Egyéb cikkek

Capital Cities - Pier Vittorio Aureli előadása

1/1

1/1

Capital Cities - Pier Vittorio Aureli előadása
Egyéb cikkek

Capital Cities - Pier Vittorio Aureli előadása

2007.09.10. 13:02

Cikkinfó

Szerzők:
Pásztor Erika Katalina

Építészek, alkotók:
Pier Vittorio Aureli

A 2007-es Rotterdami Építészeti Biennále konferencia-sorozatában, a "Capital Cities" szekció bevezetőjét Pier Vittorio Aurelitől hallhattukVIDEÓ!

A Rotterdami Építészeti Biennále konferencia-sorozatában, a "Capital Cities" szekció bevezetőjét Pier Vittorio Aureli-től hallhattuk. A szekción belül hangzottak el Kazahsztán, Bejrút és Moszkva városfejlesztési kérdéseivel kapcsolatos kutatási eredmények.

Pier Vittorio Aureli építész, pedagógus. A velencei építészeti egyetemen végzett, s jelenleg várostervezéssel foglalkozik a Berlage Institute-n és a Deft Műszaki Egyetemen, ahol többek között PHD fokozatot ért el.
Tanulmányaiban építészeti szemszögből tekinti át a politikai gondolkodás és a várostörténet kapcsolatát, egymásra ható ok-okozati összefüggéseit. Számos egyetemen megfordult és ma is sokat publikál a témában, hamarosan elkészülő könyve többek között erről szól: „The possibility of absolute architecture- a study on architectural form from Bramante to Mies

Martino Tattara-val alapított DOGMA nevű szervezetét, egy non-profit alapon működő építész szövetséget, mely elsősorban a várossal önmagával, összetett képével foglalkozik. A DOGMA megalakulása után nem sokkal megnyerte egy nemzetközi verseny első díját, a Dél-Kóreai Köztársaságban található, 500 ezer fős lakosú, újdonsült közigazgatási városait vizsgáló tanulmányáért, majd 2006-ban megkapta a Iakov Chernikhov díjat, a legkiemelkedőbb építészeti gyakorlatért, mellyel fiatal építészek munkáját, munkásságát díjazzák. A Capital Cities szekció egyik vezető kutatója a 2007-es Rotterdami Építészeti Biennálén 2007-ben.

A videóban Pier Vittorio Aurelitől a szekció bevezetőjét hallgathatják meg, melyben a civitas-citieshasonlóságát és ellentmondásait próbálja röviden felvázolni, úgymint:

Civitas: reprezentation, city as „political form” (hatalmi központ)
Urbs: infrastructure, city as „economic space” (produktív környezet)

A fővárosok kialakulása, szerveződése, azok gazdasági és politikai helyzetének fejlődése, a nemzeti értékek befolyásoló ereje, a hatalmi struktúra szerveződése mind felvillan előadásában mint megvizsgálandó és elemzendő probléma, amennyiben a városokról, mint központokról, fővárosokról beszélünk. A lehetséges megoldásokról a korábban közreadott szekcióelőadások jelenthetnek támpontot:

 

videó: Pásztor Erika Katalina

 

A téma megjelenések támogatója a
Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége
Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk