építészet : környezet : innováció

Duplázás szögtöréssel - családi ház bővítés Vácon

Első pillantásra egyszerű tükrözésnek tűnik a Szőcs László Zsombor tervei alapján elkészült váci lakóépület bővítése, azonban ennél többről van szó: az építésznek a speciális adottságokból sikerült előnyt kovácsolnia, megmutatva, hogy kevés eszközzel és szerény költségkerettel is lehet új minőséget létrehozni - nyaktagokkal, pációval és kiharapott terasszal.

Rendhagyó módon a megrendelő középkorú házaspár már a telek kiválasztásánál igénybe vette szolgálataimat. Saját maguk számára szerettek volna egy kis költségvetésű, alacsony fenntartású házat építeni. Hosszas keresgélés után találtunk rá Vác kertvárosi területén a  telekre, amin egy kis ház állt. Az utcában javarészt az ötvenes-hatvanas évekből származó sátortetős épületek állnak, de a kiszemelt telekkel szemben helyezkedik el egy szecessziós villa, amely anyaghasználatával és tömegképzésével hatott a kialakuló tervre. Mivel a telken álló épület jól illeszkedett az utcaképhez és szerkezetileg is megfelelőnek bizonyult, megóvása és bővítése mellett döntöttünk. Jó érzéssel töltött el, hogy az anyagi megtakarítás mellett a régi épületbe új életet lehelünk.

 

fotó: Szőcs László Zsombor

 

A telek kis mérete (330 m2) és a meglévő ház elhelyezkedése okozta a legnagyobb problémát a tervezésnél. (A ház a régi telekosztást követte, ezáltal nem áll párhuzamosan a mostani utcával). A tervezési program két hálószobáról, egy fürdőszobáról, vendég wc-ről, konyháról,  kamráról és az udvarral közvetlen kapcsolatban álló nappaliról szólt. A tervezendő épület formavilága egyszerű és sallangoktól mentes: két fehér kubus, téglaburkolatú nyaktagokkal.

Cél volt, hogy a régi épületben minél kevesebb átalakítást kelljen végrehajtani. Sajnos az eredeti alaprajz nem megfelelő térszervezése miatt a belső válaszfalakat néhol módosítani kellett. Itt helyeztük el a két hálószobát, a fürdőszobát, a vendég wc-t, a közlekedőt és a kamrát. Az előkerti terasz könnyű megközelíthetősége miatt egy kijáratot alakítottunk ki az utcafronti szoba ablaka helyén. Ezt a beavatkozást - ami a régi ház homlokzatát érinti -  anyaghasználatában és formai kiképzésében karrakteresen elválasztottuk a ház többi részétől. A külső megjelenést fehér vakolat, kisméretű tégla és az utcaképre jellemző, négyzetes alaprajzi struktúrától való eltérést jelölő faburkolat határozza meg.

Az új házrész két nyaktaggal kapcsolódik az eredeti házhoz. Mindkét nyaktag a bővített épületen meglévő nyílásokhoz - a ház eredeti bejáratához és a padlásfeljárójához - kapcsolódik. A bővítményben helyezkedik el a nappali és a konyha. A megrendelők igényeinek megfelelően mindkét helység közvetlen kapcsolatban áll az udvarral. Az új házrész alápincézett és itt alakítottuk ki a gépészeti egységet is. A házban ikerkémény készült a gázkazán, illetve a kandalló részére. A két nyaktag közötti területet belső udvarként fogalmaztuk meg. Erre a megoldásra több szempontból is szükség volt: ezáltal lehetett biztosítani az előírt zöldterületi, ill. beépítési százalékot. További előnyként említhető, hogy növeli a nappali térhatását, megoldja a fürdőszoba bevilágítását és nagy hőségben kiváló szellőzést biztosít a ház számára. A belső udvarba egy árnyékkedvelő japán juhar került. 

 

fotó: Szőcs László Zsombor

 

A kerítés kialakításánál is felhasználtuk az eredeti kerítés alapját, valamint pilléreit. A tömör fehérre festett egységek között eltérő ritmusban jelenik meg a drótkerítésre futtatott borostyán. 

Szőcs László Zsombor


„Ikerház” Vácon

Szőcs László Zsombor

vezető tervező: Szőcs László Zsombor
tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 102,9 m2
 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »