építészet : környezet : innováció

Belgrád, Tudományos Ismeretterjesztési Központ – bemutatjuk a s.m.all design építészműterem pályaművét

Számos magyar építésziroda indult a belgrádi Tudományos Ismeretterjesztési Központ tervpályázatán. A Koós Marianna, Leits Miklós, Szajki Mátyás és Sztojka Gábor alkotta csapat terve nagyvonalú urbanisztikai koncepciót és szoborszerűen formált, sziklaszerű épületegyüttest mutat, amely a tudomány korszerűségét és jövőbe mutató voltát tükrözi.

Városépítészeti koncepció
Az új egyetemi-kulturális központ a városfejlesztési stratégiának megfelelően elősegíti a környezet funkcionális és minőségi felértékelődését, hasonló folyamatot indukálva, mint ami a Milutina Milankovica úton is lezajlott. A tudományos központ és kiállítótér tervezése a 39. sz. blokkban egy új egyetemi-kulturális központ kialakításának első lépése. A tömb helyszínrajzi kialakításánál figyelembe vettük a meglévő lehetőségeket, a meglévő Színművészeti Egyetem tömbbe ékelődő tömegét, adottságait.

 

 
Beépítési terv - s.m.all design
Az épület látványa a központi térről - s.m.all design
Főbejárat - s.m.all design

 

Az épületek elhelyezésénél maximális figyelmet szenteltünk a terület megközelítésének, a tömegközlekedési kapcsolatoknak, a járművel, illetve gyalogosan érkezők útvonalának csomóponti kialakítására. A területen egy fő gyalogos tengelyt vezetünk át. Az északi részen a publikus funkciójú interaktív múzeum és a tudományos intézet kap helyett. A terület geometriai helyzetéből adódó súlyponti mező (mintegy energia-koncentráció) egyértelműen kijelöli a toronyház helyét. Fontosnak tartottuk a tudományos intézet és a múzeum vizuális összekötését - ez az elem a két ház között mesterséges völgyszerű képződményben kialakított tudományos kert, amely a külső közteret és az épületek belső tereit kapcsolja össze vizuálisan és koncepcionálisan. Az oktatási intézményeket a közlekedési tengely déli oldalán helyeztük el mintegy térfalat alkotva a tengelyre felfűzött főtér és sétány mentén.

 

Kávézó és étterem terasz - s.m.all design
Éttermi terasz és alternatív bejárat - s.m.all design
Központi tér és sejtmag - s.m.all design
 

 

A környező épületek magassági viszonyainak megfelelően, a Színművészeti Egyetem környezetében alacsony tömegeket terveztünk. A nyugati zónában a szomszédos Y-házakhoz igazodva magasházakat terveztünk. Az itt kialakított egyetemi épületegyüttest egy zöldtetővel borított, parkosított, alacsonyabb kétszintes tömeg kapcsolja össze. A négy torony és az őket összekötő mesterséges domb lehetővé teszi az egyetemi területek koncentrált elhelyezését. A Blok 39 területén tervezett épületek azonos építészeti megfogalmazása egyedi kialakítású, karakteres, amely  negyed a városnak ikonszerű jelképe lehet.

Építészeti koncepció
A múzeum épületét alapvetően két fő zónára osztottuk, múzeum és multifunkcionális szárny. Ez a bipolaritás tükröződik az épület formai megfogalmazásában. A tervezett sziklaszerű tömeg találkozási pontjában kialakuló kanyonszerű hasadék jelöli ki az épület fő érkezési pontját. Bár a tervezési terület egésze alapvetően sík, finom emelkedések jellemzik a terület keleti (telepítendő) sarkát. Ezt a jótékony terepmozgást kihasználva és kiegészítve hoztunk létre egy mesterséges zöld dombot, ami vizuálisan és akusztikailag izolálja a terület magját a közeli autópályától és a terület legfrekventáltabb közönségforgalmát bonyolító, jelképszerű épületet vertikálisan hangsúlyossá teszi. Nem szükséges mélygarázs kialakítása, hiszen a parkoló és kiszolgáló funkciók az autópálya terepszintjén elhelyezhetők.

 

A tudományos intézet és a kiállítótér - s.m.all design
Előcsarnok - s.m.all design
Előcsarnok - s.m.all design
 

 

Funkcionális kapcsolatok
Az épület belső funkcionális kialakításának lelke és legfőbb motorja a több szint magas központi előcsarnok. A helyiségcsoportok többsége ebből a térből érhető el, ide érkezünk a garázsszinten, a főlépcsőn, innen érhetjük el a kiállítótereket, a konferencia központot, az éttermet. Külön lépcsőházak szolgálják ki a publikus zónákat és az irodaszintet. Az előcsarnok térszervezése az építészet optikáján keresztül szemlélve az univerzum összetettségét tükrözi. A látogatók az előcsarnokban sétálva nem csak szemlélői, de résztvevői is lehetnek az épület belső univerzumának. A planetárium gömbfelületét nem csak belül használjuk ki, de az előcsarnok meghatározó vizuális élménye is. Külső burkolata LED hálóval borított multimédiás felület, amely az információ-közvetítés legsokoldalúbb formája. Az előcsarnok sziklaszerű tömör felülete a közterek felé felhasad és akadálytalan  vizuális és fizikai összeköttetést biztosít a tudománykerttel és a főtérrel. Eközben a múzeum terei zártabb világba vezetik a látogatót. A kiállító terek mobilfallal vannak elválasztva, amelyek a változó igények szerint összeköthetők, szétválaszthatók.


Belgrád, Tudományos Ismeretterjesztés Központja

építészet: Koós Marianna, Leits Miklós, Szajki Mátyás, Sztojka Gábor - s.m.all design építészműterem
tájépítészet: Majoros Csaba, Balogh Andrea - 4D Tájépítész Iroda
épületgépészet: Csapliczky László
generáltervező: s.m.all design építészműterem

tervezés éve: 2010
bruttó szintterület: 17600 m2
bruházási költség: 15 Mio €

vélemény írásához jelentkezzen be »