Pályázatok/Magyar

BÉK Építészeti Nívódíja 2016

1/1

Hirdetés
?>
1/1

BÉK Építészeti Nívódíja 2016
Pályázatok/Magyar

BÉK Építészeti Nívódíja 2016

2016.05.10. 13:43

A Budapesti Építész Kamara ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJA elnyerésére pályázatot ír ki. A BÉK célja, hogy elősegítse az építészeti kultúra fejlődését, ismertté és elfogadottá tegye a városképet formáló építészeti alkotásokat és építészeket, valamint ösztönözze az építtetők és az építészek közötti sikeres együttműködést. 

A Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíjának (Nívódíj) nyilvános pályázat keretében történő odaítélésével a Kamara díjazza a legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat és alkotóikat, hogy azok megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot.

1. Az adományozás rendje

 • Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja évente kerül adományozásra
 • A díj átadásának időpontja az Építészet Napja, helyszíne a Budapesti Építészeti Központ (FUGA)
 • A díjazottakról a Bírálóbizottság dönt.
 • A díjat a Budapesti Építész Kamara (BÉK) által felkért Bizottság javaslata alapján a BÉK Elnöke adja át.
 • A díjjal oklevél, pénzjutalom és az építészeti alkotáson elhelyezhető fém plakett jár.

2. A pályázaton indulók köre

 • A Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíjára pályázathatnak Budapest építészeti arculatát befolyásoló, egy városrész használatát és megjelenését javító, megvalósult (jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkező), új, illetve értéknövelő módon rehabilitált épületek, épületegyüttesek, külső- és belső terek.
 • Kizárólag Budapest közigazgatási területén megvalósult alkotásokkal lehet pályázni.
 • A pályázatokat a Bírálóbizottság kategóriák felállítása nélkül, egy csoportban bírálja és rangsorolja.

3. A pályázaton való részvétel feltételei

 • Pályázatot nyújthat be minden olyan személy, aki az épület megvalósításában felelős tervezőként közreműködött, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el. A pályázatra csak olyan alkotással lehet jelentkezni, amely 2012. január 1. és 2015. december 31. között valósult meg. (Építési engedélyköteles alkotás esetén a megvalósulás dátuma a jogerős használatbavételi engedély megszerzésének dátumával egyezik meg.)
 • Nem vehet részt a pályázaton olyan épület, ahol szerzői jogi, vagy etikai vita áll fönn!
 • A pályázat benyújtói a jelentkezési lapon található nyilatkozatban szavatolják, hogy a pályázatra benyújtott épület a fent említett kitételeknek megfelel. A jelentkezési lap benyújtásával a pályázók visszavonhatatlanul hozzájárulnak ahhoz, hogy a benyújtott pályázatot, annak összes képi és szöveges elemét a Budapesti Építész Kamara a Nívódíj pályázathoz kapcsolódó kiállításon bemutathassa, és a Nívódíj pályázatról készülő kiadványhoz térítésmentesen felhasználhassa. A publikációhoz szükséges szerzői jogi hozzájárulások beszerzése és a szerzői joggal érintett dokumentumok (pl. képek, rajzok fotók) szerzőinek pontos megnevezése a pályázó feladata.
 • A pályázóknak kell biztosítaniuk a Bírálóbizottság számára a benevezett alkotás, annak belső terei, valamint környezete megtekintését. A látogatás időpontjáról egy héttel korábban a Bírálóbizottság írásbeli értesítést küld.

4. A pályázati kiírás és a jelentkezési lap beszerezhető

A pályázati adatlap és jelentkezési lap a Budapesti Építész Kamara honlapjáról letölthető, illetve a Kamara titkárságán díjmentesen beszerezhető. www.budapestiepiteszkamara.hu

5. A pályázat beadása

 • A pályázatot a Budapesti Építész Kamara Titkárságára személyesen munkaidőben (8.00
 • - 16.00 között) vagy postai úton ajánlott küldeményként (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) kell eljuttatni (postai feladás esetén a határidő a postára adás időpontja).
 • A pályázatok benyújtásának határideje 2016. július 1.

6. A pályázat elbírálása és díjazása

 • A pályázatokat, a Bírálóbizottság a benyújtott pályázati anyag és a helyszíni bejárások alapján bírálja el. A Bírálóbizottság megfelelő színvonalú pályamű hiányában a díjat nem köteles odaítélni. A Bírálóbizottság javaslatot tehet dicsérő oklevél odaítélésére.
 • A pályázatról zárójelentés készül, amely tartalmazza a pályaművek értékelését.
 • A pályaművek díjazására összesen 2.000.000,- Ft áll rendelkezésre, a díj összege bruttó 400.000,- Ft -nál kisebb nem lehet.
 • Az ünnepélyes eredményhirdetésre legkésőbb 2016. október 10-ig kerül sor.

7. A Bírálóbizottság összetétele

 • A Bírálóbizottság kerete 8 tagból áll, akik közül 5 fő jelenléte esetén a bizottság határozatképes. A bizottság saját tagjai közül választ elnököt.
 • A Bírálóbizottság munkája nem nyilvános.
 • A Bírálóbizottság döntését a Budapesti Építész Kamara elnökségének írásban juttatja el legkésőbb 2016. szeptember 24.-ig
 • A Bírálóbizottság tagjai: Balázs Mihály, Benczúr László, Hőnich Richárd, Lévai Tamás, Masznyik Csaba, Somogyi Krisztina, Vincze László, Winkler Barnabás

8. A pályázatra benyújtandó munkarészek

 • a jelentkezési lap a pályázók nem titkos adataival és a jelen "Pályázati Hirdetmény" 3. pontjában megjelölt közreműködők által aláírt „Nyilatkozat"-tal,
 • a tervdokumentáció főbb munkarészei a megértéshez szükséges méretarányban, (helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok) és fotók (külső illetve belső felvételek) minimum 4 db 18x24 cm méretű kép, a lent részletezett formátumban papíron. A Bírálóbizottság a díjazásra javasolt alkotásokat megtekinti, a bírálat alapja nem kizárólag a benyújtott dokumentáció,
 • a terv és képanyag nyomtatható minőségben képként elmentve, vagy PDF formátumban CD-n a kiállítás számára,
 • kivonatolt műszaki leírás (maximum 3 oldal)
 • a jogerős építési engedély és a jogerős használatbavételi engedély másolata (építési engedélyköteles alkotás esetén)
 • a megvalósulást és annak dátumát igazoló dokumentum (nem engedélyköteles alkotás esetén), ami lehet pl. a szerződés sikeres lezárását igazoló teljesítésigazolás, műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyv, stb.
 • zárt boríték a pályázók azon adataival, amelyek a díjak kifizetéséhez szükségesek, és nem nyilvánosak. A zárt boríték csak eredményes pályázat esetén kerül kibontásra. A szükséges adatokra vonatkozóan lásd a tájékoztatót a díjak kifizetésének módjáról.
 • Adatlap és nyilatkozat az alkotás megvalósításában részt vevő tervezőkről (adatlap minta mellékelve). Nyertes pályázat esetén az adatlapon szereplő alkotók neve kerül az oklevélre és a plakettre, az adatlapon szereplő sorrendben.
 • A terv és képanyagot A3 vagy A4 formátumban kell elkészíteni, és a műszaki leírással, az alkotás megvalósításában részt vevő tervezőkről szóló adatlappal és nyilatkozattal, valamint az engedélyek másolataival össze kell fűzni. Más méretben és módon, pl. önálló lapokként, vagy habkartonra kasírozva nem lehet a pályázatot beadni.
 • A pályázat nem titkos, a pályázati dokumentációt az azonosíthatóság érdekében zárt csomagolásban kell benyújtani.
 • A csomagoláson belül, de nem befűzve kell elhelyezni a jelen kiíráshoz csatolt
 • „Jelentkezési Lapot" és a „Nyilatkozatot" valamint a zárt borítékot.

9. A pályaművek bemutatása

A díjazott pályaműveket az eredményhirdetést követően kiállítják. A médiapartnerség keretében a "Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja" médiapartnerei közlik a díjazottak névsorát, valamint a Nívódíjban és dicsérő oklevélben részesült alkotásokat részletesen bemutatják. A díjazásban és jutalomban nem részesült tervek a kiállítás végétől számított 90 napon belül a benyújtás helyén átvehetők.


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk