építészet : környezet : innováció

Baranya Megyei Bíróság és Pécsi Ítélőtábla, 2005

Tervező: Koller és Társa Tervező Kft.
Előzmények

Pécs történeti belvárosa a 20. század végén új intézményközponttal bővült. Ennek városképet befolyásoló, meghatározó elemeként a 70-es években épült az akkori Megyei Tanács 11 szintes irodaépülete, tervezője Köves Emil. Az épület előtt - a római polgárváros romjai felett - lábakra emelt térszínnel, lepény tömeggel új városi fórumot kezdtek kiépíteni. A 90-es években a Baranya Megyei Bíróság és a Pécsi Ítélőtábla költözött az épületegyüttesbe.

A fórum továbbra is csonka maradt, az irodai tömböt felújították, homlokzatát terveink szerint kőburkolattal átépítették. A lepényépület az idők során szerkezetileg is károsodott, kőanyagú térburkolata szétfagyott. Tervezői javaslatra 2003-ban az újabb szigetelés és térburkolat-felújítás helyett a beruházók új épületszint ráépítése mellett döntöttek, amivel a bírósági funkció is bővülhetett.



Új épületrész
Az átépítés után az épületegyüttes főbejárata az északi felvezető hídra került, onnan zárt előcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten irattár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemző, amelyet a szabálytalanul elhelyezett ablakok és felülvilágítók oldanak. Az ablaknyílások az északi és nyugati oldalon jelennek meg. A felülvilágítók pedig az ötödik homlokzatot alkotó tetősíkokat tagolják és a tárgyalótermek természetes megvilágítását biztosítják.

Az épület homlokzatburkolata fűrészelt Kanfanar kőburkolat, nagytáblás, réteges, soros rakással. Az alacsony hajlású tetőfelületeken felhasználtuk a meglévő bontott kőburkolatot, azt szárazon rakva és hézagosan sorolva. A két épület közötti kapcsolatot üvegezett híd alkotja.



A keleti végfalon zárt kőtömbök sorolódnak, felületük szerelt "bányaszél" kőlapokkal burkolt. Az épület belső terében a Kanfanar kőburkolatot tovább vezettük kiemelve a tárgyalótermi bejáratokat. A kő és az üveg mellett a tölgyfa anyagot és a fehér gipszkarton felületeket alkalmaztuk. Az előcsarnok és a tanácskozók teljes mennyezetén semleges fólia világítás készült. A gépészeti vezetékrendszereket a monolit vasbeton szerkezet és a szerelt kő illetve gipszkarton burkolat közötti függőleges 15 cm sávban vezettük.

A tiszta geometria és a mértéktartó anyaghasználat alkotta terek reményeink szerint hatással lesznek az épületet használókra.

szerző: Koller József, Ifj. Csatai László (szöveg), Häider Andrea (kép)

 


Generál tervező: Koller és Társa Tervező Kft.
Építészet: Koller és Társa Tervező Kft.
Koller József vezető tervező
Ifj. Csatai László, Bánfalvi Zoltán, Fehér Zsófia

Belsőépítészet: Pécsépterv Stúdió Kft.
Rádóczy (f) László, Tolnai Zsolt

Statika: Marosterv Mérnöki Iroda Kft..
Maros József, Kis-Bogdán András

Épületgépészet: Hevaszer Kft..
Eördögh Zsolt, Jermás Krisztián

Épületvillamosság: Anka Repro Kft.
Anka Attila, Kellényi István

vélemény írásához jelentkezzen be »