építészet : környezet : innováció

Egy acélcsarnok ami kellően rugalmas

A székesfehérvári javítóműhely csak egy lenne a szokványos acélcsarnokok közül, ha a tervező és a gyártó közös munkájának eredményeként nem egy az ilyen funkciójú épületek esetén ritkán megjelenő, látványos bejárat köszönne vissza ránk az autószerelő műhely főbejáratánál. A 383 nm alapterületű és mérnöki pontossággal kivitelezett acélcsarnok jól mutatja, hogy a gördülékeny tervezői és kivitelezői együttműködés egy standard csarnokot is egyedivé alakíthat.
A megbízó, Jenei Zoltán székesfehérvári vállalkozása már több mint 20 éve foglalkozik autójavítással. Lassan költözhető lesz az új, saját tulajdonú, levegős, jó térszervezésű javítóműhely, ami nagy lépés lesz a bérelt telephely után. A D-Motion Szerviz Kft. név új, de a tevékenységük a régi és egy pár fős vállalkozásnak hosszú távú beruházás jelent. Ezért kerestek egy megbízható csarnoképítő céget és ajánlás útján jutottak le a Frisomat Kft-hez. Csak némi türelemre és alaposságra volt szükség, hogy összehasonlítsa az egyedileg tervezett csarnokajánlatokat a standard, már beárazott Frisomat csarnokkal és néhány referenciát is megnézett, az ár is jónak bizonyult, ezért döntött a belga acélcsarnok gyártó cég mellett. "Azért választottam a Frisomatot, mert ezeket a csarnokokat építik már 25 éve, napról-napra ezzel a rendszerrel dolgoznak, gyorsan és pontosan szerelik össze. Megoldották a menet közben felmerült kéréseimet is és gördülékenyen haladt a munka." - indokolta választását Jenei Zoltán ügyvezető.


D-Motion csarnok - Frisomat


Egy éve kezdődött a tervezés, már saját tervezővel kezdték a munkát, így első lépésként a tervező elképzeléseit hangolták finomra a Frisomat lehetőségeivel, és csak utána következett a szélmalomharc a bürokráciával. A cégvezető elárulta, hogy volt előnye és hátránya is a saját tervező megbízásának és az külön munkafolyamatonként megbízott kivitelező csapatoknak, de a kezdeti nehézségek után a Frisomat sokban segítette a projekt megvalósulását, akár tervezői segítségnyújtással, akár a felmerült egyedi igények legyártásával. Az egyes részfolyamatokat a megbízó önállóan koordinálta ugyan, de a Frisomat a hőszigetelt kivitelű, horganyzott csarnok összeállítását és készre szerelését 2 részletben, másfél hónap alatt végezte el és már csak az utolsó simítások vannak hátra (padlózat készül és a festési munkálatok) a beköltözés előtt. Elmondható, hogy a miközben a tervezés és kivitelezés során kihasználták egy standardizált rendszer előnyeit, annak rugalmasságát is megtalálták, amellyel azt a megrendelői igényhez igazították a szakemberek. Ebben a Frisomat tervezői támogatása és rugalmassága természetesen elengedhetetlen volt.


D-Motion csarnok - Frisomat


Látványos bejárat, világos belső tér

A 15x25 m alapterülethez 5,4 m a gerincmagasság és az acélcsarnok oldalfalaira 40 db ablakot terveztek és egy nagy ipari kaput rendeltek, ez biztosítja a megfelelő fényviszonyokat a munkához és az elegendő helyet a járművek egyszerű mozgatásához. A tervezői kéréseket a Frisomat több lépcsőben teljesítette és alaposságukat bizonyítja többek között a befejező munka magas minősége: a szegőelemek méretben egyformák és a szegés rejtett csavarozással készült. Szempont volt a nyári-téli komfortos munkavégzés, így a csarnok természetesen a legmagasabb minőségű PVDF bevonatú, kiemelten UV-álló szendvics panelekkel szigetelt, amelyek magas hőszigetelési értékkel rendelkeznek (U=0,18). A tervező, Hajós Imre, okleveles építőmérnök, 3H Mérnöki Iroda Kft., pedig egy díszburkolatot álmodott a bejárat fölé, így egyedi elemként gyártották le ezt a pengefalat az előtetővel, ami látványos és praktikus eleme is az acélcsarnok bejáratának. A megrendelő maximálisan elégedett volt a Frisomat rugalmasságával, a felmerült problémák gyors megoldásával és az alapos kivitelezéssel, mert könnyen lehetett a szerelőkkel együtt dolgozni, önállóan, magas minőségben végezték az acélcsarnok összeállítását.


D-Motion csarnok - Frisomat


A széleskörű felhasználhatóságnak köszönhetően a tervező kezében standardizált csarnok esetében is megvan az eszközrendszer, hogyan alakíthatja egyedivé a Frisomat acélcsarnokot. Az egyszerű donga formájú csarnoktól a bonyolult műszaki megoldásokat nyújtó lapostetős megoldásig, vagy akár 50 méter szélességig, számos kérdésben tudják a megoldást, ha megismerik a valódi igényeket és ahhoz igazítják a csarnokot. Természetesen, ha acélcsarnokban gondolkodik egy tervező, akkor számíthat a Frisomat mérnökeinek segítségére minden területen, akár részletrajzok, tervrajzok vagy statikai számítások terén, akár a tűzvédelmi szakértői igény estén, de saját software is segíti a tervezést. Az építész a kreativitásával és a tapasztalatával segíti a megbízót, a Frisomat pedig az eszközrendszerével támogatja az építész munkáját.


www.frisomat.hu

 

Frisomat