építészet : környezet : innováció

Baglyaskő

A Salgótarján családi házas övezetében épült idősotthon tervezése során fő szempont volt, hogy majdani lakói meghitt, emberi környezetben élhessenek. A bezártság érzetét hangulatos belső udvarok tervezésével és sok terasz, erkély kialakításával igyekeztek oldani.
Tervező: Guzmics György

A létesítmény Salgótarján családi házas beépítésű, nyugodt, kellemes hangulatú területén valósult meg egy üres, beépítetlen sík területen. A 2008 nyarán ünnepélyes keretek között átadott intézmény tervezése nagy felelősséget jelentett. Arra törekedtünk, hogy az otthon majdani lakói idős napjaikban is meghitt, emberi környezetben élhessenek. Ezt a legfőbb szempontot figyelembe véve igyekeztünk barátságos szobaegységeket, tágas, világos közösségi tereket, foglalkoztatókat, társalgókat kialakítani. A bezártság érzetét hangulatos belső udvarokkal és sok terasz, erkély kialakításával igyekeztünk oldani.

 

Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor

Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor

 

A jellemzően 2x2 ágyas szobaegységek önálló belépőkkel, beépített szekrényekkel, saját zuhanyzó, WC, mosdó egységgel rendelkeznek. A demens egységek kivételével a szobákhoz teraszok, erkélyek tartoznak. A kétszintes gondozási egységeket egy-egy belső udvar köré szerveztük, így a bentlakók mind a szobájukból, mind a gondozási egységek közös tereiből, közlekedőiből közvetlen kertkapcsolattal bírnak. A belső udvarok a nyugodt, meghitt pihenés helyéül szolgálnak. A földszinti közlekedők, társalgók szinte összefolynak a szép vegetációval kialakított átriummal. A gondozási egységek központi helyén a nővérpultot helyeztük el, melyhez teakonyha, valamint a nagy nyitott társalgó csatlakozik.

A kétszintes oszlopsorral kiemelt, kőburkolattal keretezett főbejáratot a Petőfi Sándor utcáról, a létesítmény súlyponti részén, a gondozási és igazgatási egységek között található előcsarnokra szervezve alakítottuk ki. A szélfogón keresztül tágas, világos, könnyen áttekinthető fogadótérbe jutunk. A központi előcsarnoki társalgó zóna „L” alakban a nagy belső udvar köré lett szervezve, kétszintes galériás formában, biztosítva az intézmény központi tereinek vizuális együttélését. A központi belső udvar – átrium – az intézmény nagyobb közös szabadtéri rendezvényeinek helyéül szolgál.

 

Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor

 

Az intézmény vertikális közlekedő magjait (betegszállító lift kétkarú lépcsővel) a gondozási egységek közelében a nagy előcsarnoki zónára, valamint a semleges közlekedőre fűztük fel. Az utóbbit tűzgátló előtérrel biztonsági liftként terveztük. A központi előcsarnok földszintjén 20 fős idősek klubját (nappali tartózkodóval, pihenőhelyiséggel, teakonyhával és kétnemű vizesblokkal), központi éttermet egy különteremmel, az emeleten a létesítmény igazgatási egységeit és könyvtárat alakítottuk ki. A központi raktárakat, öltözőegységeket, gépészeti helyiségeket a nagy belső udvar északi szárnyában helyeztük el két szinten. A gazdasági udvarra szervezve terveztük a földszintes épületrészben a 300 adagos konyhát, valamint a kétállásos gépkocsitárolót.

A bentlakók részére a gondozási egységeken belüli foglalkoztató, társalgó helyiségeken kívül könyvtárat, büfét terveztünk, és külön részleget alakítottunk ki a gondozottak orvosi ellátására. Az idős, elesett embereknek nagyon fontos a lelki gondozás biztosítása, ezért a létesítmény központi részén az előcsarnok folytatásában két szintet átfogó, meghitt kápolnát terveztünk karzattal, így az emeletről is lehetőség nyílik a megközelítésére. Az egyszerű nyerstégla burkolat, a faburkolatban kialakított feszület sejtelmes miliőt teremt, amihez a kék színű üvegtéglán beszűrődő fény is hozzájárul.

 

Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor
Baglyaskő, fotó Gyurián Tibor

 

Az épület tömegkialakításánál a nagy alapterületű és nagy volumenű épületet igyekeztünk kisebb egységekre „lebontani”, így a kétszintes, végfalas, alacsony hajlású félnyeregtetős épületrészeket a közlekedőfolyosók alacsonyabb tömegei kötik össze és választják szét. A homlokzatképzésnél a természetes anyaghasználat dominál. A gondozási egységek homlokzatai azonos szerkesztésűek: téglaburkolatos végfalak között a fehér homlokzati felület előtt végigfutó téglaburkolatos teraszok, nagytáblás faburkolatos mezők jelennek meg az erkélyekkel és az egységes fa nyílászárókkal.

A demens egységeknél – ahol erkélyeket, teraszokat nem lehetett tervezni – a téglaburkolatos mezők a fal síkjába kerültek, a nagytáblás faburkolatos részek erkély nélküliek. A kétszintes oszlopokkal, téglaburkolatos faltesttel kijelölt főhomlokzati árkád alatt védetten alakítottuk ki az előcsarnoki zóna nagy homlokzati üvegfelületének közepén a fűrészelt kővel keretezett főbejáratot. A visszahúzott homlokzat kettős, nyújtott nyílászárói mögött az idősek klubja és az igazgatás helyiségei találhatók. Az étterem téglával burkolt, kiugró tömege az emeleti irodák és tárgyaló teraszaként szolgál. A gazdasági kiszolgáló funkciókat magába foglaló épületrészt földszintes formában alakítottuk ki.

 

Baglyaskő, fotó Komka Péter
Baglyaskő, fotó Komka Péter
Baglyaskő, fotó Komka Péter

 

Az épület belső udvarainak homlokzatai a nagy előcsarnoknál, a gondozási egységek közlekedőinél transzparens módon, nagy üvegfalakkal lettek kialakítva, így a belső és a külső tér teljesen együtt él, biztosítva az otthon lakóinak a barátságos kertkapcsolat látványát. A belsőkben is a természetes anyagok a meghatározóak. A döntően festett falak mellett megjelenik a téglaburkolat. Az egységes külső és belső fa nyílászárók mellett a közlekedők kapaszkodói és ütközősávjai is fából készültek. A mobil és beépített bútorok anyagai és színei harmonizálnak az épület egyéb fa elemeivel.

Az épülettel szervesen együtt élő belső udvarok mellett a telek fennmaradó részén nagy zöld felületekkel, majdan árnyat adó fákkal, pergolákkal, padokkal, sétálóutakkal, kis vízmedencével pihenőkertet alakítottunk ki.

Guzmics György


Baglyaskő Idősek Otthona
Salgótarján, Petőfi út 92-94.

tervező: Nógrádterv Kft., Salgótarján
építész vezető tervező: Guzmics György okleveles építészmérnök
építész tervezők:
Menyhárt Gergő okleveles építészmérnök
M. Guzmics Annamária okleveles építészmérnök
Guzmics Kiss Andrea okleveles építészmérnök

társtervezők
statikus tervező: Guzmics Gyula okleveles szerkezetépítő mérnök
gépész tervező: Dvorák László okleveles gépészmérnök
elektromos tervező: Vörös Géza okleveles villamosmérnök

a létesítmény főbb adatai
telek területe: 12389 m2
nettó alapterület: 5732,74 m2
beépítettség 27,6 %
férőhely: 150 fő (az idősek klubja 20 fő)
engedélyezési terv: 2005.
kiviteli terv: 2006.

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »