/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Közélet, hírek

Bokréta az országban egyedülálló passzívházon

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Bokréta az országban egyedülálló passzívházon
Közélet, hírek

Bokréta az országban egyedülálló passzívházon

2014.01.28. 13:20

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Nagy Csaba, Miskolczy Imre

Több mint szerkezetkész a XIII. kerületi önkormányzat beruházása. A mai bokrétaünnepen elhangzott, hogy a projekt az ideális lakásgazdálkodás megvalósulásához is hozzájárul. Az úttörő vállalkozás az önkormányzat erejéből valósul meg, tervezője Nagy Csaba, a kivitelezést a Magyar Építő Zrt. végzi.

Az önkormányzat új vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt közép-kelet-európai lakáspiacon is. A 2,3 milliárd forintból készülő beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású. Az épületegyüttesben 100 lakás kerül kialakításra átlagosan bruttó 50 m2 alapterülettel. Ahhoz, hogy a passzívház a terveknek és a nemzetközi minősítő intézet elvárásainak megfeleljen különleges technológiát kell alkalmazni. A megépült lakásokat az önkormányzat pályázat útján elnyerhető bérlakásként fogja hasznosítani.

2014. január 28-án megtartott bokrétaünnepségen dr. Tóth József a kerület polgármestere emlékeztetett arra, hogy a kerület a ház építésével három különböző területen alkot maradandót: az építkezés fontos várospolitikai állomás, nagy kihívást jelent, mint az ingatlanfejlesztés egy speciális területe és jelentősen hozzájárul az ideális lakásgazdálkodás megvalósulásához abban az időszakban, amikor a lakásépítések régen látott alacsony számban valósulnak meg. Emlékeztetett arra is, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben megkezdett bérlakás-építési programja során tíz helyszínen 490 lakást épített, több mint 800 család lakhatását lehetővé vagy színvonalasabbá téve.

Tolnay Tibor a kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy ezzel az építkezéssel is hozzájárulnak az ágazat teljesítményéhez. Mint elmondta az ünnepségre jövet 8 építkezést látott, amely áll, vagy félkész állapotban van, ezért ennek a háznak a megépítése is reményt adhat, hogy újra beindulnak lakásépítések. A ház speciális jellege miatt fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a sokkal több, mint szerkezetkész készültség a korrekt, példaértékű együttműködés eredménye.

Nagy Csaba tervező emlékeztetett arra, hogy már a múlt év júniusi alapkőletételi ünnepségen kijelentette, hogy amit a XIII. kerület eltervezett azt mindig meg is valósította. A mostani helyzet ezt egyértelműen igazolja is. Nemcsak Magyarországon első ez az építkezés, hanem Ausztriát kivéve a környező országokban sem vállalkoztak hasonlóra. Az osztrák hasonló házaknak megfelelő színvonalú végeredményt mintegy fele költségen fogják megvalósítani.

Ezt követően Hiszékeny Dezső alpolgármester egy már elkészült mintalakásba invitálta a megjelenteket, ahol Miskolczy Imre passzívszakértő társaságában a passzívház lényegi elemeiről és speciális jellemzőiről tartott tájékoztatást, válaszolva a feltett kérdésekre is.

A telektömböt a Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és a Fáy utca határolja. A 4402 m2 nagyságú építési telken, 14,40 m építmény magassággal épült meg a három épületből álló épületegyüttes a Jász utca, és a Zsinór utca felől is külön személybejárattal. A tervezett épület nem közhasználatú építmény, ennek ellenére akadálymentes lesz a földszinten és a mélygarázson át is. Az épületek előtt előkerteket, mögöttük összefüggő parkosított zöldfelületet alakítanak ki. A Zsinór utcai épülettömb főbejárata mellett több funkcióra is alkalmas (diszponibilis) közösségi teret kap a lakóközösség.

A házak: pince + földszint + 4 emeletesek. Az A" tömbben: 29 db 60 m2-es lakás (nappali + 2db fél szoba + erkély), a „B" tömbben: 40 db 48 m2-es lakás (nappali + fél szoba + erkély), a „C" tömbben: 31 db 41 m2-es garzon (nappali + erkély) lakás készül.

A passzív jelleg

A kompakt épületformálás egy adott épülettérfogathoz minél kisebb lehűlő felületet jelent ezért fontos, hogy a homlokzati üvegfelületek aránya lehetőség szerint ne haladja meg a 40 %-ot. Az épülő 100 lakásos passzívház három épülettömbje rendkívül kedvező térfogat-felület arányokkal rendelkezik. A 30 cm-es hőszigetelésű termikus burok a ház fűtött épületrészének külvilággal érintkező felülete. Az épületeknél a hőszigetelő réteg megfelelő vastagsággal és hőszigetelő értékkel rendelkezik, összefüggő és nem tartalmaz hőhidat. A három hőszigetelt épülettömbjében a lakások helyezkednek el, a lépcsőház külön épületben kap helyet.

Az üvegfelületek optimálisan tájoltak, többségük dél-kelet – dél-nyugati. Északi nyílással rendelkező lakóhelyiség nincs, így a lakások körbe benapozottak. A nyári túlmelegedést árnyékolók gátolják, melyek megnyitása a téli időszakban lehetővé teszi az alacsonyabb szögben érkező nap sugarainak, hogy a belső terekbe jutva hőként hasznosuljanak. Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A ház fűtését és melegvíz ellátását hőszivattyúk biztosítják, melyekhez a geotermikus energiát összesen 20 db 125 m mélységű földhő szonda biztosítja. A lakások levegője két óránként kicserélődik friss levegőre a használt levegő hőjének minimum 80%-a a friss levegő felfűtésére fordítódik. A szellőztető rendszer a lakószobákban légbefúvást, a szennyezett levegőjű helyiségekből légelszívást végez.

15 ezer forint a fűtésért évente

Az épület energetika terén a passzívházakat ellenőrző német „Darmstadt Passivhaus Institut" minősítésének egyik kritériuma, hogy az épület éves fajlagos fűtési energiaigény kisebb legyen, mint 15 kWh/m2év. Ez nagyságrendileg annyi fűtési energiafelhasználást jelent egy 50m2-es lakásban, mintha egy hajszárítót, vagy porszívót két óráig üzemeltetnénk naponta. A lakók éves fűtésszámlája várhatóan nem haladja majd meg a 15 ezer forintot. Ez az energia felhasználás és annak költsége egy hazai, átlagos épület esetében 15-20 szoros.

Tulajdonos: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Tervező: Archi-Kon Kft. Nagy Csaba
Passzív szakértő: Miskolczy Energiaterv Kft. Miskolczy Imre
Kivitelező: Magyar Építő Zrt.


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.