Egyéb cikkek

Az István-akna üzemi területének hasznosítására kiírt ötletpályázat

1/3

?>
?>
?>
1/3

Az István-akna üzemi területének hasznosítására kiírt ötletpályázat
Egyéb cikkek

Az István-akna üzemi területének hasznosítására kiírt ötletpályázat

2001.09.05. 22:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Pelényi Margit

A 900.000,- Ft-os díjban részesített pályamű Tervezők: Pelényi Margit (P-Z Bt. Pécs), Barna Balázs, Ruppert Gábor, Galambos Gábor

A 900.000,- Ft-os díjban részesített pályamű
Tervezők: Pelényi Margit (P-Z Bt. Pécs), Barna Balázs, Ruppert Gábor, Galambos Gábor

 

1/3

 PÉCS-ISTVÁN AKNA:
Az István akna megmentése Pécs számára fontos feladat lenne.
A múlt század 20-as éveiben dr.Jaroslav Jicinski cseh-morva bányamérnök tervei szerint építve 1925-ben helyezték üzembe, s melynek középpontjában áll az a szép és jellegzetes aknatorony, melyből a világon összesen három épült és található ma is.Erre a területre, melyen egyedülálló ipar műemlék  épületek  vannak, dolgoztuk ki az alábbiakban ismertetett hasznositási javaslatot:

Javaslatunk a 21. Század kortárs művészetét átfogóan bemutató művészeti park és kiállítótermek komplexumának létrehozása, mely minden világrész meghatározó képzőművészeti irányzatának megtekintésére lehetőséget teremt a műgyüjtőknek és a művészetekre fogékony turistáknak.

Határok nélküli nemzetközi képzőművészti szabadiskola, színház- és filmművészeti kisérletező műhely létrehozása, ahol nemzetiségi és bármi más hovatartozástól függetlenül alkothatnak a meghívott művészek. Képzőművészeti alkotásokkal, faszobrokkal gazdagitva képzeljük el a turista utakat, szabadtéri színpadot, játszótereket és szoborparkot. Az ily módon kialakításra került igényes természeti környezetben helyet kap jó minőségű szállodai elhelyezést biztosító szállodakomplexum éttermekkel, koncert és hangverseny teremmel, balett teremmel, és  filmstúdiókkal. A szállodakomplexumhoz fittness centrum csatlakozik, mely tartalmaz uszodát, szaunát és sportpályákat. A centrum központi részén vannak a központi információs és az utazási irodák az aknaház földszinti részén, az emeleti szinteken  pedig kis luxusapartmanok és konferencia terem.

Az ily módon létrehozott Nemzetközi Művészeti és Turisztikai Centrum Európában ma még egyedülálló vonzóerőt jelenthet és hosszasabb tartózkodásra ösztönözheti a minőségi turizmus résztvevőit. A terv megvalósulása esetén lehetőséget teremt arra, hogy megőrizzük a 200 éves bányász múlt jelképeit, tárgyi és építészeti ipartörténeti értékeit. Az új létesítmény új munkahelyeket teremt, és működésével erősíti a térség idegenforgalmi vonzerejét és a már müködő  művészeti tematikus parkokkal kialakítandó kapcsolatok révén  friss szellemet hoz a térség kulturális életébe.

 


 

A koncepció
A terv koncepcójának alapvető célja, hogy a meglévő épületegyüttes hasznosítását értelmesen és poétikusan kiterjessze az egész tervezési területre, belakja a területet. A meglévő táji értékek, a zöldbe ágyazottság, a táj, a panoráma mind-mind kiegészítheti a terv alapkoncepcióját, keretet és teret adva minden ma már elfogadott vagy a hely által inspirált művészeti aktivitásra.

A külső tér "helyek", hangulatok, lehetőségek együttese. Nagy gesztusok és intimitások egymást átfedő lehetőségei. Egymástól nagyságrendileg eltérő léptékek kontrasztjai. Mindez egy főtengelyre van szervezve, ahol a léptékek, a lehetőségek követik egymást, mintegy felgyorsulva elszáguldva a "végtelen" felé.

A központi nagy tér az aktivitások mezeje. A landart legelője. A landart domboldala. A sárkányépítő művészek repülőtere - és még sok más, amivel ki kell tölteni. A domboldalon drótkötél pálya. Ki tudja minek. Felvonni? Leengedni? Mutatni? A lényeg, hogy hangulatok, lehetőségek, terek sorolódnak kapcsolódnak egy dinamikus kavalkádba.

 

2/3
A pályázati terv építészeti ismertetése
Az épületekben minden műfaj képviselőjének helyet biztosítottunk.

Bányaház
Az a képzőművészeké, gyönyörű galériás terei kiváló kiállítótermek lehetnek. A többszintes galériát övező kisebb helyiségek alkotói szobák, műtermek. Ezen  az épületen át vezet a fő gyalogos forgalom: itt nyernének elhelyezést a  bányászati emlékek. Az épület alagsorának többszintes, tágas, kettős légterű helyiségeiben szobrászok, keramikusok dolgozhatnak.

Aknatorony
A létesítmény legkarakteresebb épülete. Földszintjére központi információt, és kávéházat képzeltünk, a tetején kávéházi terasszal, ahonnan az egész terület belátható. A teraszról indul a toronyba a lépcső és a panoráma-lift. Az aknatorony tetejében található izgalmas teret koferencia teremnek képzeljük, de lehet belőle több luxus apartman, műterem is. Exkuzivitása vitathatatlanul hatalmas értéket képvisel.

A trafó
Az a televíziós és filmes szakmáé. A filmes szakma jelenléte a tervezett épületegyüttesben nagyon fontos, mind a létesítmény megvalósításának anyagi oldalát, mind a térség egészét illetően. Pécs és környezete tele van fantasztikus értékesíthető helyszínekkel. Pécs belvárosa, a magas ház Komló, Gyűrűfű stb., a felsorolás a végtelenségig folytatható.  A javasolt kisebb stúdiók a trafo két épületének felső nagy belmagasságú tereiben kiválóan elhelyezhetők. Az épületek alsó szerkezetileg osztott tereiben filmes és televíziós elő és utómunkálatai folyhatnak. Ezzel a hasznosításba vonható ez a kiírásban nem szerepelt, nem védett, ám megítélésünk szerint építészetileg igen izgalmas tégla épületegyüttes is.

Kompresszorház
Két épületből álló együttes. A nagyobbik épület emelete talán az egész  épület-komplexum legszebb tere. Jelen formájában is azonnal belelátható egy színházterem. Ez döntötte el, hogy az épület a színész balett és a zene műfajának a háza. A kisebbik kompresszorház próba- és kamaratetem lehet, a földszinten az öltözők, kelléktárak, műhelyek elhelyezhetők. Az épületegyütteshez kapcsolható, - a terméskővel biztosított rézsűt lelátóként használva - az új létesítményként javasolt, süllyesztett terű szabadtéri színpad.

Öltöző épület
Ez az épület a szálloda. Önálló megközelítése biztosítja, hogy nem csak az alkotóknak, hanem az idelátogató vendégeknek is szálláshelyül szolgál.  Az épületben kényelmes szoba és apartman egységekből 120 helyezhető el. A terepadottságoknak köszönhetően az alagsorban és a földszinten két szintben a gépkocsik tárolása megoldható.

Sport és szabadidő csarnok
Tervezett új épület. A meglévő épületek között erre a funkcióra alkalmas épület nem található. A létesítmény egészét tekintve nagyon fontos, hogy a kulturális  funkciót ez a felüdülést szolgáló létesítmény helyet kapjon. Az épületet rézsűből kihasított  a terepbe terveztük, úgy, hogy az közvetlenül kapcsolódjék a művésztelepi és a szállodai funkcióhoz.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk