építészet : környezet : innováció

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Hajnal Lilla, Nagy Ádám és Végh Gyula terve

Bemutatjuk Hajnal Lilla, Nagy Ádám és Végh Gyula Bence-hegyi kilátó ötletpályázatára készített munkáját, mely dícséretben részesült. 

Célkitűzések

A Velencei- tó északi partjánál lévő Bence-hegyen egy olyan kilátópont kialakítása a célunk, mely a természeti adottságokat figyelembe véve mutatja be a környező vidéket. Célkitűzéseink a következőek: a hegyre felívelő Panoráma út folytatása, kiteljesítése, a körpanoráma fokozatos feltárulásának gondolata, illetve a helyszín turisztikai vonzerejének növelése. Célunk továbbá egy olyan kirándulóhely biztosítása, mely minden korosztály számára akadálymentesen teszi lehetővé a szomszédos települések által nyújtott páratlan látványt megismerését.


helyszínrajz - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Hajnal Lilla, Nagy Ádám és Végh Gyula terve



Koncepció

A Bence-hegyi kilátó struktúrája biztosítja, hogy a funkcionális, esztétikai és ökológiai szempontok jól megférjenek egymás mellett. A gépkocsis és gyalogos irányokat, a pihenőtereket, valamint a parkolót úgy alakítottuk ki, hogy azok a biztonságos közlekedésre adjanak módot.

A tervezett kilátó a hegyre felfutó Panoráma út folytatása, görbéje a matematikai számsorozaton alapuló Fibonacci spirál. A tervezett gyalogút elemeli a földfelszínétől a látogatókat, így lehetővé válik a növénytársulások folyamatosságának biztosítása, miközben a kirándulók a bokorerdő lombkoronaszintjén haladnak 5-6 méterrel a természetes terepszint felett.
Ez az út új élményt jelent a helyszínen, eddig ismeretlen perspektívát elénk tárva. Legmagasabb pontja a hegytetőn található. Innen íves lépcsőn jut le a látogató egy nagyobb közösség befogadására is alkalmas pihenőtérre. A parkolóhoz hagyományos turistaösvény vezet.


metszet - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Hajnal Lilla, Nagy Ádám és Végh Gyula terve



Műleírás

A kilátórámpa elhelyezkedéséből és méretéből adódóan kapcsolódik a természeti környezethez. A könnyed acélszerkezetű spirális gyalogút kialakításával minimálisra csökkentettük a beavatkozás mértékét. Az épület megjelenése légies, mely képes megbújni a bokorerdő fái között, mint egy észrevétlen új szereplő a természeti környezetben. Az acélszerkezetű korlát a kilátó megjelenésével harmonizál. A húzott karú akadálymentes lépcső a hegytetőn elterülő szórt burkolatos pihenőpaddal ellátott teresedésbe érkezik. Innen szintén szórt burkolatos ösvény vezet vissza a parkolóba. A terv egész részére érvényes az akadálymentesség előtérbe helyezése.


látványterv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Hajnal Lilla, Nagy Ádám és Végh Gyula terve




Hajnal Lilla, Nagy Ádám, Végh Gyula




vélemény írásához jelentkezzen be »