építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Brunner-ház – svájci minimál

A svájci családi ház a Luca Selva által tervezett felújítás során rút kiskacsából gyönyörű hattyúvá változott. Az emeletráépítés és az új kültéri burkolat textúrája alapjában változtatta meg külcsínét és használatát.

Koncepció és funkció
Sok felújításra jellemző az olyan fokú óvatosság, amikor a renoválás előtt és után készült képek között alig találunk eltérést. A felújítás azonban olyan mértékű is lehet, hogy nemcsak az épület burkolatait és festését frissítik fel, de teljesen új látványt, stílust, funkciókat és anyagokat találunk a régi épület helyén. A Brunner-ház ez utóbbi verzió izgalmas példája: a rút kiskacsa átváltozása gyönyörű hattyúvá. Az emeletráépítés és az új kültéri burkolat textúrája alapjában változtatta meg a ház külcsínét és használatát.

 

Volt
Volt
Volt
Lett
Lett
Lett
 

 

A ház eredetileg pszichiátriai klinikaként működött, így tulajdonosai az építészeti elemekre nem fektettek nagy hangsúlyt. Mindez megváltozott az új tulajdonos és az általa megbízott építész megjelenésével. “Az épület hagyományos típusú, alacsony, egyszintes ház volt, amit a pszichiáter terápiás kezelések helyszíneként használt. A háromgyermekes család 2005-ben vásárolta meg, hogy immár saját otthont alakítsanak ki benne.

A tervezési program alapja tulajdonképpen a meglévő szerkezet bővítése volt. Úgy döntöttünk, hogy nem horizontálisan, hanem vertikális irányban bővítjük az épületet, így a meglévő kellemes kertterület érintetlen maradhat”, nyilatkozott Luca Selva, az átépítés tervezője.

 

 
Brunner-ház, Svájc
Brunner-ház, Svájc
Brunner-ház, Svájc

 

A helyszín
A ház a svájci Basel agglomerációjába tartozó Witterwill nevű faluban található, a városközponttól 15 percnyi villamosútra. A helyszín fákkal teli, tipikusan a ‘80-as évekre jellemző lakónegyedben található.

Anyagok és szerkezet
Az építész célja az volt, hogy a meglévő és az új épületrész ne váljon el egymástól, és az átalakítás ne didaktikus módon történjen. “A meglévő házból egy teljesen újat szerettünk volna alkotni. Ezt úgy értük el, hogy a ház régi és bővített részeit egyetlen új egységként kezeltük. A földszinti tömbre fából készült vázszerkezetet építettünk a felszín felett egy méterrel. Ezután megkerestük a legjobb megoldást a ház tömegének egységes ‘becsomagolására’, amellyel elértük, hogy a bővítmény és a meglévő szerkezet egyetlen egységként jelenjen meg”, tette hozzá Selva.

A sötétbarna réz homlokzatburkolat az épületnek régies, szinte antik külsőt kölcsönöz, mintha az mindig is a telken állt volna. A billenő VELUX ablakok nem a falakon ejtett kivágatként jelennek meg, hanem a rézzel fedett homlokzat síkja elé helyezve szinte egy figyelő hüllő szemeként ugranak ki. Az ablakokkal ellentétben a teraszokat és a verandát az épülettömegbe való beharapással alakították ki.

 

Brunner-ház, Svájc
Brunner-ház, Svájc
Brunner-ház, Svájc

 

A belső tér
Az átalakított Brunner-házba az eredetitől teljesen eltérő módon, egy rézburkolatú előtető alatt induló keskeny, háromszög alakú betonlépcsőn át juthatunk be.

A földszint és az emelet elrendezése a terek funkcionális felosztásának alapos vizsgálatán alapszik. A földszint a nappali és a konyha egyterű kialakításával modern, nyitott életformát tesz lehetővé, a nappali tér a hajófedélzetre emlékeztető platformként kialakított verandára történő közvetlen megnagyobbításával.

Az első emelet fő térélményét a nagyméretű, napfényes és levegős átjáró határozza meg. Az átjáró a család három gyermekének játéktere, de itt készíthetik el házi feladatukat is. A gyermekek hálószobái egy közbeékelt fürdőszobával kiegészítve szinte egyterű lakótérként összekapcsolódva egymás mellett találhatóak.

Az eredeti ház formáját követő pinceszint nagy terében kaptak helyet a hagyományos technikai és kiszolgáló funkciók. Itt került kialakításra egy kisebb sarok irodahelyiség is, kertre nyíló szalagablakkal. A pinceszint kívülről egy különálló lécsőn közelíthető meg.

fordította Plótár Fatime


Brunner-ház, Basel
Építész: Luca Selva
Megbízó: Brunner család
Helyszín: Witterwil, Basel (Svájc)
Kivitelezés befejezése: 2006
Térfogat: 870 m3
Költség (a kert nélkül): 553.000 CHF, azaz 640 CHF/m3

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »