építészet : környezet : innováció

Balatoni Borok Háza

A sokszor átépített, toldalékokkal elcsúfított historizáló villát értő módon állították helyre bormúzeum és borkóstoló helyiség céljára. A vinotéka a balatonfüred-csopaki történelmi borvidék borait és termelőit mutatja be.
A Budai Építész Műhely balatonfüredi munkáit bemutató minisorozat negyedik része.
Borok Háza, Balatonfüred
Borok Háza, Balatonfüred

 

Borok Háza – a Blaha Lujza utca 5. számú villa hasznosítása
A villaépület a 19. század végén épült, és méreteivel, nagyságrendjével méltó módon képviselte a fürdőváros léptékét. Az épületet többször átépítették és egy toldalékot is hozzáépítettek. A homlokzati nyílászárók rendszertelenül helyezkedtek el, és nagy részük idegen volt az épület eklektizáló stílusától. A homlokzatokat tagoló párkányokat és épületdíszeket leverték az átépítések során. Az épület átépítésével a műemléki épület eredeti téri adottságait rekonstruáltuk és visszaépítettük, úgy, hogy a Bormúzeumot és a borkóstoló helyiségeket befogadja. Fontos szempont volt az épület kertkapcsolatának kialakítása és az üzletház felé a gyalogos közlekedés lehetőségének megteremtése, így átjárható terek jöttek létre. A műemléki helyreállítás során lehetséges volt az eredeti maradványokból és a bontások lenyomataiból rekonstruálható elemek, nyílászárók, tagozatok, homlokzati színek hiteles visszaállítása.

Koris János
vezető tervező



 

Borok Háza, Balatonfüred
Borok Háza, Balatonfüred
Borok Háza, Balatonfüred
 

 

A Balatoni Borok Háza több mint egy évszázados múlttal rendelkező épület. Dr. Engel Gyula füredi fürdőorvos lakóháznak építtette az 1800-as évek legvégén. Az egyszerű tömegű villaépületet többször átépítették. A jelenlegi középrizalit helyén korábban nyitott fatornác állt. Az átépítés során a tervezők megőrizték az épület arányos külsejét, biztosították szakszerű felújítását. Az épület belsejében kedvező módon osztották el a funkciókat. A fő bolthelyiség a Blaha Lujza utca felőli főbejáraton közelíthető meg. Az alagsorban tervezett borozó a hátsó udvarra nyílik, ahonnan közvetlenül az üzletház vendéglátó teraszára juthatunk. E gyalogos belső kapcsolatok kedvező módon gazdagítják a történeti városrész belső szerkezetét.

András István
főépítész


A tervezési munkában közreműködő tervezők:
vezető építész tervező: Koris János
építész tervezők: Lehoczky Fülöp, Székely György, Vizer Balázs
szerkezettervező: Bencze Zoltán
épületszerkezeti részletek: Reisch Richárd
gépész tervező: Kálmán Zsolt
elektromos tervező: Sax Dezső
környezettervező: Wallner Krisztina

 

vélemény írásához jelentkezzen be »