építészet : környezet : innováció

BBraun-ház a Szépvölgyi úton

Az épület a Szépvölgyi út felől zárt, tömör képet mutat, homlokzati arányaival, tagoltságával, osztásaival mégis illeszkedik az utcaképhez.
Vezető tervező: Varga Tamás.

Előzmények
A BBRAUN cégcsoport jogelődje a tervezési területen, kis barakk épületekben működtette irodáját. Ezeket el kellett bontani. Helyükön a cég új, mai igényeket kielégítő irodaház építését határozta el.

A tervezési terület úgy alakult ki, hogy az előzetes igények felmérése után a nagy, egybefüggő telekingatlan megosztásra került, s abból a Bécsi út felé eső 1180 m2 területű rész (hrsz.:14859/2) saját tulajdonban maradt, melyre a vonatkozó rendeletek alapján elhelyezhető a tervezett létesítmény. A fennmaradt terület eladásra kerül, s ezzel párhuzamosan arra is megkezdődött egy irodaház terveinek elkészítése.

A két létesítmény építtetője, megrendelője – a megfelelő szerződéses jogviszony szerint – a PORR Építési Kft. A két épület terveit a kerületi tervtanácsnak is közösen mutattuk be, s azokat egyhangúlag építési engedélyezésre javasolta. Az építési engedély tervdokumentációt megelőzően a terveket egyeztettük a szakhatóságokkal, a kerület Főépítészi Irodájával és Építésügyi Osztályával is.

 

Felhévizi utcai homlokzat
Felhévizi utcai homlokzat részlet
Felhévizi utcai homlokzat részlet
 
Felhévizi utcai homlokzat
Felhévizi utcai homlokzat
Felhévizi utcai sarok

 

Tervezési szempontok
Az épület telepítése:
A telekmegosztás után kialakult terület nagysága ideális lehetőséget biztosított az irodai funkció elhelyezésére, a telek alakja – szabálytalan kontúrja – és a keleti oldalon a szomszédos, csatlakozó épületekhez előírt igazodás azonban már óriási kötöttséget jelentett. A Szépvölgyi út forgalmas, zajos, szennyezett látványától való elhatárolódás igénye hasonló kötöttségként merült fel. A szomszédos csatlakozó épületekhez való magassági igazodás és az egyéb szabályozási tervben előírtak figyelembevétele már a terv koncepcionális kialakítását is befolyásolták, eldöntötték.
Mindkét utca jellemzően magastetős épületeihez magasságilag igazodva alakult ki a Szépvölgyi út felől egy földszint+egy emelet+tetőtérbeépítéses, a Felhévízi út felől pedig egy földszint+két emelet+tetőtérbeépítéses épülettömeg, melyeket az udvari részen - a kettő közé befeszített -, oldalhatáron álló, lapostetős földszint+két emeletes „üvegdoboz” köt össze.

Az épület főbejáratát a Felhévízi út felől helyeztük el, itt lehet a mélygarázsba is lejutni, de a Szépvölgyi út felől is biztosítottunk egy gyalogos bejáratot. Ezzel a telepítéssel a Szépvölgyi út felől egy zárt homlokzatú tömeg jöhetett létre – mely egyébként is északi tájolású –, s kialakulhatott egy kis, elhatárolt, hangulatos belső udvar, mely az irodaterek jó tájolását, zajmentes megnyitását is biztosítja.

 
Szépvölgyi úti homlokzat
Tetőterasz
Tetőterasz

 

Az épület funkcionális felépítése:
Az épület telepítéséből adódóan a főbejárat a Felhévízi út felől található. A több szintet átfogó textúrával ellátott üvegfal nemcsak a bejáratot hangsúlyozza, hanem a mögöttes többszintes légteret is bevilágítja.

„Transzparencia és átláthatóság” a cég iroda-koncepciójának alapelve. Az előcsarnok nagy légterén keresztül az emeleti irodaterek is feltárulnak, a hatalmas üvegfallal a kert felé megnyíló egyterű irodatérben pedig szintén minden átlátható. A bútorozás miatt ez nem zavaró, biztosított a megfelelő, elmélyült irodai munka lehetősége.

A két utca felől elhelyezett lépcsőház a mélygarázs-szinttől liftekkel szolgálja az iroda és egyéb terek megközelítését. A lépcsőházak köré mindkét esetben vizes blokkot terveztünk minden szinten: női, férfi WC, akadálymentes WC – a földszinten – takarítószer-tároló, valamint szintenként egy-egy teakonyha és az irodai fénymásoló, fax készülékek elhelyezésére alkalmas helyiség.

A főbejárat mögött két, egybenyitható tárgyalót alakítottunk ki, így a vendégek nem zavarják az egyéb irodai funkciókat, ugyanakkor reprezentatív fogadtatásban van részük.

 

Udvar
Udvar
Udvar
Udvar
Udvar
 
 
 

Az egyterű irodákat a cégcsoport különböző egységei saját felépítésük, dolgozói létszámuk alapján bútorozzák be és használják. Az alapfilozófia mindenhol azonos. A dolgozóknak nincs saját íróasztaluk, mindenki dolgozhat mindenhol, az un. cockpit-ek az elkülönült munka lehetőségét teremtik meg, ill. egy-két magasabb beosztású – főnök – irodája lehet. Ezek üvegfallal kapcsolódnak az irodaterekhez. Igény mindenhol az ún. coffee-point, ill. egy kis könyvtári rész. A hasonlóan kialakított három szint tehát azonosan működik. A Felhévízi út felől a tetőtérben tárgyaló, folyóirat olvasó kapott helyet, hiszen a cég tevékenységéből adódóan erre különösen nagy az igény.

A Szépvölgyi út felől természetesen a cég által használt irodaterek is megközelíthetők. A zárt homlokzatú épületrész északi, utcai oldala alárendelt helyiségek – irattár, raktár, vizes blokk – elhelyezésére alkalmas, a belső udvar felé azonban lehetőség van irodatereket is elhelyezni.

Az utcai oldal felől magastetős, a belső felől lapostetős épületrész legfelső szintjére helyeztük el az épület üzemeltetéséhez szükséges épületgépészeti helyiségeket – szellőzőgépház, kazán, számítógépes szerver szoba – és egy orvosi szoba egységet.

A létesítmény alatt a telek 82 %-ban alápincézett, a pincében tárolók, irattárak találhatók, valamint a Felhévízi út felől egy rámpán megközelíthető, 45 személygépkocsi elhelyezésére alkalmas mélygarázs.

 

Előcsarnok
Tárgyaló
Irodatér
 

 

Az épület tömege:
Az épület a Szépvölgyi út felől zárt, tömör képet mutat, homlokzati arányaival, tagoltságával, osztásaival mégis illeszkedik az utcaképhez. A Felhévízi út felől nyitottabb, a főbejáratot kijelölő és hangsúlyozó homlokzattal, melynek semleges felületén az aritmikus ablakosztást az egyterű mögöttes irodatér flexibilitása indokolja. A tető itt is zárt – a környezethez igazodó – csak a gerincen elhelyezett felülvilágító bontja meg.

A legnyitottabb a belső udvar homlokzata, mely egy „üvegdoboz”. Az üvegfelületek a parapet és szemöldök feletti sávban textúrával ellátva – egyedi  plottolt minta - készülnek.

A homlokzatokon tégla és kőburkolat készül, a tetőfedés az utcai épülettömegeken kettős, antikolt hódfarkú cseréppel készül, a lapostetőn lécrács, extenzív zöldtető és gyönykavics terítés készül. Ezt egészíti ki a kialakult BBRAUN-design mind kívül, mind az épület belső tereiben.

Az épület tömegével, magasságával, homlokzati felületeivel nem hivalkodik, a környezetébe szeretne illeszkedni.

Varga Tamás DLA
fotók: Bujnovszky Tamás


Felelős építésztervező:
V.T. ARCH Kft.

építész vezető tervező: Varga Tamás DLA
tartószerkezet tervező: Bősze Béla - BőszeTerv Kft.
épületgépész tervező: Bokor András - Vizaterv Kft.
elektromos tervező: Somlai Zoltán - Procont Kft.
kerttervező: Balogh Zsombor - Naturbs Kft.

kivitelező: PORR Építési Kft.
építésvezető: Kovács Tibor
beruházó: ACC Beruházó Kft.
Ügyvezető igazgató: Bábiczki Sándor

Beépítettségi adatok
A telek területe: 1180,0 m2
Beépített alapterület: 767,0 m2
Beépítési százalék: 65 %
Beépített bruttó szintterület: 2360,0 m2
földszint: 767,0 m2
1. emelet: 748,4 m2
2. emelet: 698,2 m2
tetőtér: 146,4 m2
Összesen: 2360,0 m2

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »