építészet : környezet : innováció

Black box

„Megtartottuk a nehéz, zárt épülettömeget, a súlyosságot a homlokzati vékony vakolás sötétszürke festésével fokoztuk.” A győri egyetem 1972-ben épült vasbeton szivattyúházát Bodrossy Attila és Czigány Tamás alakította át építész-műteremházzá.

Az épület a 2009-es Média Építészeti Díja győztese!


 

MEGLÉVŐ ÉPÜLET
Az épület az 1971 és 1975 között Hofer Miklós tervei szerint épült főiskolai épületegyütteshez tartozik, eredeti funkciója szivattyúház-kompresszorház. Nagy belmagasságú, földszintes, lapostetős kocka, a tető felett magas attika falakkal. Szerkezete monolit vasbeton, a falak vastagsága 40 cm. A külső kérget előregyártott roncsolt beton felületű bennmaradó zsaluzatként használt panelek adják.

 


Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás

 

ÁTALAKÍTOTT ÉPÜLET
Funkció
Az épület az egyetemi szintű építészképzést szolgálja. Helyet kap benne a tervezést oktató tanszék, egy 48 férőhelyes előadóterem, egy kiállító és közösségi tér, amely 32 fős rajzteremként is szolgálhat, és két rajzterem összesen 85 férőhely befogadóképességgel. A teljes épületben egyidejűleg 194 hallgató fogadása, munkavégzése lehetséges.

A teljes program három szinten helyezkedik el. A régi, meglévő épület elé egy új épületrész épült. Az új épületrész minden szinten csaknem azonos elrendezésű, lépcsőt, a mozgássérültek szállítására alkalmas felvonót, egy férfi WC-t, két piszoárt, két női WC-t, két-két mosdót tartalmaz.

A földszinten helyezkedik el egyrészt az előadóterem, másrészt a kiállító- és rendezvényterem, közösségi alkotó udvarral kiegészítve. Ezek a terek lehetőséget adnak az ún. „alkotóhét” rendezvényeinek lebonyolítására, kiállítások megrendezésére, rendezvények, fogadások megtartására. Központja lehet a város építészeti, művészeti életének. Ezért csatlakozik hozzá olyan nagyobb teakonyha és előkészítő, mely büféként, állófogadás előkészítő konyhájaként is működhet.

 

Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás

 

Az első emeleten kapott helyet a tanszék, 16 oktatói munkahellyel. A tanszék legfontosabb tevékenysége a hallgatók terveinek egyéni vagy kiscsoportos konzultációja, ezért elrendezésének legfontosabb elve a minél több konzultációs hely biztosítása volt. A tanszéken egyszerre 29 hallgató tud dolgozni.

A második emelet tisztán rajzterem funkciójú, kiegészítve egy modellező műhellyel, ahol az épületmodellezés gépi munkáit el lehet végezni. Ezzel a szinttel kívánjuk biztosítani, hogy a hallgatók azon része, amelyik ezt igényli, folyamatosan tudjon tervezni, kihasználva az órarendjéből adódó lyukasórákat. Ez egyrészt folyamatos munkát, másrészt folyamatos konzultációt tesz lehetővé, de biztosítja azt a nem lebecsülendő előnyt is, hogy az alsóbb évfolyam hallgatói a felsőbb évfolyamosoktól is tanulhatnak.

 


Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr

 

A két terem körülbelül 85 fő egyidejű munkáját teszi lehetővé, szándékunk szerint 24 órában folyamatosan. A funkciók elhelyezését úgy biztosítottuk, hogy a meglévő, nagy belmagasságot közbenső födémmel megosztottuk, és a jelenlegi tetőfödém felett – a magas attika részbeni visszabontásával, részbeni megtoldásával – új szintet alakítottunk ki.

A II. emelet feletti tetőszintben kaptak helyet a szellőzőgépházak, az új bővítés alatti pincében a hőközpontot helyeztük el.

Nagy súlyt fektettünk arra, hogy a meglévő épület nagyon kedvező hőtehetetlenségét (40 cm vastag betonfalak) ne rontsuk le, ezért az alsó két szinten csak az okvetlenül szükséges mennyiségű nyílást vágtuk bele a homlokzatba.

A felső rajztermi szinten, ahol a természetes megvilágítás fontos, az északi oldalon nagy üvegfelületeket nyitottunk, részben szalagablakok formájában, részben shedtetős bevilágításként.

Az egyes szinteket az épület közepébe vágott födémnyílás köti össze úgy, hogy a tanszék szintjén a zajvédelem miatt a nyílást üvegfal határolja – nyitható szárnyakkal. Az épületet, oktatási épületről lévén szó, a legmelegebb nyári hónapokban nem használjuk, ezért a tanszéki szintet semmilyen légtechnikával nem láttuk el. Mesterséges szellőzést kapnak a földszint és a II. emelet terei, hűtést a II. emeleti, a tetőn keresztül jobban melegedő rajztermek.

 


Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás

 

ÉPÍTÉSZETI FORMÁLÁS
Megtartottuk a nehéz, zárt épülettömeget, amelynek súlyosságát a roncsolt vasbeton panel felületek is fokozták. Mivel a külső hőszigetelés ezt kényszerűen eltakarja, a súlyosságot a homlokzati vékony vakolás sötétszürke festésével fokoztuk, egyben utalva a funkció „black box” jellegére.

A szükséges bővítés új tömegét annyira könnyeddé akartuk tenni, amennyire súlyos a meglévő tömeg, ezért az új épületszárny formailag egy üvegtégla doboz.

A belső kialakításnál arra törekedtünk, hogy az egyrészt a puritán munkahely képét mutassa, másrészt az épület tereit, falait díszítő tervek, makettek színességét fehér és szürke felületek emelik ki legjobban. A funkcionális egyszerűség érdekében döntöttünk a műanyag chipekkel szórt műgyantapadló, a minimális helyen alkalmazott álmennyezetek, a szabadon szerelt gépészet és az egyedileg tervezett nagyon egyszerű (és költségkímélő) bútorozás mellett. Szempont volt a kevés karbantartást igénylő, strapabíró anyagok használata.

 

Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás
Építészeti tanszék Győr, Bodrossy Attila, Czigány Tamás

 

ALKALMAZOTT ANYAGOK, SZERKEZETEK
A bővítmény monolit vasbeton falakból és födémekből áll. Az üvegtégla külső fal tartószerkezete a vasbeton födémekhez rögzített 20 cm magas tűzihorganyzott U-acél váz.

Ehhez az U-acél vázhoz van rögzítve az a 4 x 4 m-es raszterű laposacél konstrukció, mely részben az üvegfal szakaszonkénti kiváltását biztosítja, részben annak dilatációjáról is gondoskodik. A fugák szükséges vasait ezen laposacél vázon kell átfűzni.

A meglévő beton falak szigeteléséhez először egy 5 x 3 m-es impregnált fenyő lécváz került felerősítésre – ez a lécváz gondoskodik a felületi egyenetlenségek kiegyenlítéséről. Erre egy OSB lemezt rögzítettünk, amely a 7 cm Dryvit hőszigetelő rendszert hordozza.

Az épületen több helyütt függőleges, ferde és vízszintes felületen is készült előpatinázott, állókorcos titáncink burkolat, teljes felületű deszkázatra rögzítve. Alá helyenként eltérő vastagsággal ásványgyapot hőszigetelés kerül.

A lágyfedésű tetőknél a lejtést könnyűbeton adja, felette lépésálló ásványgyapot hőszigetelés és üvegfátyolbetétes bitumenes lemezfedés készül, antrazit palazuzalékkal.

A külső nyílászárók általában fehér műanyag szerkezetek, kívül porszórt alumínium burkolattal. Az udvarra nyíló kétszárnyú ajtók alumínium szerkezetek.

A főbejárati ajtó és az udvar bejárata acélszerkezetű horganyzott acéllemez külső burkolattal. A két épülettömeget összekötő nyílászárók elé nyomás alatt impregnált fenyő lamellák készülnek.

Az udvar burkolata hőkezelt rovátkolt lucfenyő lamellákból készül 2,7 cm vastagságban, lécvázra tömörített kavicságyra fektetve. Az udvart körítő falakra és a fölé nyúló előtetőre is ugyanilyen anyagú burkolat kerül.


Bodrossy Attila
DLA - Czigány Tamás DLA

fotók: Hajdú József


Kapcsolódó oldal

"A megye építészetéért" díjjal tüntették ki a győri Széchenyi István Egyetem Építészeti Tanszékének építész műtermét

vélemény írásához jelentkezzen be »