minden szinten más színű burkolatok és ajtók kerültek beépítésre, a tájékozódás megkönnyítésére.
Két lift van az épületben a lépcsőházakon kívül. Az egyik biztonsági liftként, füstmentes előtérrel kialakított. Mindkettő alkalmas akadálymentes használatra.

Összességében: Szépen kialakított, mindenben az idősek, nehezen mozgók, tájékozódók igényeit szem előtt tartó épület. Az intézmény széles körű szolgáltatást biztosít az ott élőknek. Környezete gondozott, az egész létesítmény akadálymentes kialakítású.


Újszász, Óvoda épülete - 500.000 Ft összegű díjazás
Tervező: Paksi Lívia, Bolax Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Kivitelező: Bau-Vertikál Építőipari Kft.

Az épület rossz műszaki állapotú épület felújítása és bővítése. Az óvodában 175 gyermek elhelyezésére volt igény, a telek mérete miatt ezért emeletes épületrészt építettek. Az óvoda befogadó jellegű, vagyis befogadnak sérült gyerekeket a környező településekről (pl. Szolnokról) is!

Megközelítés: Parkolók az épület előtt találhatók, innen fedett rámpán keresztül lehet az épület bejáratát megközelíteni. A fedett kialakítás igen kedvező, a rámpa csúszásmentes, bár kissé meredek; korlát kíséri. Színes vezető sáv könnyíti a tájékozódást.

Belső közlekedési rendszere áttekinthető, az épület folyosói tágasak, világosak, a helyiségek az üvegtégla mezőkön át természetes fényt kapnak. A térkapcsolatok egyértelműek.

Összességében: Szépen, igényesen kivitelezett, tágas, világos épület, mely akadálymentesen bejárható. Belső építészeti kialakítása példaadó. Dicséretes a gyermekek mozgásfejlesztése, az integrált nevelés építészeti kereteinek megteremtése. Kár, hogy a kertbe nem vezet rámpa, holott ez is kialakítható lenne minden kijáratnál.



Kiskőrös, Helyközi autóbusz pályaudvar épülete - 500.000 Ft összegű díjazás
Tervező: Barkóczi Tamás
Kivitelező: MODINVEST Kft.

Az Autóbusz Pályaudvar új épület, mely egy épület szanálásával kialakított kis téren kapott helyet. A tér a város központi helyén áll, jól szervezi maga körül a forgalmat. A gyalogos és a gépjármű forgalom a pályaudvar területén a burkolat eltérő színével jól elkülönül egymástól. A sárga térburkolat, mely a gyalogos zónákat jelöli, kijelöli az épület bejáratait is. Ez gyengén látóknak nyújt segítséget. A tér jól áttekinthető, mivel az épület több oldalon nagy üveg felületekkel nyílik meg a tér felé.

Az épület megjelenése modern, jól alkalmazkodik a funkciójához, szépen beleillik a környezetébe. Esztétikus, könnyed, nem hivalkodó. Környezete szépen rendezett.

Összességében: Az épület akadálymentesen jól használható, világos, átlátható terei megkönnyítik a tájékozódást. Kicsi, de funkcionálisan jól működő, esztétikus, környezetét szépen alakító, abba illeszkedő. A külső és belső terek egymásba úsztatása elegáns, mégis emberközeli, „barátságos” tud maradni.

Fontos, hogy a sérült emberek helyközi közlekedésének lehetőségét megteremti!


Budaörs, Városháza épülete - 500.000 Ft összegű díjazás
Tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt
Kivitelező: Európa Építő Kft.

Zsuffa Zsolt átveszi a díjat


A Budaörs, Városháza épülete a régi városháza nagyarányú bővítésével megépült, modern, nagyvonalú épület.

Megközelítés: Budaörs központi, jól megközelíthető helyén áll. Mögötte-mellette vannak parkoló helyek, ahonnan elég meredeken lejt a járda a főbejárathoz. Mozgássérültek részére a mélygarázsban, a lift közelében alakítottak ki parkolót. Szerencsés lett volna, ha a főbejárat közelében, az amúgy tágas, szép térburkolattal ellátott közterületen is biztosítottak volna néhány autó részére megállási lehetőséget.

Az I. szinten ingyenes internet hozzáférés biztosított az ügyfelek részére, mely számítógép állomások kerekes székből is használhatók, hozzáférhetők. Szintén akadálymentesen használható a házasságkötő terem.

A II. emeleten a tágas tanácsterem helyezkedik el jól megközelíthetően a lift és a lépcső felől. Tere a folyosóéval összenyitható, többféle funkcióra alkalmas. Indukciós hurok itt nincs.

Az emeleti irodák elég tágasak, világosak, ablakaik alacsony parapetűek, az ajtók szélesek, küszöb nélküliek, a kapcsolók alacsonyan vannak – alkalmasak mozgássérülteknek is mind ügyintézésre, mind munkahelyként.

Összességében: Építészetileg egységes külső és belső tér, mely jól szolgálja a funkciókat és akadálymentesen teljes egészében használható a kisebb tökéletlenségek ellenére is. Elegáns, de „hűvös” épület.


Gödöllő, Grassalkovich Kastély Múzeum épülete - 500.000 Ft összegű díjazás
Tervező: Dr. Máté Zsolt
Kivitelező: Architekton Építő és Műemlékfelújító Rt.

Dr. Máté Zsolt átveszi a díjat


A Gödöllői, Királyi Kastély műemléki védettségű épület. A XVIII. század közepétől több ütemben épült-átépült kastély a XX. század utolsó évtizedeire lepusztult, méltatlan állapotba került. Az 1994-től intenzíven meginduló felújítás során, már a tervezéskor szempont volt az akadálymentes használat biztosítása.

Megközelítésére mozgássérültek számára lehetőség van gépkocsival – a barokk kocsifelhajtón át – a főbejárat elé hajtani, s ott leparkolni. A főkapun keresztül biztosított a bejutás az előcsarnokba.

Díszudvar: A Díszudvar kővel burkolt, s rajta keresztül a burkolt kerti úton le lehet menni a barokk színház főbejáratához, illetve be lehet menni a színházi nézőtérre.

Barokk színház: A színházhoz kapcsolódó közönségforgalmi folyosó és a színházterem közötti 2 lépcsőfok leküzdése a műemléki környezetben probléma. Erre megoldásként a mobil lépcsőnjárót választották, azonban a zsűri a tágas folyosón inkább a mobil rámpát javasolta, és a falra kapaszkodók fölszerelését. A folyosóról akadálymentes mosdó nyílik. A folyosóról a színházi liften le lehet jutni a színházi társalgóba.

Összességében: Példa értékű, ahogy a XVIII-XIX. századi – jelenleg múzeumként funkcionáló – történeti terek, igen nagy kötöttségeik ellenére, akadálymentesen végigjárhatók. Biztosított a kapcsolatot a történeti kerttel is. A tervezés, évekkel megelőzve a középületekre született törvényi szabályozást – az épület sajátosságaihoz, adottságaihoz igazodóan – teremtette meg az akadálymentes használat építészeti kereteit.


Díjazás nélküli elismerésben részesült további két épület:

Miskolc, Egyetem központi épületei - Díjazás nélküli elismerés
Tervező: Rudolf Mihály vezető tervező, HADAS Műterem Építész és Művészeti Kft.
Kivitelező: Középület és Lakásépítő Zrt.

Az épületek: A központi épületek az 1950-es években épültek, főként Janáky István tervezői munkája nyomán. Jelen felújítási-akadálymentesítési munkákat Phare pályázatból finanszírozva, a meglévő építészeti környezetet maximálisan tiszteletben tartva valósították meg. A célkitűzés az volt, hogy az Egyetem által nyújtott szolgáltatásokat a különböző fogyatékkal élő emberek – hallgatók, oktatók – igénybe tudják venni. Ezen belül elsődleges cél az épületek külső környezetének, az összekötő utaknak-útvonalaknak, ill. az épületek bejáratainak akadálymentessé tétele, a tájékozódást segítő információs rendszer kialakítása volt, valamint az épületeken belül a vízszintes és függőleges akadálymentes közlekedés biztosítása, a mosdók, tantermek, előadók elérésének megteremtése.

Az központi épület új, üveg előcsarnokkal bővített épület. A főbejárata közelében van parkolási lehetőség. A járda (buszmegálló, parkoló) felől a főbejárat megközelíthető: a főbejárati lépcsősoron korlátlifttel, valamint a főbejárat mellett enyhe lejtésű rámpával, mely fotocellás ajtóhoz vezet, bejutást biztosítva a tágas, világos előcsarnokba.

Előadótermek: Az 1953-ban épült szárny földszintjéről közelíthető meg két újabb építésű, 300-300 fős előadóterem, melyekben helyet biztosítottak a bejárat szintjén kerekes székben ülő hallgatók részére. Ebből az épületből megközelíthető még két nemrég elkészült nagy előadóterem, melyekbe a kerekes székkel való bejutás az alsó és a felső szintről egyaránt biztosított. A kerekes székben ülőknek külön padot építettek be.

Összességében: Az összetett térrendszerű, zömében az 1950-es években épült épületegyüttes egésze a felújítási munkák eredményeként akadálymentesen megközelíthetővé és bejárhatóvá vált: a tanulmányi helyiségek, az előadótermek, közlekedőterületek egyaránt. Ez lehetővé teszi, hogy mozgáskorlátozott hallgató az egyetem bármely szakát elvégezhesse. Nem volt ugyan a pályázat része, de kérdésünkre elmondták, hogy a könyvtár, a kollégiumi épületek is akadálymentesen megközelíthetőek, és most folyik a műhely épület akadálymentesítése is.



Villány, Wunderlich Látványpince és bortrezor, látogató épület - Díjazás nélküli elismerés
Tervező: Viczencz Ottó, Aedis Építészstúdió
Kivitelező: Engrich Tibor, T&M Bt.

Az épület: Új épület, melyet 2006. novemberében adtak át. Külső megjelenése modern, érdekes. Környezete gondosan kialakított.

Az épület gépkocsival megközelíthető, parkolókat az épület mellett alakítottak ki. Mozgássérültek a főbejárat közelében is meg tudnak állni, bár külön jelölt parkolójuk nincs. Az épületbe a lejtős, kő burkolatú terepről induló, enyhén íves rámpán lehet feljutni. A rámpa egy oldali korláttal ellátott, a főbejárat elé vezet. Innen az épületbe kétszárnyú, mélyen üvegezett, fotocellás ajtón lehet bejutni.

A belső terek kivétel nélkül akadálymentesen bejárhatók, küszöb, szintkülönbség nincs, az ajtók szélesek. A földszinten hosszú információs pult fogadja az érkezőket. Mögötte üvegezett falú látvány-borhűtő, valamint a fogyasztótér-étterem található. A belső kialakítás levegős, világos, átlátható tereket hozott létre, finom színekkel. A szintén a földszinten lévő két kóstoló szoba és „szivarszoba” elegáns megfogalmazású.

A szintén új építésű pinceszinten fogyasztótér-kazamaták, a bortrezor és az un. „lovagterem” várják a látogatókat. Itt – szintén akadálymentesen végigjárható – boltozott, belső felületén bontott, bélyeges téglákat használó, igen látványos terekbe juthatunk. A „lovagterem” multifunkcionális hangosítással ellátott, többféle rendezvény, konferencia lebonyolítására alkalmas.

Összességében: Mozgássérültek számára tökéletesen bejárható, jól használható épület. Magas színvonalú, különleges szolgáltatást nyújt (bortrezor, kóstolás lehetősége) mindenki számára hozzáférhetően. Más fogyatékossági csoport számára nincsenek külön berendezések.
Építészetileg hűvös, elegáns kialakítású.


Bedő Katalin főosztályvezetőhelyettes (ÖTM) értékelte a pályázatot, mellette Csanádi Ágnes, Ujhelyi István
Lamperth Mónika, Csanádi Ágnes, Újhelyi István


A Bíráló Bizottság összegzésként megállapította, hogy a pályázat ez évben is eredményes volt, egyrészt a beérkezett nagyszámú pályaműveknek köszönhetően, másrészt a bírálat során és a helyszíni szemléken szerezhető tapasztalatok miatt. Tanulságként jelentkezett az idén is, hogy jelentősen javítani kell általában a tervezők és az építésügyi hatóságok munkatársainak tájékoztatását, felkészítését illetve továbbképzését az akadálymentesség terén.

A meghirdetett határidőre 21 helyszínről 22 pályamű érkezett, ez az utóbbi éveknek megfelelő szám.

A pályázati kiírással összhangban a Bíráló Bizottság munkájában az idén is az alábbi intézmények, szervezetek vettek részt:
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Egészségügyi Minisztérium
Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Magyar Építész Kamara
Magyar Mérnöki Kamara
Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége

A zsűri tagjai:
Fegyverneky Sándor főosztályvezető - ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály a Bíráló Bizottság elnöke
Zsilinszky Gyula vezető főtanácsos - ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály a Bíráló Bizottság tagja
Gyülvésziné Pataki Edit - Szociális és Munkaügyi Minisztérium a Bíráló Bizottság tagja
Pappné Herperger lldikó - Egészségügyi Minisztérium a Bíráló Bizottság tagja
Pandula András - Magyar Építész Kamara a Bíráló Bizottság tagja
Dr. Polinszky Tibor - Magyar Építész Kamara a Bíráló Bizottság tagja
Tóth János - Magyar Mérnöki Kamara a Bíráló Bizottság tagja
Dr. Gadó Pál - Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a Bíráló Bizottság tagja
Kató László - Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a Bíráló Bizottság tagja
Bódyné Máthé Ildikó - VÁTI Kht. a pályázat témafelelőse

A pályázati anyagok előzetes értékelése alapján a Bíráló Bizottság a helyszínen összesen 12 épületet tekintett meg, és ezen helyszíni bejárások alapján hozta meg döntését. A Bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy az idei pályázat alkalmával két olyan kiemelkedő épület pályázott, melyek „Az év akadálymentes épülete” kitüntető címet megosztva kiérdemlik. Ezeken túl négy épület számára állapított meg a zsűri ragsorolás nélküli, egyenlő értékű díjat a megvalósításukban közreműködő személyek és intézmények elismeréseképpen. A Bíráló Bizottság egyetértett abban is, hogy más-más szempontból bár, de példaértékű és elismerésre méltó két pályamunkát pénzdíj nélküli elismerésben részesít.

vélemény írásához jelentkezzen be »