építészet : környezet : innováció

Betemetett romterület

A Magyar Művészeti Akadémia által kiírt Székesfehérvár történeti központja 2017 című tervpályázat pályaműveinek bemutatását ezúttal Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs rekonstrukciós tervével folytatjuk. A pályamű kiemelt elismerésben részesült.

Jelenlegi helyzet

  • megfejthetetlen fal- és alapozási maradványok
  • elkerített gödörben lévő emlékek lenyomatai
  • védtelen romok

 

Koncepció

  • visszatemetett romok – állagmegóvás
  • emlékhely, emlékező hely megteremtése
  • méltó, végső nyughelyek
  • jel létrehozása
  • szigetek megszűntetése
  • új terek, új kapcsolatok kialakítása


Helyszínrajz - építészek: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

Tér

  • a romkert területét, valamint az osszárium környezetét visszakapcsoljuk a városszövet vérkeringésébe
  • megszűnik minden szintkülönbség, minden sík igazodik a természetes terepviszonyokhoz
  • az eredeti Árpád-kori templom kontúrja egységes burkolást kap fűrészelt bazaltlapokkal, így elkülönül a többi belvárosi utcaburkolattól
  • a Mátyás király-korabeli bővítés megőrzi jelenlegi kialakítását
  • a templom kisebb toldalékai egy kontúrral jelennek meg a városi utcaburkolatban

 

A torony

  • az apszis centrumában helyezkedik el
  • koronázási „pont”
  • az alja le van süllyesztve a feltételezett eredeti padlóvonalig
  • szerkezete beton, belső burkolata arany mozaik, kívülről fehérre festett
  • belső ívén, szemmagasságban az itt koronázott királyok neve és korabeli ábrázolásaik láthatóak
  • teljes terjedelmével az „alátámasztásra használható” területen áll


Keresztmetszet - építészek: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 

Szent István sírja – Sírhelyek

  • egész mészkőtömbök csiszolt, tört-fehér felülettel, szemmagasságig emelkednek
  • alaprajzi területük megegyezik a feltárt sírhely méretével
  • közvetlen környezetük környezetükben a bazalt térburkolat csiszolt felületű
  • Szent István király sírhelye arany kiemelést kap
  • a többi sír megjelölése visszafogottabb, a fennmaradt információk alapján

 

Osszárium

  • fehér mészkőből emelt kriptaszerű építmény
  • hangsúlyt ad a csontkamrának
  • a feltöltés miatt a csontkamra magasabbra kerül, ezzel elősegítve a maradványok megóvását

 

Árkád

  • a Lux féle épületegyüttest tovább folytatjuk a várfal mentén
  • az új kapcsolódási pont mellett egy új kiállító térrel is bővül az épület, mely helyet ad egy helytörténeti kiállításnak

 

Látványterv - építészek: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs

 


 

Részlet a Bíráló Bizottság értékeléséből:

A pályamű a romok megőrzésének módjára tett javaslata - a romok visszatemetése - az egyik legkarakteresebb megoldás, amely ugyanakkor a bírálók körében komoly kritikát váltott ki. Kétségtelen, hogy a kőmaradványok fizikai állagmegóvása így hosszú időre maradéktalanul megvalósítható, ugyanakkor a közvetlen érzékelhetőség hiánya az utókor látogatói számára zavaró hiányérzetet okozhat. A koncepció vonzó eleme a betemetett romterület városi térként való megfogalmazásának szándéka.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »