építészet : környezet : innováció

Az óbudai tévészékház

Az új épület nem akar vetekedni a Szabadság téri székház impozáns megjelenésével, de azzal szemben tiszta, világos, átlátható s a sok zöldterület által is humánus munkahelyi környezetet hoz létre. Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió, felelős építész tervező: Fekete Antal

Előzmények
A 2007 márciusában az MTV és a Millenniumi Média Kft. között megkötött hosszú távú bérleti és üzemeltetői szerződés az új székház és gyártóbázis felépítésén túl tartalmazta a 80-as évek második felében az óbudai helyszínen épült 8-9. stúdióépület, a mikrotorony és egy elektronikus szervizépület felújítását, 500 gépkocsi részére nyitott parkoló, energiaközpont, valamint szerviz-raktár-kiszolgáló épület megépítését (ez utóbbiakat a Wing Tervező Zrt. Tervezésében). Az építkezés 2007 őszén kezdődött. 2008 nyarára befejeződött a 8-9. stúdió felújítása ill. átadták az új hőközpontot. 2008 novemberében átadták az új díszlet-, jelmez-, és bútorraktárakat, 2009 elején megtörtént az új székház hatósági átadása.

 

MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila

 

Koncepció
A Magyar Televízió Rt. új központjának tervezésénél az épületek elhelyezését a kijelölt építési helyszín adottságainak (tájolás, közlekedés, kapcsolatok, a budai hegyek látványa), valamint a Kerületi Szabályozási Terv előírásainak a figyelembe vételével oldottuk meg.

Az új stúdió blokkot a Virág Csaba által tervezett stúdióépület funkcionális erényeit elismerve, annak folytatásaként terveztük meg. Az irodaház tömege párhuzamosan követi a stúdiókat, 4 emeletes, a Kunigunda utcára merőleges „főszárnya” kapcsolatot teremt az utca és a telek belseje, illetve az irodaház és a stúdiók között. Az irodaház és a stúdiók tömbjei között 12 méter széles „zöld folyó” húzódik, az utca felőli végén vízfelülettel.

Az épület főszárnyát a kötelező beépítési vonalig futtattuk, így a Bojtár utca felől közelítve sem takarja el a meglévő stúdió az új épületet. A kerítésen belüli gyepsávos parkolóban a belső ellenőrző sorompóig 103 db parkolót helyeztünk el részben közvetlenül a főbejárat mellett, részben a szomszéd telek felőli oldalon. Az ellenőrző sorompón belül további 23 parkolóhely, „zöld domb” alá rejtett 52 férőhelyes VIP parkoló, és a főépület felől vizuálisan árnyékoló lamellákkal takart 14 férőhelyes tehergépkocsi parkoló található.

Mivel az építési helyszín a maga ipari építészeti környezetével túlzott reprezentativitásra nem adott lehetőséget, illetve figyelembe véve, hogy 2000-ben az egész komplexum megvalósítására max. 5.5 milliárd forint állt volna rendelkezésre, olyan racionális, egyben gazdaságos épületegyüttest terveztünk, ami nem akar vetekedni a Szabadság téri székház impozáns megjelenésével, de azzal szemben tiszta, világos, átlátható s a sok zöldterület által is humánus munkahelyi környezetet hoz létre.

 

MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila

 

Irodablokk
Az egész létesítmény életét az épület főszárnya alatt végighúzódó „passzázs” szervezi, amely a bejárati szakaszán és az épület közepénél kétszintesre bővül. A passzázs két oldalán és galériáján beszélgető sarkok, öblök találhatók, amelyek vagy a stúdiók felőli „zöld folyóra” vagy a kertészetileg igényesen kialakított belső pihenőudvarokra néznek.

A passzázs első szakasza – a tulajdonképpeni előcsarnok – ad helyet a várakozóknak. A tér közvetlenül kapcsolódik a meglévő stúdióépület előcsarnokához. A passzázs belső része – a tulajdonképpeni aula – fűzi fel a közösségi funkciókat (étterem, klub, könyvtár stb.), a központi teréből közvetlenül közelíthető meg a konferencia terem, VIP étterem és reprezentatív tárgyaló valamint az archívum közönségforgalmi része, a megtekintő. Itt található a büfé és ide kapcsolódik a stúdió tömbje is.

A szomszéd üzem felé eső oldalon a földszinten kizárólag „tömör homlokzatos” kiszolgáló funkciók vannak (konyha, irattár), míg az emeletre, ahonnan már érvényesül a budai hegyek látványa, a vezetői irodák kerültek. Az épület leghátsó keresztszárnyának negyedik emeletén helyeztük el a reprezentatív tárgyalót, kapcsolattal a csúcsvezetői irodákhoz.

A 12 méter széles épületszárnyak középfolyosós elrendezésűek, alkalmasak a programban kiadott – általában cellás - irodatípusok befogadására. A két oldalon konzolos, jellemzően 9 méter fesztávú szerkezet kitűnően alkalmas nagyobb egyterű irodák kialakítására is. Ilyen irodákat - jellemzően - az épületszárnyak végein alakítottunk ki.

Az irodaszárnyat a jó tagolhatóság (összesen 4 vertikális közlekedő ill. kiszolgáló mag) és a humánus tömegarányok jellemzik ( F+3 - F+4 szintes épületszárnyak között 20 x 24 m-es valódi zölddel beültetett udvarok).

A közlekedőrendszer kialakításánál el akartuk kerülni a sötét és hosszú folyosókat, ezért sok bevilágítót, a felvonóknál jól megvilágított teresedést, beszélgetésre alkalmas, teakonyhával felszerelt ülősarkot terveztünk.

 

MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs
MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs
MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs
MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs

 

Stúdióblokk
Törekedtünk a minél racionálisabb, tömörebb kialakításra, ugyanakkor az emberi szempontokat is szem előtt tartottuk (pl. természetes megvilágítás igénye). A nagy stúdiókat U-alakban veszik körül a földszinten a közreműködők helyiségei, az első emeleten a műszaki vezérlők, news room-ok és montírozók, míg a második emeleten a műszaki központ és az ahhoz csatlakozó adáslebonyolító rendszer.

Az archívum közvetlenül kapcsolódik a stúdióblokkhoz. A négyszintes tárolótér saját teherfelvonóval rendelkezik, a megtekintő helyiségek a földszinti aulából is könnyen megközelíthetők.

A kiszolgáló helyiségek (raktárak, műhelyek) L-alakban veszik körül a stúdióblokkot.
A trafóblokk az épület É-K-i sarkába került, megfelelő távolságra az archívumtól, ugyanakkor ellátási szempontból központi elhelyezéssel (stúdiókhoz közel). Az épületrész kétszintes fedett folyosóval kapcsolódik a Virág Csaba által tervezett meglévő stúdiótömbhöz, teljes mértékben átvéve annak funkcionális rendjét, illetve építési raszter rendszerét, bár annál kicsit tömörebb és gazdaságosabb kialakításban, ami technológiai kérés volt.

 

MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila

 

Homlokzatok
Az épület homlokzatainak megfogalmazásánál, anyagválasztásánál az épület funkciójának jelzésén (magas színvonalú, korszerű, digitális technika alkalmazása) és a környezet ipari jellegének figyelembe vételén kívül kétségtelenül szerepet játszottak gazdaságossági megfontolások is, hiszen az épületet megépítésére igen szűkös költségkeret állt rendelkezésre.

Az épület funkcióját mai építészeti nyelven kifejező építészeti kialakításra törekedtünk. A homlokzatra porszórt acél hullámlemez burkolat készült, az irodaházon szürke alumínium színben, míg a stúdiók monolitikus tömbjére sötét grafitszürke színben. A burkolat mögött szellőztetett légrés és hőszigetelés található monolit vasbeton hátfalon.

A kivitelezés időszakában az épület belső udvaraiból költségtakarékossági okokból el kellett hagynunk a fémburkolatot és a függönyfalakat, így ezekben - talán egy kicsit túl bátran színezett - nem éghető, színes vakolattal ellátott hőszigetelő rendszer készült. A nyílászárok hő- és hangszigetelő üvegezésű porszórt alumínium ablak ill. függönyfal szerkezetek.

Az ablakokat az irodaház déli, keleti, nyugati homlokzatain az irodák előtt motoros működtetésű külső árnyékoló lamellával látjuk el. A stúdióblokk nagyobb ablakfelületei a déli és nyugati oldalon szintén motoros működtetésű árnyékoló szerkezetekkel vannak ellátva. Az elsötétítést belső rolóval oldottuk meg.

A „ zöld folyón” végigmenő fal szürke árnyalatú homokkő burkolatot kapott.

Az irodaépület homlokzatának karakteres eleme a függönyfalak elé szerelt fix árnyékoló rendszer.

 

MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila

 

Felvonók
Az irodaház ellátására felső gépházas liftek készültek. A nagy vendégforgalomra tekintettel a felvonók számát a számítotthoz képest „túlterveztük”, eggyel több személyfelvonót helyeztünk el.

A stúdióblokk személyfelvonói aknafejben elhelyezett géppel készültek, a 2500 kg-os teherfelvonó hidraulikus működtetésű, míg az archívum felvonója felső gépházas kialakítású.

 

MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila

 

Belső terek kialakítása
A közösségi terek (aula, előcsarnok, étterem, büfé) meghatározó burkolata sötétszürke színű greslap. A konferenciaterem ipari parketta, a klub, könyvtár pvc burkolatú. A konferenciaterem falburkolata és mennyezete teremakusztikailag méretezett akusztikus panelekből áll.

Az előcsarnok falai glettelt felülettel készültek fémlemez burkolatok ill. színes üvegfelületek kombinációjával. Ezen a területen a sok homlokzati üvegfelület miatt külön gondot fordítottunk az akusztikus tervezésre, hangelnyelő perforált fémlemez álmennyezet alkalmazásával.

A konyha területén a padlón csúszásmentes kerámiát, míg a falakon ajtómagasságig (mosogatókban mennyezetig futtatva) csempét alkalmazunk. A közös vizes helyiségek igényes porcelánkerámia padló és kerámia falburkolatot kaptak.

Az emeleti irodaterületeken a meghatározó padlóburkolat az akusztikai szerepet is játszó, nem éghető, kopásálló szőnyegpadló. A folyosói gipszkarton falak felületére üvegszövet és diszperziós festés került.

A stúdióblokk területén a földszinti közlekedők az irodaház előcsarnokában alkalmazottal megegyező magas igénybevételre is alkalmas matt porcelánkerámia burkolatot kaptak.

Az ENG indítóállások, a díszletkezelés helyiségei, a gépészeti helyiségek és a nagyobb raktárak kent műgyanta padlóval készülnek. A stúdiótömb összes többi helyisége, így a technikai helyiségek, rendezői szobák, archívumok és emeleti közlekedők az adott helyi igénynek megfelelő (kettős padlóhoz is alkalmazható) antisztatikus vagy elektrosztatikusan vezetőképes gumiburkolatot kaptak.

A lépcsőházakat az egész épületkomplexumban speciális lépcsőidomokkal rendelkező korongmintás gumipadlóval burkoltuk.

A konferenciaterem és a vetítő helyiség belső kialakítását, valamint a közösségi terek friss szellemmű egyedi bútorait Göde András és munkatársai tervezték.

 

MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: Polgár Attila
MTV székház, fotó: vm

 

A 8-9-es stúdió korszerűsítése
A korszerűsítés során az épület funkcionális rendje változatlan maradt, a digitális technológiának igényeinek megfelelően a műszaki szárny egyes helyiségeit át kellett alakítani. Az épületvillamossági rendszerek jelentős avulása miatt ezen rendszerek teljes cseréje vált szükségessé. Az épületgépészeti rendszer elemei is nagyrészt kicserélődtek. Az épület homlokzata is komoly változáson ment át, az eddigi homlokzati-paneles jelleget felváltotta a stúdióközpont új részeihez igazodó sötét tónusú hullámlemez burkolat, valamennyi függönyfal és egyéb homlokzati nyílászáró is megújult. A közösségi terek belsőépítészete az eredeti koncepció logikáját követi, de az új stúdióközponthoz is illeszkedően, anyaghasználatában és színvilágában visszafogott.

Akusztika
A tervezés során külön gondot fordítottunk az akusztikai tervezésre és a rezgésvédelemre. Így a kis stúdiók a ház a házban elv szerint lettek kialakítva, az oldalfalakat méretezett akusztikai elemek burkolják, a nagy stúdiók eredeti akusztikai koncepciója az Acreon Kft. terveinek megfelelően módosult, a kivitelezés e szerint készült. Ugyancsak az Acreon Kft. készítette a teremakusztikailag igényes helyiségek kiviteli terveit. Ide tartoznak a rendezői szobák, hang- és képrögzítő helyiségek, a hangalámondó helyiségek, a konferenciaterem és a vetítő helyiség.

A jó akusztikai és rezgésvédelmet szolgálja az is, hogy a kazánok és a hűtőtornyok nem az új épületbe, hanem az attól kb. 50 méterre felépült új hőközpontba kerültek.
Az új épületben a stúdióblokknak azt a szárnyát ahol a szellőzőgépházak és az aggregátorok vannak, szerkezetileg a stúdióktól függetlenül (az összekötő hidaknál rugalmas kapcsolattal) alakítottuk ki.

 

MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs
MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs
MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs
MTV székház, fotó: Dienes Szabolcs

 

Kivitelezés
Mivel a területen nagyrészt szerves rétegekkel kevert feltöltés található, a mértékadó talajvízszint pedig megegyezik a mindenkori terepszinttel, kb. 10 m mély fúrt cölöpalapozást alkalmaztunk. A terhelésnek megfelelő számú és átmérőjű cölöpök csoportokban helyezkednek el, cölöpfejjel összefogva.

Az elektromos és gépészeti gerincvezetékek számára az épület alatt közműfolyosó hálózat épült. A teljes porszárazság követelménye ill. a talajvíz magas szintje miatt a földszinti padlólemezig talajvíznyomás elleni szigetelés készült, ami a cölöpfejeket, felvonó süllyesztékeket és a felúszás veszélyt is figyelembe véve igen gondos kivitelezést igényelt.

A függőleges szerkezetek az irodaház esetében monolit vb. pillérek 8,5x9 ill. 8,5x6 m-es raszterben, monolit vb. lépcsőházi, liftakna és gépészeti akna falakkal. A stúdióblokkban monolit pillérek és falak találhatók jellemzően 6x10,8 és 6x5,40 raszterben. A nagy stúdiókat 30 cm vtg vb. fal veszi körül.

Az irodaházban a födémek monolit vb. síklemezek A 4. emeleti keresztszárnyak acél vázszerkezettel és trapézlemez fedéssel készültek. A stúdióblokkban a pillérek között többtámaszú monolit vb. gerendák készültek, rajtuk többtámaszú monolit lemezzel.
A nagy stúdiók felett 3 m-enként kb. 180 cm magas utófeszített gerendák találhatók kb. 22 m-es fesztávval. Ezekre a gerendákra rugós függesztőkkel van felakasztva a gépészeti szerelőfödém, amin a stúdiótérbe belógatott acélgerenda+járórács szerkezetű világítás technikai szint függ.

Az MTV által megkövetelt igen magas szintű akusztikai és rezgésvédelmi igények kielégítése mind a szerkezetépítés, mind a gépészeti rendszerek szerelése esetében rendkívül gondos munkát igényelt, néhány esetben a beszabályozás időszakában kisebb-nagyobb javító jellegű módosítással.


Generáltervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Tervezők 2000-2009
Felelős építész tervező: Fekete Antal
Építész tervezők: Bene Tamás, Kiss Gábor , Tarczi Péter
Építész tervezők munkatársai: Magyar Mária, Fazekas Artúr, Csontos Györgyi, Lázár Veronika, Völgyi Gabriella, Danka Tibor, Száva István, Koncsol András, Tóth Petra, Tömösi Örs
Statikus tervezők: Gonda Ferenc, Molnár Józsefné – DÉKETTŐ Statikus Iroda Kft
Gépész tervezők: Mödl Andor – MÖDL Épületgépész Mérnöki Iroda
Czeizel Tamás, Wohner József, Komarovszky Henrik – TEVIM Kft
Elektromos tervező: Kovács György – PROVILL Kft
Szabó Zoltán – TEVEX Kft
Környezettervező: Karády Gábor – Land-A Kft
Úttervező: Szabó István, Borsós Ferenc – Közlekedés Kft
Épületakusztika: Arató Borsi Éva – ARABOR Bt
Belsőépítészet: Göde András, Major György, Frank György, Kéry Balázs – KROKI Kft
Rezgésvédelem: Dr. Fórián Szabó Péter
Konyhatechnológia: Aczél Pál Tamás – Gastroplan Kft
Szigetelések tervezése: Horváth Sándor, Pataky Rita, Barta Ferenc - Pataky és Horváth Építész iroda Kft

Tervezők, 8-9-es stúdió korszerűsítése 2007-2008
Felelős építész tervező: Tarczi Péter
Felelős belsőépítész tervező: Dobozi László
Tervezési koordinátor: Szabó Zsolt
Építész tervező: Tömösi Örs
Statikus tervező: Karátson László
Gépész tervezők: Czeizel Tamás, Komarovszky Henrik, Wohner József – TEVIM Kft
Elektromos tervező: Kovács György, Ivanics Zoltán – PROVILL Kft
Úttervező: Kerékgyártó Tibor, Kancz Albert – Közlekedés Kft
Stúdióakusztika: Arató Borsi Éva – ARABOR Bt.
Épületakusztika: Józsa Gusztáv - Józsa és Társai Bt.
Szigetelések tervezése: Horváth Sándor, Czégeni Csaba - Pataky és Horváth Építész iroda Kft
Tűzvédelem: Szöllősi Levente –Tüzinfo.hu Kft.

A telek területe: 81.767 m2

Új beépítés: 10.000 m2
Új épületek szintterülete: 35.604 m2
Építménymagasság: 15,52 m (16,0 m megengedett)

Irodaház: 22525 m2
Kb. 1000 munkahely, 400 fh konferencia terem, 150 m2-es vetítő, 200 fh-es étterem, irattár, könyvtár, orvosi rendelő

Új stúdióblokk: 13000 m2
Két 350 m2-es és két 90 m2-es stúdió az azokat kiszolgáló helyiségcsoportokkal együtt, 3 db news room, kb. 2600 m2-es archívum

Meglévő, felújított stúdióblokk: 8985 m2

Kivitelező:
Generál kivitelező: Market Építő Zrt. - Juhász Zoltán műszaki igazgató
Szerkezet építés: Moratus Kft.
Alumínium nyílászárók: Alufe Kft.
Fémlemez homlokzatburkolatok: MHH Zrt.
Épületgépészet: Techno-csek Kft.

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »