építészet : környezet : innováció

Élhető város a gyárkémények tengelyében

Élhető városrész fejlesztésére tesz javaslatot átgondolt, arányos közlekedési rendszerrel, zöldfelülettel és környezetbe illesztéssel Lakner Lóránd László Msc diplomatervében. Az átépítési terv helyszíne az egykori Óbudai Magyar Textilfestőgyár és környezete.

A diplomaterv választott területe Budapest III. kerületében, a kaszásdűlői lakótelep és az Óbudai-sziget között fekszik a Szentendrei út - Záhony utca – Ángel Sanz Briz út és a Mozaik utca által közrefogva. A kijelölt térség olyan jelentős fejlesztési területek közé ékelődik, mint az Óbudai Gázgyár, a Graphisoft Park, az Aquincum Múzeum vagy a Filatorigát. Ennek ellenére sem a kerület, sem a főváros nem számol a terület fejlesztésével. A diplomaterv célja, hogy a jelenleg jórészt elszigetelt, környezetével nem kommunikáló vagy épp monofunkciós térséget megtöltse élettel, rendezze azt és egy élhető városrészt hozzon létre. A térség számos problémával küzd. A Szentendrei út (11-es út) és a HÉV vonala erősen elvágó hatású, emiatt a kaszásdűlői lakótelepről a Dunához, és az Óbudai-szigethez való lejutás nehézkes.


Területi egységek - építész: Lakner Lóránd László

 

A Szentendrei út utcaképe széteső, az út mentén alulhasznosított területek találhatók. A terület északi harmadát adja az Auchan-puszta - az áruház térsége, mely fölöslegesen óriási parkolójával városi érték nélküli monofunkciós területhasználatot eredményez.

 

A középső részen, az egykori Textilfestőgyár területén nincs gyalogos átjárás, szigetszerű, rendezetlen tömb, de sok értéket rejt magában.

 

A déli kertvárosi negyed alacsony sűrűségű, nehezen összeegyeztethető környezetével. Átfogó koncepcionális elem az Óbudai Promenád mint zöld, gyalogos és kerékpáros útvonal átvezetése a területen észak-déli irányban egészen az aquincumi római polgárváros romterületéig. Alapvető elképzelés, hogy erre a vonalra különböző léptékű és jellegű terek, parkok kerülnek felfűzésre. A területet kereszttengelyek is tagolják, ezek közül a legfontosabb a kaszásdűlői lakótelep jelenlegi központjából indul és a Textilfestőgyárat átszelve fut le a Dunáig, ahol új gyalogos és kerékpáros híd épül a szigetre átívelve. További új gyalogos és kerékpáros kapcsolatok nyílnak a Szentendrei utat keresztezve híd vagy aluljáró formájában. A HÉV vonala megszűnik, illetve a felszín alatt fut mint 5-ös metró.


Környezetalakítási koncepció - építész: Lakner Lóránd László

Textilváros funkciói - építész: Lakner Lóránd László

 

A három rész átépítése a következőképpen alakul. A kertváros családi házai jellemzően zártsorú, 2 emeletes, keretes tömbökké alakulnak. Két északi intézményi tömbjében a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium új tornacsarnokot kap, illetve egy új óvoda épül. A Textilfestőgyár - TEXTILVÁROS középső csarnoktömbjén vezet át a két fő tengely, melyek metszéspontjában egy központ rendezvénytér kerül kialakításra a csarnokok részleges kibontásával. Az átépített épületegyüttesbe többek között a Liget-projektből kiakolbólított  Fotó Múzeum, hotel, vásárlóutca, fiatal filmeseknek szóló stúdió, családi központ, koncert- és színházterem, illetve vendéglátó és egyéb kereskedelmi/szolgáltató egységek költöznek.

Az Auchan és a szomszédos raktárak elbontásra kerülnek. Helyükön egy intenzívebb, 3-4 emeletes, zártsorú, keretes tömbös lakónegyed jön létre – ez a LAKNER-NEGYED. A Szentendrei út mentén irodafolyosó épül 4-6 emeletes épületekkel, melyek védik a lakóterületet és reagálnak a szemközti lakótelep 10 emeletes sávházaira. A lakóterület szívében egy egyetemi campus és egy nagyobb park is helyet kap. A negyeden átlós vonalak is keresztül haladnak, kilépve annak enyhén torz négyzethálós rendszeréből. Ilyen a Textilfestőgyár két 50 méteres téglakéményére szervezett látványtengely, melyek a központi parkban metszik egymást. A két tengely funkcionálisan is működik, egyik az 5ös metróhoz, a másik az Ángel Sanz Briz út mentén létesülő új villamosvonal egyik megállójához vezet.


Óbudai Kéményprogram - építész: Lakner Lóránd László

 

Az átépítés eredményeként a 11-es út és a HÉV elvágó hatása mérséklődik, a Duna és az Óbudai sziget könnyen elérhetővé válik. Az Óbudai Promenád átvezetésével a terület fontos kerületi térséggé válik. A kertvárosi rész sűrűbb lesz, környezetébe jobban beleillik. A Textilfestőgyár területén egy új városi- és kulturális központ jön létre. Az északi lakónegyed megtölti emberrel a környéket és irodafolyosójával rendezi a Szentendrei út széthulló utcaképét. A fentiek tükrében a terv egy kerületi körforgásba bekapcsolt, környezetével kommunikáló, komplex kulturális- és lakónegyedet hoz létre, mellyel részint pozícióba is hozza a térségét.

 

A kertváros - építész: Lakner Lóránd László

A metrólejáró térsége - építész: Lakner Lóránd László


Kiegészítő és könnyen kivitelezhető fejlesztési ötlet az Óbudai Kéményprogram, mely a diplomaterv területén és a közelben található, a kerület ipari múltját idéző, még épségben maradt 6 téglakéményt fogná össze tematizálva. A kémények ünnepek, világnapok és egyéb, a program keretében szervezett megmozdulások idejére fényfestést, különböző anyagokkal való  bevonást, ideiglenes kiegészítést, egyéb attrakciót kapnának, vagy összeköttetésben állnának  egymással, akár fizikailag is. A folyamatosan frissülő program nagyszerű lehetőséget biztosítana fiatal építészek, képzőművészek bemutatkozására.

Lakner Lóránd László

 

vélemény írásához jelentkezzen be »