építészet : környezet : innováció

Egyszerre bankfiók és kávézó: MagNet Közösségi Pont

Lombos fa, zöldellő növények, pet palackból készült székek, játékokkal felszerelt gyermeksarok, szuperhős a falon jellemzi a MagNet Közösségi Pontját. Nikoletti Petra tervező vezetésével egy olyan kompromisszum mentes dizájn született, amely megtestesíti a bank gondolkodásmódját. 

Nemzetközi tanulmányok sora foglalkozik a bankok ügyfeleinek egyre nagyobb részét kitevő, digitális nemzedék bankolási szokásaival. Minden szakértő egyetért abban, hogy a bankolásnak, sőt a bankoknak, ahogy most ismerjük őket, már csak években mérhető ideje van hátra. A pénzintézeteknek újra kell gondolniuk a működési stratégiáikat, és nagyon gyorsan kell reagálniuk, hogy fennmaradjanak ebben a gyorsan átalakuló környezetben.

A MagnetBank erre a tendenciára adott válaszként vázolta fel “új-bankfiók” stratégiáját, amelybe már a koncepció alakulása során bevonták - a meghívásos pályázaton kiválasztott - belsőépítészetért felelős tervezőt, Nikoletti Petrát a Térkultúra Design Team vezetőjét. A képet árnyalta, hogy ilyen projekt, azaz bankfiók és kávézó együtt, még sehol nem jelent meg a világon, így ezt a műfajt most valóban a "nulláról" kezdhette felépíteni a tervező. 

A megújult portál

2015 novemberében nyitott meg a belvárosban a MagNet Közösségi Pont, amely forradalmian átértelmezte a banki módszereket, és a vállalati értékek kommunikációjának módját. Ez nem egy hagyományos bankfiók – tudatosan kerülik a kifejezést – hanem egy olyan közösségi pont, ahol az ügyfelek non-profit szervezeteket támogatnak, ahol fair trade öko kávét fogaszthatnak, esetleg olvasnak egy jó könyvet, játszanak a gyerekeikkel, vagy bankolnak.

A koncepció alapja a fesztelen hangulat kialakítása, amelyben megszűnik a bankárokat és ügyfeleiket elválasztó pult intézménye, helyette kötetlen beszélgető sarkokban zajlik a bankolás, ahol ügyfél és bankár közös monitor előtt, egymás mellett ülve, üzleti partnerként intézhetik a pénzügyeket. A térrendezést tekintve szimbolikus jelentősége van, hogy a banki recepció és a kávézó közös pultnál található, ezzel is kiemelve a tevékenység könnyedségét: a MagNetnél egy bankszámlát intézni nem bonyolultabb, mint kávét rendelni.

Ügyféltér és kávézó

Az enteriőr-design kiindulópontját a bank logója szolgáltatta, amely egy népies motívumokkal díszített, lombos zöld fa. A zöld szín tudatosan vonul végig az enteriőrön falfestés, bútorkárpit és élő növények formájában: így kerülnek a térbe a növényfalak és a mennyezetig érő élő fák. Az ügyféltérben megjelenő Robby és Francesca Cantarutti Forest széke is a logót és a mögöttes mondanivalót hivatott megidézni.

A 111 pet palack felhasználásval készült Emeco Navy székek és a bankfiókoktól merőben szokatlan újrahasznosított mészáros asztalok, csarnoklámpák mind a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet, amely a bank kiemelt értékei között szerepel. A falakon szereplő feliratok a bank alapértékeivel összhangban üzennek: "támogasd a civil szervezeteket", az önrendelkezéssel kapcsolatban például "a jövő nem olyasvalami, amibe csak úgy belecsöppenünk, a jövő az, amit mi magunk létrehozunk", vagy az érték alapú bankolással összefüggésben "néhányan annyira szegények, hogy kizárólag pénzük van."

Ügyfélsarok – a nyugodt tárgyaláshoz

A MagNet Bank lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy beleszóljanak abba, mit finanszírozzanak a pénzükkel, amely egyúttal azt is üzeni, hogy a MagNet a gondokodó emberek bankja. Ezt szimbolikusan a közel 200 kötetes kortárs és klasszikus irodalmat felsorakoztató mini könyvtár jeleníti meg a térben, amely az ügyfelek és a kávézó vendégeinek állandó rendelkezésére áll.

“A jövő záloga a gyermek”, számukra egyedi ötletek alapján épült, igényes játékokkal felszerelt gyermeksarok nyújt tartalmas szórakozást, amíg a szülők kávéznak vagy bankolnak. Szintén ők élvezik majd egy másik MagNetes kezdeményezés, az ingyenesen elvihető növénymagok ültetésének előnyeit, hiszen “a legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére 20 évvel ezelőtt volt, a második legalkalmasabb időpont MOST van.”

A gyermeksarok

A tervezési fázis kihívása a rendelkezésre álló korlátozott hely volt, a funkciókat centiméter pontosan ki kellett számolni. A folyamatot nehezítette, hogy egy működő bankfiókot kellett átalakítani minél rövidebb idő alatt. Ez a beépített bútorok esetében rizikós volt, hiszen a falak és bútorok gyakran egy időben készültek, így volt olyan sarok, amely átalakításra szorult, mert a fal és az oda tervezett bútor nem egészen úgy jött ki, mint a terveken. Ám a végeredmény - belsőépítészeti szempontból - minden esetben kompromisszum mentes lett.

A MagNet Közösségi Pont dizájnja tökéletesen megtestesíti az új gondolkodásmódot, miszerint szolidáris és társadalmilag felelősségteljes pénzügyi döntéseket kell hoznunk, emellett jól elkülöníthetően kiemeli a MagNet Bankot versenytársai köréből.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »