építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Egy kastély metamorfózisa - Schloss Freudenstein, Freiberg, Németország

A több funkcióváltáson átesett kastély legutolsó felújításával és átépítésével ma már az európai bányászat dokumentumtárának és a világ legnagyobb ásványgyűjteményének ad otthont. A berlini AFF Architecten építészei példaértékű módon nyúltak a régi épülethez és tették hozzá a maguk, az új funkciót is jól tükröző építészeti gesztusait.

Történet
A freibergi kastély, a Schloss Freudenstein a múltban már számtalan átépítésen és változtatáson átesett annak érdekében, hogy a különböző igényeknek megfelelhessen. Történelme a román korig visszavezethető, és szorosan kötődik a korábbi szász választófejedelmek palotájához. Az épületet, aranykorát követően, fegyvertárrá alakították a reneszánsz periódusban, és azóta folyamatos hanyatlásnak volt kitéve. A kastélyt többször, ismétlődően átépítették: erődítményből fegyverraktárrá, kórházból magtárrá. Most egy új funkció bevezetésével ez az átalakulási folyamat végre megállhat. A rendkívüli épület elmesélheti történetét és megmutathatja kulturális jelentőségét.

 

 
Freudenstein kastély, bejárati híd - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, bejárat - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, udvar - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten

 

2005 februárjában a berlini AFF Architekten csapata nyerte meg a kastély tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot. Jól jellemzi az időszakot, hogy a döntéshozatal és a kivitelezési munkák befejezése között csupán 156 hét telt el. A kastély 2008 augusztusától az európai bányászat dokumentumait tartalmazó legátfogóbb archívumnak és a világ legnagyobb ásványgyűjteményének, valamint egy étteremnek ad otthont.

Koncepció
Udvar
Az úgy nevezett Neue Schlosshof téglalap alakú, négy épületszárny határolja. Az építészeti megjelenés az épületben elhelyezett kiállítással van összhangban. A homokos aszfalt felszínébe nagyméretű sárga gránitlapokat illesztettek, amelyek különböző ásványok alakját mintázzák. Az épületegyüttest két, fekete betonból készített hozzáépítés egészíti ki.

 

Freudenstein kastély, udvar - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, bejárati épület - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, bejárati épület részlet - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
 

 

Kirchenflügel
A régi Kirchenflügel szárnyában egy második épülettest rajzolódik ki. A nyers falak mögött ez a bárka óvja a négy szintjen elhelyezett levéltárban a szász bányászat teljes történelmét. A történelmi falakhoz „horgonyozza ki” magát, és a külső homlokzaton túlnyújtott konzolokkal (úgy nevezett Hutzen) fedi fel magát. A régi falak és az újonnan behelyezett tömeg közötti kapcsolat tudatosan teremti meg a kastély ősi és új történetének színterét: a korábbi kápolna és az átmeneti fegyvertár ma olvasóteremként és kiállítótérként működik.

 

Freudenstein kastély, homlokzat a túlnyúló konzolokkal - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, információs pult - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, rés a régi és új épület között - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
 

 

Großer Turm
Réges-régen a kastélyépületnek ez a része a szász választófejedelmek tanácstermeként működött. Jelenleg a Szász Bányászati Archívum adminisztrációs irodájaként funkcionál, így kapcsolódva a történelemhez, hiszen 1805-ben ezt a szárnyat pont az említett hivatal elhelyezésének érdekében bővítették ki. A központi folyosó átriumként működik, és betekintést enged az archiválás folyamatába, valamint segíti a munka során a kommunikációt. A földszinten restaurált faszerkezetek tanúskodnak a korábbi épület fegyvertárrá történt átalakításáról. Az építészeti kialakítás mindig ügyel arra, hogy megkülönböztesse az új és régi felületeket.

 

 
Freudenstein kastély, olvasóterem - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, olvasóterem - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, irodaszárny átrium - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten

 

Langes Haus
Az épületegyüttes ezen részén a gótikus ablakkeretektől a reneszánsz szobákon át a XIX. sz.-ban behelyezett faszerkezetekig több emlék is fellelhető.  Itt ma egy négy termen átvezető Raumlust (terek játéka) van kialakítva, mely mintegy színpadként szolgál a világ ásványainak egyik leglenyűgözőbb gyűjteménye számára. A kiállításon végigsétálva a látogató nem csupán az ásványok világával, de a kastély építéstörténetével is megismerkedhet.

 

 
Freudenstein kastély, Langes Haus reneszánsz lépcsőház - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, Langes Haus, Afrika terem - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, Langes Haus, ásványi kincsek - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
Freudenstein kastély, Langes Haus - építészet és fotó: Sven Fröhlich, AFF Architekten
 

 

Épületelemek
A funkcionális célokon túl a korlátok, asztalok, ajtók vagy spaletták az építészet egyéni élményét is nyújtják. Az egész kastélyon átvezetve kapcsolatot teremtenek a szerkezet és az új „háziurak” identitása között. A puszta létükkel mesélik el származásuk történetét. Így most meg kell felelniük egy új középület követelményeinek is.  A különböző termeket - a sziklában fellelhető beágyazódott ásványokhoz hasonlóan - a finom színhasználat hangsúlyozza ki. Az épület minden egyes eleme magáért beszél, ugyanakkor az egész épületegyüttest szolgálja.


Freudenstein kastély, Freiberg Németország

projekt vezető: Martin Fröhlich, Sven Fröhlich, Alexander Georgi
projekt team: Thomas Barth, Ulrike Dix, Monic Frahn, Agnes Hartmann, Kerstin Herget, Nicole Jeltsch, Torsten Lockl, Jan Musikowski, Michael Schacke, Tilman Siegler, Robert Zeimer
kerttervező: Birgit Hammer, Berlin
generál tervező: AFF Architekten

tervezés éve: 2005 / pályázat
kivitelezés éve: 2007

bruttó terület: 16.450 m2
bővítés utáni bruttó terület: 59.120 m2

építtető: Freiberg Városi Tanács

7 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »