Épületek/Középület

Bükfürdői fedett fürdő bővítése

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Bükfürdői fedett fürdő bővítése
Épületek/Középület

Bükfürdői fedett fürdő bővítése

2002.08.26. 09:05

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Károlyi István

Építész: Károlyi István

A beruházás elsődleges célja volt a szolgáltatás színvonalának emelése, a pihenőterek és a vízfelület bővítése. Mindehhez figyelembe kellett venni a fürdőben engedélyezett létszámot, mintegy 130 fős bővítéssel számolva. Ehhez készült az új előfürdőblokk és két új medence.


 


A programból kiindulva a meglévő, de teljesen felújított 5. számú medence lett a középpont, főképp annak új árnyékoló tetője, mint építészeti attrakció, s körülötte alakították ki az új épületegyüttest. A C alakú alaprajz déli irányban nyitott, a többi égtáj irányából szélvédelmet biztosit az 5. számú medencében fürdőzők számára. A centrális konfigurációt indolkolja Bükfürdő mikroklímája, a csaknem állandó széljárás, mely északi-északnyugati irányból éri a területet. A C alaprajzi forma magában foglalja a pihenőtereket, valamint a fedett és a nyitott medencét. A magas tetős, földszintes épülettömeget lapos tetős nyaktag kapcsolja a fedett fürdőhöz. Az egész bővítmény hossztengelye 7,5°-ot zár be a fedett fürdő hossztengelyével.A pihenőterekben négy, egymástól elhatárolt, egyenként 28 fős egység épült. Az egységeket vizuálisan tovább osztják a közepükön kialakított, a padló szintje fölé emelt növénytartók. A két új medence közül a 136 m2 vízfelületű fedett, a 191 m2 vízfelületű nyitott, a vízmélység mindkettőnél 110 cm. A medencéket kiúszó folyosó köti össze. A medencecsarnok tetőszerkezete kifut a nyitott medence fölé is, és annak egyharmadán nap- és esővédelmet biztosít. A medence-felújítás lényege, hogy a meglévő medence bennmaradó zsaluzatként szolgált a korszerű technológiával épített új, vízzáró vasbeton medence számára. Lebontották a régi összekötő folyosót, árnyékoló tetőt és a medencén belüli ülőpadokat. Az átépítés következtében a vízfelület kismértékben csökkent - 508 m2-ről 482 m2-re -, mélysége viszont a 90 cm-ről 110 cm-re nőtt. A medence hűvösebb időszakokban is kényelmesen használható a két fedett közlekedő zsilip révén, amelyekkel az épületegyütteshez csatlakozik.

A közlekedő terek legfontosabb eleme a C forma belső oldalán futó, a különböző funkciójú tereket összefogó, üvegezett közlekedő folyosó. Az 5. számú medence felől minden homlokzati egységben van nyitható szakasz, így jó időben a terek nagy felületen megnyithatók a víz felé. Kb. a hosszanti felező vonalában kapcsolódik hozzá a fedett fürdőbe vezető nyaktag. A nyaktagon át két ponton lehet a fedett fürdőből a bővítménybe lépni: a medence-csarnoknál (a jelenlegi üvegezett folyosó becsatlakozásánál), illetve a férfi előfürdő-vizesblokk közelében.

Az épület részben alápincézett. Az említett közlekedő folyosó alatt gépészeti szerelő és közműfolyosó fut. A hőközpont, szellőzőgépház és vízgépház nagyrészt a nyaktag alatt van, az ellátandó helyiségekhez viszonyítva centrális helyen. A közműfolyosó és a gépészeti terek falai vízzáró vasbetonból készülnek, 30 cm falvastagsággal. A 10. sz. medence építésénél szerzett tapasztalatok szerint ez a megoldás biztosítja a kívánt vízzárást. Azonos szerkezetet alkalmaztak az új medencéknél is. A földdel érintkező függőleges felületek - a biztonság fokozása céljából - hideg bitumenmáz szigetelést, a földszinti padlók talajnedvesség elleni szigetelést kaptak.

Az épületet szerkezetileg négy zónára osztották, amelyek szinkronban vannak a funkció-csoportokkal. A C szárnyban a pihenőzóna termeinél a kisebb sugarú belső ív vasbeton pillér-gerenda, a nagyobb sugarú külső ív téglapillérekkel erősített réteges téglafal szerkezet. Ezek a sávok 8,7 méter támaszközű, fűrészelt fa szelvényekből készült rácsostartókat támasztanak alá, melyekre a kishajlású tetőt hordozó szelemenek fekszenek föl. A belső pillérsoron belül elhelyezkedő üvegezett folyosó fedését karcsú ragasztott fa, ún. RRFA szelvényekből álló, télikert jellegű szerkezet hordozza. Ugyanitt a medencetéri zóna hasonló alaphelyzetű, de rácsostartók helyett 16 méter támaszközű rétegelt ragasztott fatartókat támaszt alá. Az RRFA tartók a külső oldalon közvetlenül az alaptestekre terhelnek. A tartókra fekszenek fel a szelemenek, amelyek itt íves vonalvezetésű tetőt hordoznak. Az üvegezett folyosószakasz azonos szerkezetű a pihenőtérivel.

A nyaktagnál a vasbeton oszlopok és téglafalak vasbeton gerendákat támasztanak alá, amelyek sík vasbetonlemez födémet hordoznak. A gerendák sugár-irányúak, a körcikk alakú födémlemezeknél a legnagyobb támaszköz 7,5 méter. Az 5. számú medencét árnyékoló tető két, tükörszimmetrikus, legyezőszerű szegmensből álló szerkezet. Egy-egy szegmensét 5 darab RRFA tartó támasztja alá. A 17,6 méter fesztávú tartók az egyik oldalon a medence fenéklemezére terhelő, rövid, ovális alaprajzú vasbeton pillérekre támaszkodnak, a másik oldalon pedig a C szárny belső oszlopsorára. A tető szelemenes rendszerű.

Mind a pihenő-, mind a medencetér fölött párazárral, hőszigeteléssel, kiszellőztetett légréssel ellátott kéthéjú hideg tetőt terveztek. A tetőfedő anyag ötvözött horganylemez. A helyiség felőli mennyezeti felület a pihenőterekben lambéria, a medencetérben "Fibracoustic" lemez. A nyaktag feletti födémen hagyományos lapos tetőszerkezet van. A lapos tető és a fedett fürdőépület között 1,2 méter széles tűzgát létesült, felülvilágító sáv formájában. Az épület rendeltetéséből adódóan a kerámiaburkolatok dominálnak. A pihenő-terekben egyszerű mázas, a közlekedő- és medencetérben csúszásmentes kerámia padlóburkolatokat alkalmaztak.


Tervező: ARMEX Budapest Kft.

Építész: Károlyi István
Statika: Szlancsik László (STS Kft.)
Épületgépészet: Lovas József
Elektromos tervező: Piller Tamás
Vízgépészet: Sallai József (ALCOR Mérnökiroda)
Közmű: Erős László
Generál kivitelező: STRABAG Hungária Kft.
Ragasztott faszerkezetek: S.O.K.O.N. Kft.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk