építészet : környezet : innováció

Eger, Bárány Uszoda felújítása – Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Félix Zsolt és Nagy Iván

Bemutatjuk az egri Bárány Uszoda felújítására kiírt tervpályázatra az Építész Stúdió Kft. építészei, Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Félix Zsolt és Nagy Iván által benyújtott - megvételben részesült - művet. A tervezési koncepció legfontosabb elemeinek felsorolása mellett elolvashatjuk a Bíráló Bizottság értékelését, valamint az építészeknek a zárójelentésre írt válaszát is.

Részletek a műleírásból:
Régi uszoda
…a forrásra települt töltő-ürítős medence valódi unikum…
…szűkös és tájolási szempontból kedvezőtlen telekadottságok…
…nem volt alkalmas országos vagy nemzetközi versenyek rendezésére…
…elsősorban tömegsport és vízilabda bázisként…
…csak a zajok szűrődtek ki, a kifelé zárt világ őrizte titkait…

Folytatandó miliő
…falakkal körülvett, zárt világ, titokzatosság, rejtett bejárat…
…a lelátó-medence-öltözőépület hármasa…
…a medencét a két hosszoldalról építmények, a két rövid oldalról fal fogja körül…

 

Eger, Bárány Uszoda légifotó - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, az egész és a részek - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, telek elemzés - Építész Stúdió
 

 

Elfordított medence
…szabványos észak-déli tájolású medence, keletre néző fix lelátóval...
…nem vizuális, hanem élő funkcionális kapcsolat a Bitskey uszodával…
…a híd súlyponti helyen érkezik át, közvetlenül kapcsolódva a Bárány uszoda mindkét szintjéhez...
…a nyitott és a fedett medence közel azonos tájolása a két épület között harmonikusabb viszonyt eredményez…
...a Bárány uszoda megadja a kellő tiszteletet, de önálló bejárattal rendelkező, önállóan is működőképes létesítmény, anélkül, hogy konkurálna a nagyobb, fedett létesítménnyel…

Szigetszerűség
…a telek saroktelekből szigetszerűvé tehető…
…körülötte kialakuló közterületi hálózat…
…nincs illeszkedési probléma a szomszédos épületekkel...

Diszkrét bejárat
…a visszahúzódás tudatos, az eredeti sem volt feltűnő helyen és helyzetben…
…a Frankl Tivadar utcai téralakítás kiegészíti a Bitskey uszodához tartozó félbe maradt teresedést…
…a kiállítás már a szabadtéren, a gyalogos utcán elkezdődik…

 

Eger, Bárány Uszoda, medence elemzés - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, koncepció - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, földszinti alaprajz - Építész Stúdió
 

 

Minden a fadobozban
…az összes többi funkciót egyetlen hosszanti tömegbe foglaltuk bele…
…az előcsarnok az épület szervező központja, ide érkezik a híd is…
…a földszinten az öltözők, a rehab, az edzői irodák a videóteremmel...
…az emeleten a nagyobb belmagasságú tornaterem, kardio, fitnesz…
…előttük végigfutó, szurkolásra és napozásra is alkalmas galériaterasz…

Medence és lelátó
…a keletre tájolt, fedett, fix lelátó mindkét szintről közvetlenül elérhető…
…nagyobb nézőszám esetén egy plusz kapu is nyitható az északi oldalon kialakított köz felé…

 

Eger, Bárány Uszoda, esti meccs - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, rejtett bejárat - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, fogadó tér - Építész Stúdió
 

 

Mesélő kerítésfal
…nem egyszerű kerítésfal, hanem átlyuggatott szalag, ami kommunikál a környezetével…
…elválaszt, de ezt nem hermetikusan teszi, körülzár, de átengedi a fényt és helyenként bepillantást enged a titokzatos belső világba, amelynek eddig csak a zaja szűrődött ki…
...a perforációval különleges, csak az adott helyre jellemző hatás érhető el…
…a bontott anyagok újrahasznosítása (a kerítésfalba beépítjük a jelenlegi épületek és a medence bontása után ledarált összes régi téglát, követ, betont, csempét és üveget)…
...ez nem csak környezetbarát megoldás, hanem egyedi, mesélő homlokzatot is eredményez, hiszen a fal színe és textúrája a változó összetételű keveréknek köszönhetően változatos lesz…

Részletek a zárójelentésből:
A pályázók egy része – a kiírásban biztosított lehetőséget kissé szabadon értelmezve – a megengedett kisebb elmozgatás helyett a medence 90 fokos elforgatására tett javaslatot. Mindamellett, hogy a forrásokra telepített medence feltöltése ezen a módon fel nem vállalható hidrogeológiai kockázatokkal jár, a felvetésből következő alapvetéseket a Bíráló Bizottság nem fogadta el. Így az ezeken a terveken a keleti oldalra kerülő főépület óhatatlanul hátat fordít a Bitskey uszodának, a két épület közötti kapcsolatkeresés minden gesztusa nélkül.

 

Eger, Bárány Uszoda, az öltöző tornáca - Építész Stúdió
Eger, Bárány Uszoda, a kismedence és a bemelegítőtér - Építész Stúdió
 

 

Az uszoda feltárásának a Frank Tivadar utcába való szervezése a lehető legszerencsétlenebb megoldás, a közönség mozgatása, a megérkezés érezhetően beszorul a szűk mellékutca léptékei közé, miközben mind déli, mind nyugati irányban adott a megközelítéshez szükséges tágasság. Miközben a megszokott kelet-nyugati tájolást váltó észak-déli nem rendelkezik egyértelmű előnyökkel, a hossztengely átforgatásával a medence szinte befeszül a területen, a
körülötte elvárt módon nyerhető szabad felületek kialakításának minden esélye nélkül. Mindezek alapján a Bizottság a tengelyeiben merőlegesen elforgatott medenceterű tervpályázatok megoldásait nem támogatta.

A terv jelenlegi helyzetére merőlegesen fordítja el a medencét, mely megoldás hidrogeológiai szempontból kiszámíthatatlan kockázatokat rejt magában. Az elforgatással a medence befeszül a telekbe és az Agyagási Dezső park irányában csupán egy muráliákkal díszített fal épül, mely nem tölti be a tömblezáró szerepet. A keleti oldalra tervezett főtömeg lezárja a Bitskey uszodával való vizuális kapcsolatot. A terv – e döntően kifogásolható vonatkozásait leszámítva – képletszerű tisztasággal, nagyvonalúan rendezi el a funkciókat, építészeti megoldásai tudatosak és kulturáltak.

 

Eger, Bárány Uszoda, a lelátóról - Építész Stúdió
 

 

Észrevételek a zárójelentéssel kapcsolatban:
A zsüri által leírt tényekkel egyetértünk, a tények értékelése viszont ellenkező előjelű:

  • Tényleg nem zártuk le a tömböt, mert a tömbről leváló, önálló elemet képzeltünk el.
  • Tényleg nem akartunk főhomlokzatot a park irányában, ami a Bitske uszodáéval konkurálna.
  • Tényleg eldugtuk a bejáratot, mivel úgy gondoltuk, hogy a Bárány uszoda elsősorban a sportolóké, így rejtettebb bejárat illik hozzá. A Bitskey uszoda a nagyközönségé az eltéveszthetetlen főbejáratával.
  • Tényleg minimalizálni akartuk a medencetér és Bitskey uszoda vizuális kapcsolatát (ne legyen a nagy testvér árnyékában), ezért is tartottuk jónak a medencetér keleti oldalán a főtömeget.

Megjegyzés: A medence elforgatása szerintünk semmivel nem jelent több hidrogeológiai kockázatot, mint a helybenhagyás, mivel a kavicsos forrásvidék változatlanul megmarad, a medence falait mindkét esetben el kell bontani és újra kell építeni. Szerintünk az igazi hidrogeológiai kockázat az, hogy a kiírás célja szerint a medence mélyebb és szélesebb lesz (vagyis az elvárt vízhozam jelentősen megnő…)

Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Félix Zsolt, Nagy Iván


Eger, Bárány Uszoda

építészet: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Félix Zsolt, Nagy Iván
építész munkatársak: Fenes Tamás, Menyhárt Gergő
látvány: Gerse Dani
környezetrendezés: Gardenworks Kft.
statika: Pataki Bottyán
épületgépészet: Csapliczky László
vízgépészet: Tuzson Balázs

 

Kapcsolódó oldal:
Eger, Bárány Uszoda felújítása építészeti tervpályázat - bemutatjuk a díjazottakat

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »