építészet : környezet : innováció

Elindult a Harsánylejtő Kertváros projekt

Elkezdődött Buda utolsó nagy fejlesztési területén, a III. kerületi Harsánylejtőn a telkek értékesítésének első üteme. A közelmúltban lezajlott építészeti ötletbörzén a helyszínre tervezett környezettudatos, minőségi építészetet képviselő házak koncepciói versengtek a díjakért.

Miközben a közelmúltban napvilágot látott elemzések egyöntetűen ingatlanpiaci válságról, drasztikusan zuhanó telekforgalmazásról, csökkenő árakról és folyamatos túlkínálatról szólnak, ingatlanpiaci szakértők szerint a fővárosi telekárak a következő 12 hónapban már emelkedni fognak. A minőségi fejlesztések iránti kereslet ugyanis továbbra is létezik, csak a kínálat volt mindeddig korlátozott. A Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) nemrég tette közzé az FHB Ingatlan Zrt. kutatásain alapuló elemzését, amelyben megállapította, hogy az évezred első tíz évének végére a fővárosban hiány alakult ki a megfelelően közművesített, rendezett, egészséges lakókörnyezetet biztosító építési telkek piacán. Abból, hogy a családi házra vágyó vevők jelentős része korábban az agglomerációba költözött, vagy néha már irreálisan magas áron vásárolt a budai kerületek elit hegyvidékein ingatlant, a BIF arra következtetett, hogy az elérhető áron minőségi fejlesztéseket kínáló budapesti lehetőségek iránt jelentős a kereslet.

 

Harsánylejtő
 

 

A társaság az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakóingatlan-fejlesztésébe kezdett a III. kerület testvérhegyi részén, ahol egy 39 hektáros (kb. 50 labdarúgópályát kitevő) területen három ütemben mintegy 180 építési telket alakítanak ki, több mint 3 mrd Ft fejlesztési forrás felhasználásával a következő öt évben. Az első ütemben 51, a második ütemben további 37 telket értékesít a BIF. Az első két ütem teljes közmű-és úthálózata a tervek szerint 2011. október 31-re készül el, míg a harmadik ütem az első két ütem tapasztalatainak birtokában indul majd, várhatóan 1,5-2 év múlva.

Egyre inkább érezhető keresleti oldalról a megfizethető, élhető és energiafelhasználási szempontból is vonzó lakóövezetekre az igény. Budapesten az elmúlt években nem indult olyan nagy területű, átgondoltan megtervezett kertvárosi fejlesztés, amely a színvonalas infrastruktúrát és a jogi, üzleti feltételek biztonságát a valós vásárlói árigényeknek megfelelő áron kínálná – vallja Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója.

A BIF saját ügyfelei között végzett nem reprezentatív felmérése szerint a lakást építeni szándékozók 90%-a már figyelembe kívánja venni az energiakímélő megoldásokat otthona megépítésénél, ami jelzi, hogy a minőségi jelző az utóbbi években már összefonódott a környezettudatossággal, a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal. Ezt az igényt szolgálta ki a BIF közelmúltban lezajlott, „Itt fogunk lakni!” elnevezésű, online építészeti ötletbörzéje is, amelyre kimagasló számban és minőségben érkeztek tervek. A pályázat konszenzust keresett a megbízó, a beruházó, az önkormányzat és a tervezői elit között, valós szakmai párbeszéd alapjait fektette le, egyben komoly alternatívát nyújtva a vevők jelenlegi igényeire is.

 

Harsánylejtő
 

 

Míg korábban inkább valamilyen személyes indíték vagy akár divat által vezérelt megfontolás vezetett a passzív házak építéséhez, addig a jövőben már az értékállóság, az értékesíthetőség, a költségek kiszámíthatósága és a szabályozási változások miatt szinte természetes lesz az ilyen épületek iránti igény - véli dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke, a bíráló bizottság tagja.

A Hármashatár-hegy északkeleti lejtőjén, az erdő közelében elhelyezkedő Harsánylejtő Kertváros Buda egyik utolsó szabad, fejlesztésre alkalmas területe. Míg az átlagos fejlesztési gyakorlat többnyire a minél kevesebb négyzetméteren minél több lakásnégyzetméter építése és értékesítése elvet követi, addig a BIF a laza, kis beépítési sűrűségű lakóövezet kialakítására törekszik.

Az eddigi érdeklődés messze felülmúlta várakozásainkat: több mint 1000 vevőjelölt regisztrált az első 5 hónapban, amely mintegy nyolcszorosa a tavaly lezajlott összes budapesti építési telek tranzakciónak – mondta el Varga Tamás, a Harsánylejtő Kertváros értékesítési vezetője. – Az értékesítést a legkedvezőbb árfekvésű telkekkel kezdtük, amelyekre akár ikerház is építhető. Így már 16 millió forinttól is található megoldás egy átlagos család részére. Mindezek mellett a különleges panorámával rendelkező, luxusigényeket kielégítő telkek is népszerűek, június 1-től már az erdőhöz, természethez még közelebb lévő telkek is elérhetőek – tette hozzá a szakember.

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »