Design/Formatervezés

Download Design Kid - töltsd le a gyerekszobát!

1/11

letölthető bútorterv - tervező: Barna Csaba

?>
letölthető bútorterv - tervező: Barna Csaba
?>
letölthető bútorterv - tervező: Barbarics Enikő
?>
letölthető bútorterv - tervező: Féja Dorottya
?>
letölthető bútorterv - tervező: Hegyesi Márton
?>
letölthető bútorterv - tervező: Battai Hajnalka
?>
letölthető bútorterv - tervező: Kurdi Szilvia
?>
letölthető bútorterv - tervező: Barna Máté
?>
letölthető bútorterv - tervező: Németh Dóra
?>
letölthető bútorterv - tervező: Péni Brigitta
?>
letölthető bútorterv - tervező: Tibori Dorottya
?>
lead - letölthető bútorterv - tervező: Barna Csaba
1/11

letölthető bútorterv - tervező: Barna Csaba

Download Design Kid - töltsd le a gyerekszobát!
Design/Formatervezés

Download Design Kid - töltsd le a gyerekszobát!

2017.04.03. 11:43

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország, _Magyarország

Dosszié:

2015-ben, a Download Design indulásakor a tematika az első otthon volt, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói az első lakásban alapvetően szükséges mobíliákat terveztek. 2016-ban az első gyerek érkezése került a fókuszba, 11 tárggyal bővítve tovább a bútorportfóliót. A Download Design együtt növekszik a közönséggel - idén már nagyobbacskák, a 6-12 éves korosztály számára tervezett gyerekbútorok mutatkoznak be a Construmán.

Az internet alapvető kulturális és gazdasági változásokat idézett elő világunkban. Merőben új gazdasági modellek jöttek létre, kiépült a digitális gazdaság, és az úgynevezett digitális natívként született Y és Z generáció (Google-generáció) teljesen másként fogyaszt, mint ahogy azt a szüleik tették. Számukra az első pillanattól fogva természetes, hogy mindaz az információ és tartalom, amely még nem is olyan rég exkluzívnak számított és fizetni kellett érte, mára ingyenessé és egy gombnyomásra elérhetővé vált. A Download Design projekt éppen ezekre a kihívásokra válaszolva ér el sikereket.


letölthető bútorterv - tervező: Battai Hajnalka
5/11
letölthető bútorterv - tervező: Battai HajnalkaA Google-generáció számára evidencia, hogy bizonyos dolgokért egyáltalán nem kell fizetnie, illetve a tárgyak birtoklása nem feltétlenül motiválja őket. Ők már olyan fogyasztók, akik jóval tudatosabbak a szüleiknél, vagyis érdekli őket a döntéseik hosszú távú ökológiai, szociális következménye, és (pro)aktívak, az igényeiket felismerve sok esetben maguk adják meg a válaszaikat. Például Do It Yourself (Csináld magad!) attitűddel előállítják azt, amire szükségük van. Ragaszkodnak a szabadságukhoz, és nem szeretik a korlátokat. Számukra sok esetben nagyobb személyes szabadságot jelent, ha egy meghatározott időre bérelnek vagy kölcsönöznek, mintha tartós fogyasztási cikkeket és javakat birtokolnának. Ugyanakkor ez a generáció egyben maximálisan vállalkozó szellemű, és nagyon hisz a közösség erejében.
Sokak szerint, míg a 20. századot a túlfogyasztás (hyper-consumption) és a birtoklás jellemezte, addig a 21. század a közösségi fogyasztás (collaborative consumption) és a megosztva történő hozzáférés százada lesz.


letölthető bútorterv - tervező: Féja Dorottya
3/11
letölthető bútorterv - tervező: Féja DorottyaA három éve indult Download Design kezdeményezés a fenti jelenségekre ad válaszokat a sharing economyt, vagyis a megosztáson alapuló gazdasági modellt alkalmazva. Ez egy nagyon sikeres és friss szemléletű kísérleti projekt, amely azon túl, hogy számos ágazati anomáliára, faipari, bútoripari problémára próbál megoldást találni, a nagyközönséghez szól, s mindenki számára elérhetővé szeretné tenni a minőségi dizájnbútorokat. A Download Design, mint ahogy a neve is mutatja, internetről ingyenesen letölthető gyártmányrajzokat, bútorterveket kínál bárki számára. A tervezési kiírásban kb. 50 ezer forintban maximalizálták a bútorok anyagköltségét, de számos olyan tárgy van, amelynél ez az összeg jóval alacsonyabb.

A 2015-ös induló évben a tematika az első otthon volt; így a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói az önálló életük megkezdéséhez terveztek bútorokat, vagyis olyan mobíliákat, amelyekre az első lakásban alapvető szükség lehet. Általában többfunkciós tervek születtek, hiszen kis alapterületű életterekről beszélünk, ahol számos problémát egyetlen bútordarabbal kell megoldani. De ezek mellett született egy-két extrémebb ötlet is, amelyeknél inkább a bútorok szoborszerűségén volt a hangsúly.


letölthető bútorterv - tervező: Hegyesi Márton
4/11
letölthető bútorterv - tervező: Hegyesi Márton2016-ban az első gyerek érkezése került a fókuszba, Download Design Baby címmel, 11 tárggyal bővítve tovább a letölthető bútorportfóliót. A tervek között találunk bölcsőt, kiságyat, kisautót, többfunkciós gyerekjátékot, mászókát, kisszéket és kisasztalt, valamint etetőszéket is. A projekt évről évre új tematikával jelentkezik, és a tervezők egyre ötletesebb, ugyanakkor érettebb szemléletet tükröző bútorokat találnak ki. Idén a 6−12 éves korosztály igényei kerültek a projekt fókuszába, vagyis gyerekbútorok készültek kisiskolások számára. A MOME-n féléves kurzus keretében megvalósuló projekt tematikája szerint a hallgatók három helyzetre tervezhettek bútort: pihenőtérbe, játékra és relaxálásra alkalmas mobíliákat; tanulótérbe, a különféle tanulási helyzeteket és típusokat segítő bútorokat, illetve tároláshoz olyan bútorrendszereket, amelyek flexibilisek, multifunkcionálisak és modulárisak.


letölthető bútorterv - tervező: Kurdi Szilvia
6/11
letölthető bútorterv - tervező: Kurdi SzilviaA Download Design bútorok megvalósulását minden évben asztalosipari konzulensek és egyben kivitelezők segítik, akik a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség tagjai közül kerülnek ki. Az eredmény évről évre a Construma OtthonDesign kiállításán debütál; aktuálisan 13 bútor méretődik meg a szakmai és a laikus közönség előtt. A legnépszerűbb darabokat lájkolni lehet a háromnyelvű honlapon, és a lájkok, illetve a letöltések száma a bútor sikerességének elvitathatatlan fokmérője. Az idei termésben az egészségesebb tanulási pozíciót támogató, úgynevezett álló íróasztal, mennyezetre rögzíthető hajóhinta, a bekuckózáshoz védett környezetet biztosító gyerekkanapé, terepasztalként is funkcionáló ikeríróasztal és lépcső formájú tárolórendszer–ülőbútor egyaránt található. Számos progresszív és komplex bútortípus született, amelyeknek előképeit a hagyományos gyerekbútor-kínálatban hiába is keresnénk.


letölthető bútorterv - tervező: Barna Máté
7/11
letölthető bútorterv - tervező: Barna MátéA projekt lényege a helyi erőforrások kihasználása és a mikrovállalkozások támogatása. A diákoknak olyan technológiákban és alapanyagokban kell gondolkodniuk, amelyek ma Magyarországon, bárhol is élünk, néhány kilométeres körzetben elérhetők, megtalálhatók. Tehát a Download Design bútorok ingyenesen letölthető gyártmánytervei alapján akár a szomszédban lévő asztalosnak is le kell tudnia gyártani az adott bútort, sőt számos darab akár egy otthoni műhelyben is elkészíthető. A lokális szemlélet mellett a környezettudatosság is alapvető szempont. Vagyis kevesebb szemetet termelünk, kevésbé terheljük a környezetünket, pénzt spórolunk, ha a helyben lévő lehetőségekre, forrásokra támaszkodunk. A Download Design bútoroknál nincs marketing- és csomagolóanyag-költség, tervezési díj, értékesítői haszonkulcs, és minimális a szállítási költség is. Mindennek köszönhetően ezek a bútorok racionális áron valósíthatók meg. Gyakorlatilag két tétellel kell számolni: a bútorok anyagköltségével és az asztalos munkadíjával.

A Download Design projekt kohéziós ereje a megosztás és az együttműködés eszméje. Annak a reménye, hogy ha a tudást, a know how-t demokratizáljuk, és az eddigieknél jóval hatékonyabban próbáljuk meg elosztani, talán egy jobban működő világot tudunk teremteni, és az együttműködéssel egyértelműen mindenki nyer.


letölthető bútorterv - tervező: Tibori Dorottya
10/11
letölthető bútorterv - tervező: Tibori DorottyaTovábbi információ: www.downloaddesign.hu

Együttműködő partnerek:

  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • Bútorszövetség
  • Hungexpo, Construma OtthonDesign szakkiállítás

Projektvezető–kurátor:

  • Halasi Rita Mária (dizájnszakértő)

Témavezető tanárok (bútortervezés):

  • Juhász István (DLA, egyetemi adjunktus, MOME)
  • Kerékgyártó András (egyetemi tanársegéd, MOME)
  • Halasi Rita Mária (dizájnszakértő)

Bútortervezők (MOME Design Intézet és Építészeti Intézet hallgatói):
Barbarics Enikő, Barna Csaba, Barna Máté, Battai Hajnalka, Féja Dorottya, Hegyesi Márton, Kákóczki Fanni, Kurdi Szilvia, Németh Dóra, Péni Brigitta, Santana Diána, Schmidt Márti, Tibori Dorottya

Asztalosipari konzulensek, kivitelezők:
Ertl Faipari Kft., Fagusz Faipari Kft., Futurus Műhely, Garzon Bútor Zrt., Kanizsa Trend Kft., Karrier Bútor Kft., Nyír-Demonich Zrt., Ricco Mobili Kft.

Arculattervezők (MOME-hallgatók):
Boromissza Katalin és Császár Adrienn

Helyszín
G pavilon, 503B

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk