építészet : környezet : innováció

Damjanich Városi Sportuszoda és Termálfürdő - Szolnok



Megosztott III. díjban részesített pályamű,



szerzője: Schüller & Tsa Építésziroda Kft.

Megosztott III. díjban részesített 1. sorszámú pályamű; szerzői:  Schüller & Tsa Építésziroda Kft.
Schüller Ferenc vezető tervező,
Hoffman Tamás, Kovács Balázs
- építész tervezők
Déry Judit- belsőépítész tervező
Tartószerkezet:Méry Zsolt- statikus vezető tervező
Épületgépészet:Lucz Attila- gépész vezető tervező
Épület villamosság:Németi Ferenc- villamos tervező
Uszodatechnika:Szebeni Gábor- uszodagépészeti tervező
Energetika:Ladányi Zoltán, Székely Szabolcs- Menerga Hungária
Tájépítészet:Steffler István- tájépítész vezető tervező, Salgó Borbála- tájépítész



Részletes bírálat:

A pályaművet nagyvonalú tér- és forgalmi szervezés és tömegképzés jellemzi. Elsősorban a Verseghy park felé képez térfalat, melyet a Megyeháza tengelyében részben megszakít. A lakóházak tömbjét a déli oldalon egy háromszintes tömeggel északról kedvezően lezárja. A gépkocsi megközelítés részben a Damjanich utca parkolója felől, részben a Lengyel Légió és Kellner utcáról egyirányúsított forgalommal oldja meg. A parkolást a Damjanich utcában, illetve nagyobb részt a Megyeháza tengelyében helyezi el, ahol 4 db autóbusz-parkolót alakít ki. Kedvező, hogy gazdasági forgalmat a Lengyel Légió utca vonalára koncentrálja. Mozgássérült parkolók mindkét részben megtalálhatók. A megfelelő parkoló-mennyiség térszinti biztosítása érdekében „beáldozza” az uszoda zöld területét. Ennek pótlására széles, emeleti teraszt képez, ahol a strandmedencéket helyezi el. Ez a pályázat legkreatívabb, ugyanakkor legvitatottabb része. A parkolóval együttélés hangulatilag kifogásolható és a széles fedett parkoló sötét, ellenőrizhetetlen és könnyen penetrálódhat.

Az uszoda bejáratot jó helyen választja meg és a külső- belső vízfelületek alkalmazásával attraktívan oldja meg, ugyanakkor a recepció és pénztár előtti rész szűkös. A sportolói és uszodaközönség bejáratot külön oldja meg, de hiba, hogy ugyanaz a bejárat a gyógyászatot is szolgálja, bár a terven lehetőség kínálkozik annak független megközelítésére is. A strand külön (szezonjellegű) bejárata üzemeltetési szempontból vitatható (többlet költséggel jár), ugyanakkor az egy tömegben két szinten elhelyezett vendéglátóegység jól hasznosítható javaslat. Az egyébként funkcionálisan kiváló wellness egységnek független, külön bejáratot nem biztosít.

Az uszoda funkcionális belső kapcsolata, rendszere jól megoldott. Különösen ötletes és életszerű a tanuszoda fölé emelt szülők számára kialakított, elkülönített karzat.

A gyógyászati funkciócsoport átgondolt. A szurkoló-sportoló-gyógyászat közös előcsarnoka a büfével együtt nagyvonalú megoldás, de a szélfogó, a feljárat, a pénztár, ruhatár elhelyezési sorrendje forgalmilag hibás.

Az igazgatási helyiségcsoport elhelyezése megfelelő, de hátrányos, hogy egyes irodahelyiségeknek nem biztosít közvetlen szellőzést és megvilágítást.

Az épülettömb egyes funkcióit a mozgáskorlátozottak igénybe tudják venni.

A teraszon alkalmazott multifunkcionális oszlopok szellemes és látványos megoldást adnak. A terasz jó látványt biztosít a Verseghy park felé, ugyanakkor az idehelyezett medencék vízgépészeti szempontból vitathatók (fagyállóság). A terasz burkolt felülete napozás és fürdőzés szempontjából nem kimondottan közönségbarát.

A tervezett vízgépházak általában megfelelő megoldást mutatnak, de kérdéses hogy a parkoló és a közlekedőfolyosó magassága elégséges-e a nagyméretű szűrőtartályok beszállítására, illetve későbbi cseréjére.

A tömeges homlokzatképzés nagyvonalú, korszerű, olykor látványos, a funkciót jól tükrözi. Anyaghasználata a környezethez és funkcióhoz jól illeszkedik, elegáns.

Kertészeti javaslatai értékesek.

Költségbecslése (2,736 milliárd forint) az alapterülethez (12035 m2) viszonyítva reális.

vélemény írásához jelentkezzen be »