építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

Kiemelt megvételben részesültek a 27. sz. pályamű szerzői:

Jürgen Hauck Dipl.-Ing. Architekt BDA és Herbert Osel Dipl.-Ing. Architekt

Kiemelt megvételben részesültek a 27. sz. pályamű szerzői:
Jürgen Hauck Dipl.-Ing. Architekt BDA és Herbert Osel Dipl.-Ing. Architekt
A megvétel összege: 2.500.000 Ft

 

 

Részletes bírálat:

 

A pályamű nagyvonalú, letisztult építészeti koncepciója egy üveghasábból és egy hozzá kapcsolódó, terepszint alá süllyesztett, kétszintes, horizontális épületszárnyból áll: a campus parkjában álló, fény- és levegőjárta, transzparens kocka a szabadság, az átláthatóság és a rend metaforája. Vizuális rendező mag a konfúz téri környezetben.
A tereplejtés adottságát kedvezően kihasználva az Universitas utcai térszinti főbejárat széles lépcsősoron át az 1. szinti aulatérbe és azon keresztül a parkba vezet. A háromszintes információs tér jól szervezi az összes
nyilvános funkciót. A közgyűjtemény térszint alatti, felülvilágítós elhelyezése jó megoldás, de a gyerekkönyvtárnak jó lenne vizuális kapcsolat a parkkal. A 2. szinten kialakított könyvraktár egyaránt jól kiszolgálja a közgyűjteményt és az egyetemi részleget.
A vertikális főtömeg tökéletesen négyzetes alaprajza az alsó – aulás – szinteken és a legfelső átriumos egyetemi részlegben is optimális elrendezést biztosít, bár a szimmetria miatti négy lépcsőmag túlzásnak tűnik.
A tervet magas színvonala alapján kiemelt megvételben részesítettük.

vélemény írásához jelentkezzen be »