építészet : környezet : innováció

BONABO táska a Műcsarnokban

Czirják Ágnes építész BONABO táskája termék kategóriában a Magyar Formatervezési Díj pályázat döntőjébe jutott: a több-identitású öltözék kiegészítő üde színfoltja a Műcsarnokban látható kiállításnak.

Kifordítom, befordítom...

A néphagyomány szerint az ingnek, gatyának három élete volt a paraszti világban: hordták színével, majd ha nagyon foltos, pecsétes lett: hordták kifordítva, végül elvitték a kékfestőhöz, aki új ruhát varázsolt belőle...

BONABO táska a Műcsarnokban

A BONABO táska alapkoncepciója a 2012. évi Gombold Újra pályázatra fogalmazódott meg: egy kortárs „tarisznya” alapötlete. Egy olyan tárgyé, amely a paraszti kultúrára jellemző módon egyszerű, ugyanakkor kortárs identitással bíró megjelenésű, magában hordozza a sokféleség, a személyesség, a variálhatóság lehetőségét, és anyaghasználatában tartós, hiszen tárgyaink sokrétű és hosszan tartó használatára egyre nagyobb az igény. Így született meg az először egy elemből kétféleképpen (GÚ 2012), majd két elemből négyféleképpen összecipzározható, kifordítható táska.:

 • felismerhető, beazonosítható forma: a tarsolyt, fedeles tarisznyát idéző, íves fedélzáródás
  A tarsoly szőttes textilből, nemezből, de legtöbbször bőrből készül, fedelét néhol tarsolylemez díszíti.
 • egyszerű: varrás nélküli, önmagát összerakó szabásminta
  borjúbőr tarisznya:...A falusi parasztember maga is meg tudta csinálni – ekkor használt csizma szárából készítette -, de inkább a szűccsel vagy a szíjgyártóval szabatta.
 • sokféle: a szabásminta ívek formái és viszonyai végtelen változatú (keskenyebb, mélyebb, hengeres, kónuszos, stb) formai megjelenést tesznek lehetővé
  A tarisznya egy-két pánttal vállon vagy háton hordozható kisebb-nagyobb méretű zsák, táska, amelynek számos formai változata ismeretes, a magyar nyelvterület minden részén ismerik; sőt egy-egy faluban két-három vagy annál is több változata is megtalálható.
 • variábilis: kifordítható elemek, egy tárgy - több megjelenési forma
  ...asszonyok hordják: dísztelen, fehér hátitarisznyában viszik a mezőre az élelmet, piros szőtt sávosat vesznek a hátukra, ha vásárba, városba indulnak, cifrán hímzett, rozmaringgal, rózsával díszített pamutvászon hátitarisznyában viszik a lakodalomba, a gyermekágyas asszonyhoz a kalácsot és a búcsúba az élelmüket.

A BONABO 4 az 1-ben táskát készített: egy forma 4 különböző színvariációban hordható, mindig másképp. Az átalakítható, több arcú táska vonzó azoknak, akik vágynak megjelenésük sokszínűségére, de megkérdőjelezik az ezzel járó felhalmozás szükségességét. Az egyszerű, de karakteres design hétköznapi viselet, de a négyféle színvariációnak köszönhetően sokféle – akár alkalmi- öltözék kiegészítője is lehet.

BONABO táska a Műcsarnokban

A táska 4 elemből áll:

 • heveder/vállpánt
 • belső rendszerező táska (lenvászon)
 • két összecipzározható nemez elem

A Táskák alapanyaga a nemez, amely tradicionálisan, ősidők óta jelen van a magyar kézművességben. A nemez 100% gyapjú összetételének köszönhetően biológiailag lebomló, újrahasznosítható anyag. A színes design-nemez előállításánál környezetbarát technológiát használ a gyártó. A speciális kialakítású cipzárakat hazai üzem gyártotta le, a cipzárvarrást kisegítő varrónő, a többi munkafázist a tervező végzi.

A BONABO egy kis szériás, kézműves termék. Jelenleg további anyagok, formák és színek bevonásával egy sokszínű, folyamatosan megújuló kollekció létrehozásán dolgozik a tervező.

Czirják Ágnes

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »