Programok

Budapest: The Uncommon Walk - AA Visiting School programok a FUGA-ban

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Budapest: The Uncommon Walk - AA Visiting School programok a FUGA-ban
Programok

Budapest: The Uncommon Walk - AA Visiting School programok a FUGA-ban

2018.08.28. 18:19

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Helyszín:
FUGA Budapesti Építészeti Központ

Cég, szervezet:
FUGA

Esemény kezdete:
2018.08.31. 16:30
Esemény vége:
2018.09.01. 18:00

A nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 31. és szeptember 1. közt a FUGÁ-ba látogat az AA Visiting School. A programsorozat keretében kiállításmegnyitó és számos előadás várható. 

2018. augusztus 31. péntek

18:30 - The Uncommon Walk – Prologue’
Az AA School of Architecture Visiting School (AAVS) kiállítása - kiállításmegnyitó, a workshop bemutatása, előadások

Egy nyári estén Jack Kerouac New Yorkban sétálva álmodozott mindarról, ami a "fehér emberen" túl van. Georges Perec Párizsban kóborolt és kimerítően rögzítette, mi történik egy helyen, ahol éppen semmi sem történik. Az olyan nem szokványos sétálók, mint Stanley Brouwn, Iain Sinclaire, Peter Smithson, vagy Vito Acconci évszázadokon át meglepő, felforgató és rezonáló városi életelemzéseket kínáltak. A "séta" – a sétáról való gondolkodás, beszéd, egy adott séta részletezése és felidézése – nemcsak növeli a városról hozzáférhető tudást, hanem egyben a város megteremtéséhez is hozzájárul. Mozgó testektől a navigációs technológiákig, a pszichogeográfiától a nomád identitásig, az utazónaplótól a kézi kameráig: Budapest városát mozgó lábak tárják fel.

Előadások

Franz Bittenbinder: Repül Sétál az idő

Az előadás azt a hatást vizsgálja, amelyet az "idő" a gyaloglás tevékenységére gyakorol, ami maga is a város aktív rétegét képezi. Az előadás fókuszában a különböző városi modellek átfedései állnak, a háború előtti modernizmustól a szocreálon át a kortárs budapesti brutalizmusig, amelyek gyors egymásutánban jelentek meg.

Franz Bittenbinder Milánóban élő német-magyar építész, az Atelier Marsala építészeti platform és a GruppoTorto kutatócsoport egyik alapítója. Számos építészeti folyóirat jelentette meg cikkeit, például a Studio, a Trans, a MONU és a Bracket magazin. 2018-ban munkáit a Velencei Építészeti Biennálé holland pavilonjában, valamint a velencei Unfolding Pavilionban is kiállították. Jelenleg Budapest urbanisztikai fejlesztésére összpontosít mint a Politecnico di Milano EstLab külső kutatója.

 

Klaniczay János: "Hello Turiszt!" – Városnéző sétatúra

Miért érezzük, hogy szükségünk van túravezetőre, ha külföldi városban járunk? Az előadás arra a vágyra reflektál, hogy értelmezzük és újraértelmezzük épített környezetünket, ezáltal pedig saját életünket is. A sétatúrák megadják a lehetőséget, hogy külföldön vagy saját szülővárosunkban turistaként értelmezhessük a várost.

Klaniczay János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. 2014-ben csatlakozott a KÉK-hez, és vált a gyalogtúrák kurátorává, valamint a Budapest100 menedzserévé. Különböző projektjeiben János az épített környezet gyalogtúrákon keresztül történő értelmezését vizsgálja.

 

Doreen Bernath és Peiyee Yong: The Uncommon Walk

Az előadás interdiszciplináris példákat mutat be a nem szokványos sétákról és sétálókról, és azok építészeti és urbanisztikai hatásairól.

Doreen Bernath építész, valamint a design, a technológia, a filozófia, a vizuális művészetek, a média és a kultúratudomány területén tevékenykedő szakember. Cambridge-ben és az AA-ban képzett, RIBA ösztöndíjas építész, 2011-ben döntőse volt a RIBA kiemelkedő disszertációért (PhD) járó elnöki díjának. A RIBA építészi lapjának társszerkesztője, valamint a SpaceMedia Int és a DEZACT alapító igazgatója.

Az eredetileg borneói származású Pei Yong az ARB által bejegyzett építész, jelenleg Budapesten él. Cambridge-ben és az AA Schoolban tanult, majd nemzetközi szinten is elismert irodákban dolgozott Londonban, Barcelonában, Kuala Lumpurban, Sanghajban és Szingapúrban. Az AA vendégkritikusa és az AAVS – Streetware Délkelet-Ázsia oktatója volt. Pei a WY Design alapító igazgatója.

Kamarai tagok 1,5 kreditpontot igényelhetnek (1500 Ft). MÉK 2018/3

 

2018. szeptember 1. szombat

18:30 - The Uncommon Walk – Prologue’ - az AA School of Architecture Visiting School (AAVS) programja

Előadások

Nick Green: Comachines: Architecture and Immediacy

Az előadás az új "Comachine" kifejezést mutatja be, amelyet az ON/OFF design kollektíva alkotott meg. Az előadás a nyilvános terekben történő mobil beavatkozások nemzetközi példáin keresztül a gyorsaság és a közvetlenség kérdéskörét vizsgálja a kortárs építészeti gyakorlatban, valamit annak lehetőségét, hogy az építészet aktívabb szerepet játsszon a – Henri Lefebvre kifejezésével élve – városhoz való jog érvényesítéséhez.

Nick Green oktató és 3D tervező Londonban él. Az ON/OFF alapító tagja, 2012 óta a nemzetközi színtéren is részt vesz projektjeikben. Tanít az Oxford Brookes Egyetemen és a Chelsea Művészeti Főiskolán, valamint az AA Diploma Unit 10 asszisztenseként is tevékenykedik. Jelenleg az Exeter Egyetem művészeti és kulturális munkatársa, a tanulási terek kutatásával foglalkozik.

 

Harikleia Karamali: 7 séta

Az előadás átmeneti installációk és építészeti megbízások, az elmélet és a gyakorlat között ingázva hét sétára invitálja a hallgatókat. Akár Athénban, Londonban, Párizsban vagy Budapestben vagyunk, a sétálás módszertani eszköz környezetünk apró részleteinek megfigyelésére, ami egyben új építészet kialakulását is lehetővé teszi.

A Harikleia Karamali az AA-n végzett tanulmányait követően John Pawsonnak dolgozott, jelenleg pedig a londoni RARE Architecture-nél projekttervező, ahol számos nemzetközi projektet irányít. Ezzel párhuzamosan 2015 óta oktat az AA-n olyan városi és kulturális projektekre fókuszálva, mint a Salone del Mobile (2017 Milánó) és a Manifesta12 (2018 Palermo). Ezen kívül több nemzetközi iskolába és műhelybe is meghívást kapott kritikusként, és számos nemzetközi folyóiratban jelentek meg írásai.

 

Pozsár Péter és Janota Orsi (Hello Wood): Children of the Wood

Az előadás a személyes és a közös tapasztalatok egymásra gyakorolt hatását, továbbá a fizikai munka általi közösségépítés különböző módszereit vizsgálja.

A Hello Wood független, nemzetközi design és építészeti oktatási platform. Arra tanít, hogy a kezünkkel gondolkodjunk, és tapasztalataink révén tanuljunk. Minden projekt együttműködési folyamatként épül fel. A Hello Wood a gyakorlatban tanulás és a feltalálás megtapasztalását teszi lehetővé. Hiszünk benne, hogy a társadalmilag felelősségteljes magatartás és az anyagi korlátok innovatív módon történő kezelése döntő fontosságú a fenntartható tervezés szempontjából. Célunk, hogy az innováció és a tudás cseréje érdekében az építési folyamatot vitafórummá alakítsuk. A Hello Wood egy teljes mértékben demokratikus platform a különböző kulturális, tudományos és szakmai háttérrel rendelkező generációk, tervezők és művészek együttműködésére.

 

Maurer Klimes Ákos és Paul Ágnes (Ivanka Concrete): Innovations in/through Casting

Az IVANKA budapesti székhelyű startup, amelyet Ivánka Katalin és Ivánka András 2002-ben alapítottak. Progresszív formatervei és technológiai megoldásai révén mára vezető építészeti és design márkává vált. Megalakulása óta a széles körben ipari alapanyagnak tekintett betonnak új perspektívát adott: olyan termékeket hozott létre, amelyek meghaladják a beton lehetőségeit és a betonról alkotott hagyományos képet.

Kamarai tagok 1,5 kreditpontot igényelhetnek (1500 Ft). MÉK 2018/3

További információ itt.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.