építészet : környezet : innováció

Boiron - a pöttyös az igazi

Kisebb léptékű, fiatalos stílusú belső teret alkotott Nietsch Márta belsőépítész és Pojtli Brigitta tervező-grafikus az Europa Design csapatával közösen. A gyógyszeripari cég a MOM Park egyik tornyában alakította ki budapesti irodáját.

A Boiron homeopátiás gyógyszerek gyártásával, előkészítésével és forgalmazásával foglalkozó vállalat. Az egészségügyi cég 10 fős budapesti irodája a MOM Park Tornyok közül a Sas Toronyban található. A belsőépítész és tervező-grafikus az iroda designját a megújult, színes Boiron logóhoz és arculathoz igazította; a felirat élénk, jellemzően zöld, kék, piros színei az iroda több felületén; szőnyegen, falon, sőt, az irodaszékek kárpitján is megjelenik.

Boiron - padlóburkolati terv

A színeknek nagy szerepe van a Boironnál, hiszen készítményei szirupos és tablettás kiszerelésen kívül különleges, golyócska formában is kaphatóak, melyeket színes, jellemzően zöld, kék, narancssárga és mályva színű, hengeres tubusba csomagolnak. A gyógyszer golyóbis formája, illetve homeopátiás jellege inspirálta a tervezőket az iroda grafikai motívumrendszere kitalálásakor: ezért pöttyözi a 3D forma sík vetülete, azaz kör az iroda különféle felületeit élénk, vibráló, fiatalos színekkel.

Boiron - falnézetek

Kiinduló pont

A Boiron iroda középfolyosós rendszerű, melyről az egyik irányba közösségi – és szolgálati helyiségek: étkező és raktár, míg a másik irányba cellás irodák nyílnak. A bejárattal szemben helyezték el a recepciót, mely mindössze egyetlen magas pult – mivel a cég nem alkalmaz recepciós személyzetet, így elegendő egy asztalfelület, ahol a dolgozók átvehetik a postai küldeményeket. A közlekedőn lévő fogadótérre közvetlen rálátással bír a szomszédos helyiség, az asszisztensi iroda, ahol négyes bench munkaegység található: „baklábas” Herman Miller: Sense asztalok alacsony paravánokkal elválasztva. A forgószékek mögötti fehér Actiu szekrények finoman illeszkednek a sötétszürke, Desso Flow extrém kopásálló, görgős bútorálló, antisztatikus, teflon bevonatú buklé szőnyegezésű térbe. Az asszisztensi szoba a Managing director iroda előtt helyezkedik el, megkönnyítve ezzel a két szoba közti kommunikációt és gyors információcserét.

Boiron - közlekedő - recepció

Falnak pattant teniszlabda

A nyitott térből nyílik a Managing director iroda, mely zárt tárgyaló funkciót is ellát, így a Herman Miller: Sense asztalon és a Sayl ergonomikus forgószéken kívül Abak körasztalt helyeztek el a helyiségbe. Ennek köszönhetően az ügyvezető a saját szobájában is folytathat megbeszélést a partnereivel, amennyiben nem a folyosó átellenes sarkában lévő központi tárgyalót használná. Az iroda fehér és sötétszürke falát nagyobb, emberi léptékű zöld paca színesíti, melynek életteli árnyalata a forgószék kárpitján is visszaköszön – ezzel teremt összhangot az iroda terében. A különleges háttámlájú Sayl ülőbútor hálós szerkezetét a San Fransisco-i Golden Gate híd inspirálta, melyet három pontos Y-támasztékkal koronáznak meg tervezői.

Boiron - asszisztensi szoba

Piros pötty

A további igazgatói irodák (Financial director, Marketing director, Sales director) szintén nemcsak egy személyes használatra, hanem kisebb tárgyalások, megbeszélések lebonyolítására is alkalmasak. A Quality management - általános használatú, cellás irodában is - a Boiron irodára jellemző - Herman Miller bútorozást használják, a Sense asztalok és Sayl ergonomikus irodai forgószékek mellett szánkótalpas tárgyalószéket helyeztek el a fehér színű laminált bútorlapú szekrénysor elé. A két asztalt tűzhető, kárpitozott paraván kiegészítő választja el egymástól. Az iroda falának szürke színe, a harmónia megteremtése érdekében, az irodaszékek ülőlapján és a szőnyegen is megjelenik, melyet piros falimatrica és izzó vörös kaspó élénkít.

Boiron - közlekedő

Boiron tárgyaló - változatos elrendezéssel

A közlekedőfolyosó legvégén elhelyezkedő, konferenciaasztalos elrendezés esetén 10, soros ültetés esetén 12 fős tárgyalóban könnyen mozgatható görgős, felhajtható asztallapos Actiu Trama tárgyalóasztalokat találunk, melyeket az Europa Design forgalmaz. A bútorok változatos elrendezésének köszönhetően a helyiség funkciója is variálható, így nemcsak tárgyalóként, hanem oktatóteremként is működik, melyben lehetőség nyílik a dolgozók továbbképzésére. A falba épített, magasfényű falpanel megjelenésével harmóniát teremtenek a fehér háttámlájú, szánkótalpas Sayl tárgyalószékek.

Boiron - tárgyaló

Több, mint "hétpettyes"

Az irodában használt pettyes design a közlekedő falán festett, színes körként kezdődik, mely az üvegajtón és az áttekintő ablakon homokfújt matricaként folytatódik. Ez a grafika, áttetszőségének köszönhetően nemcsak a folyosóról, hanem az irodákból is látható, így a tárgyaló sötétszürke falában lévő üvegajtón is visszaköszön. A Boiron iroda koncepció pöttyös hatása a tárgyaló élénkzöld színű EGE szőnyegén csúcsosodik ki – az antracit színű pettyek, egymást libasorban követve, levél motívumot formáznak –, ezzel utalnak a tervezők a golyóbis formájú, homeopátiás gyógyszerek természetes eredetére.
A projekt belsőépítésze és tervező-grafikusa, a Boiron iroda egyedi arculatával, az Europa Design bútorait használva pozitív példát teremtettek arra, hogy egy 21. századi munkahely milyen eszközökkel lehet friss, fiatalos és életteli tér - ahol inspiráló dolgozni.

 

Europa Design

vélemény írásához jelentkezzen be »