építészet : környezet : innováció

Bauhaus séta Újlipótvárosban

A Szellem-Forma-Bau-Haus című kiállításhoz kapcsolódóan várostörténeti sétákat szervezett az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (1132 Budapest, Váci út 50.). Aki lemaradt volna, itt egy kis ízelítő!

A Szellem-Forma-Bau-Haus című kiállításhoz kapcsolódóan várostörténeti sétákat szervezett az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (1132 Budapest, Váci út 50.). Maczó Balázs helytörténész szakvezetésével, az Alig utca - Kresz Géza utca - Csanády utca - Szent István park - Balzac utca - Hollán utca - Tátra utca - Pozsonyi út - Katona József utca legfontosabb modernista épületeit tekinthették meg az érdeklődők.

Aki lemaradt volna, itt egy kis ízelítő!

 

Pozsonyi út - Wahrmann köz sarok
Visegrádi utca 38/b, fotó: Könyves Viktor
Visegrádi utca 38/b, fotó: Könyves Viktor
Szent István park - Hollán Ernő út
Pozsonyi út - Wahrmann köz sarok

 

Hollán Ernő út 28. – Tervező: Hámor (Hamburger) István, 1941.
A mai málnafagylalt színű homlokzat eredetileg kőburkolatot utánzó nemesvakolat volt. Udvari szárnyában rövid függőfolyosó található. Az előcsarnok falait és a kandallószerű fűtőtest-házat kétféle színű siklósi márvány borítja. A mennyezeten átlós hálóban négykaréjos gipszmotívum vonul végig. 

Hollán Ernő út 33. – Tervező: Ginszler Hermann, 1937.
Az előcsarnok padlója mettlachi, falait ruskicai márvány borítja. A kandallószerű fűtőtest burkolata márvány, e fölött a lakónévtábla és három falra szerelt világítótest (opálhengert tartó hajlított fémcsövek) helyezkedik el.

 

Hollán Ernő út 33., fotó: Könyves Viktor
 

 

Hollán Ernő út 51. – Tervező: Vámos Imre, 1941.
Az épület eredeti külső színezése eltér a maitól. Az alapsík és az oldalhomlokzat világosabb, a főhomlokzat rizalitja sötétebb színűre volt festve. Az ablakok közötti sáv is más színezésű volt. Előcsarnokának mennyezete kazettás, absztrakt virágformával, oldalfalait vörösmárvány burkolja.

 

Hollán Ernő út 51. fotó: Könyves Viktor
 

 

Alig utca 3. – Tervező: Hostätter Béla, 1942.
A rizalit nyílástengelyei alatt a földszintet két oszlopra kiváltották, így az olyan hatást kelt, mintha ez a két oszlop tartaná az egész rizalitot.  A bejárat bal oldali rézsűs falszakaszán kőből faragott dombormű látható, két női alak textiltekercsekkel. Ez az építtetőre utal; Frank Artúrra, a Victoria Textilgyár tulajdonosára. Az előcsarnokban a magasföldszintre vezető lépcső bal korlátja mellett kerámia oroszlán ül.

 

Alig utca 3., fotó: Könyves Viktor
Alig utca 3. fotó: Könyves Viktor
 

 

Pozsonyi út 15 – 17. – Tervező: Szőke Imre, 1936.
Előcsarnokának oldalfalát valódi márvány borítja, a padló fehér mettlachi. Jellegzetes vízszintesen bordázott, hajlított üvegezésű portásfülkéje. A lakások bejárati ajtajai stadiongörbe alakú kitekintő ablakkal készültek.

 

Pozsonyi út 15 -17, fotó: Könyves Viktor
 

 

Pozsonyi út 38 - 40 - 42. – Tervezők: Domány Ferenc és Hofstätter Béla; 1935-36.
A Dunapark ház néven ismert luxusbérház együttese. A főváros legkiválóbb, legelegánsabb modern bérpalotája. Az épület külsejét erősen meghatározza a Közmunkatanács korabeli utasítása, aminek köszönhetően alakítottak ki franciaudvart a Pozsonyi úti oldalon, és ezért zárt erkélysoros a Duna felőli homlokzat. A tervezők eredetileg pont fordítva tervezték a házat, a Dunára néző francia udvarral több lakás nyílhatott volna a természetre, és a házsor nem a forgalmas utcára nézett volna. A főbejárat az eredeti terveken még a Duna felőli oldalon volt, az alagsor-földszint-félemelet szintekre pedig filmszínházat gondoltak. A végső, 1936-os tervből ez már kimaradt, így viszont megnőtt a dunai oldalra befordított kávéház tere.

Pozsonyi út 38-40.
Az épületnek a Pozsonyi útról két bejárata és lépcsőháza van, mindkét lépcső felvezet a ház tetején kialakított tetőkertre. Az egyik lépcső íves, stadiongörbe alakú orsótér köré szerkesztette a tervező, a lépcsők csavart felületű lemezek, amelyek közbülső alátámasztás nélkül a vasbeton körítőfalakra támaszkodnak. A másik középen elhelyezkedő lépcső nyitott orsóterű csigalépcső (a belső orsótér 2 m átmérőjű), amely csupán az alsó és felső emeletfödémen van megtámasztva. A vasbeton lépcsőfokok itt márványburkolatúak, középen gumiszőnyeggel. A bejáratoknál márványpadok és fűtőtestek találhatók, az előcsarnokok márványburkolatába süllyesztve alakították ki a névtáblákat és a hangosbeszélő és házitelefon berendezéseket.

 

Pozsonyi út 38. (Dunapark)
Pozsonyi út 38.
Pozsonyi út 38.
Pozsonyi út 38.
Pozsonyi út 40.
Pozsonyi út 40., fotó: Könyves Viktor
 
Pozsonyi út 40.
Pozsonyi út 40.
Pozsonyi út 40.
Pozsonyi út 40., fotó: Könyves Viktor

 

Pozsonyi út 42.
Az épület H alaprajzú, egyik belső udvarával kapcsolódik a szomszédos épülethez, amivel egy egységet képez, azzal azonos kiképzésű. Lépcsőháza két oldalt üvegfallal készült, a két udvar közé helyezett „üvegházként”. A lépcsőházi előcsarnok falait teljes magasságban ruskicai márvány burkolja, a márványpadló közepén perforált Emergé gumiszőnyeg.

 

Pozsonyi út 42.
 
Pozsonyi út 42., fotó: Könyves Viktor
Pozsonyi út 42.
Pozsonyi út 42., fotó: Könyves Viktor

 

Pozsonyi út 44- 46. – Tervező: Málnai Béla; 1935-36.
Vasbetonvázas bérház. A Magyar Általános Kőszénbánya Rt. Alkalmazottainak Nyugdíjintézete volt. Az előírásnak megfelelően a Pozsonyi út felé nyitott franciaudvaros épület, melynek Pozsonyi úti és Duna-parti traktusai téglalap alakú belső udvart fognak közre, amely az első emelet fölött az utca felé kinyílik. Az udvarban található bányászt ábrázoló domborműves talapzaton álló virágtartó kehely az építtetőre utal.

 

Pozsonyi út 44-46., fotó: Könyves Viktor
Pozsonyi út 44-46. visszaköszönő forma, fotó: Könyves Viktor
Pozsonyi út 44-46.
Pozsonyi út 44-46., fotó: Könyves Viktor

 

Pozsonyi út 53-55. – Tervező: Hámor (Hamburger) István
Szokatlan formájú modern épület, amelyet meghatározott a saroktelek hegyesszögű formája. Így a ház alaprajza is hegyesszögű körcikk alakú lett. A hatodik emelet fölé minden irányból visszahúzott tetőemelet került: a segédházfelügyelői lakás és gazdasági helyiségek voltak benne.

 

Pozsonyi út 53-55.fotó: Könyves Viktor
Pozsonyi út 53-55.
Pozsonyi út 53-55. fotó: Könyves Viktor
Pozsonyi út 53-55.
Pozsonyi út 53-55.
Pozsonyi út 53-55.
 
Pozsonyi út 53-55.
Pozsonyi út 53-55.
Pozsonyi út 53-55.

 

Szent István park 26. – Tervező: Fried Miksa, 1937.
A park hangsúlyos épülete, érdekessége, hogy mivel a terület rendezési terve földszint +6 emelet magas épületet engedélyezett csak, itt a hetedik és nyolcadik szint lépcsőzetesen lett kialakítva. Az épület tömege és homlokzati rendszere nagyjából megegyezik a tömb nyugati sarokházának tükörképével.

 

Szent István park 26. fotó: Könyves Viktor
Szent István park 26. fotó: Könyves Viktor
 

 

Tátra utca 23/A – Tervezők: Farkas Endre és György, 1936.
A Farkas testvérek csak az eredeti tervet írták alá, a módosított terveken már Ginczler neve szerepel tervezőként. Ennek oka az lehet, hogy a Farkas testvérek nem voltak kamarai tagok és a harmincas években többször feljelentették őket  jogtalan címhasználatért.

A Tátra utca 23/A előcsarnoka és lépcsőháza tere az Újlipótvárosban megszokotthoz képest is kiemelkedő igényességgel lett megtervezve.Tátra utca 23/a
Tátra utca 23. fotó: Könyves Viktor
Tátra utca 23. fotó: Könyves Viktor


 

Kresz Géza 38. – Tervező: Kellermann László, 1940-41.
Külsejében modern, art decós elemekkel, előcsarnoka, lépcsőháza játékos art deco stílusú. Jellegzetes sarokrizalitja, amely télikertszerűen van kiképezve, fém keretezésű üvegezéssel. Faragott mészkő kapuzatán magyaros jelenetekkel, és a tervező nevével, évszámmal.

 

Kresz Géza utca 38.
Kresz Géza u. 38. fotó: Könyves Viktor
Kresz Géza u. 38. fotó: Könyves Viktor
Kresz Géza u. 38. fotó: Könyves Viktor
 

 

szöveg: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény
fotók: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény és Könyves Viktor

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »