Épületek/Középület

Élmény? Fürdő!

2015.02.13. 15:30
MÉD

Cikkinfó

Szerzők:
Mizsei Anett

Földrajzi hely:
Magyarország, Demjén

Cég, szervezet:
Mapei

Építészek, alkotók:
Fejes László, Varró Zoltán

MÉD:

Kibővült az Eger szomszédságában található Demjén község területén fekvő Cascade barlang- és élményfürdő. A létrejött komplexum sajátos szintézise két filozófiának. Mizsei Anett gondolataival mutatjuk be a frissen átadott, Fejes László építész vezető tervező és Varró Zoltán belsőépítész által tervezett épületet.

Európa-szerte reneszánszát éli a fürdőkultúra, egy valamirevaló hotelhez mára hozzátartoznak a spa, wellness illetve egyéb vízhez köthető szolgáltatások. Ugyancsak felkapott lett a természetközeli fürdőzés: Japántól Izlandig a legváltozatosabb hideg vagy melegvizű forrásokra, tavakra minimális beavatkozásokkal, tudatosan települnek rá a fürdőszolgáltatások. Ahol pedig nem áll rendelkezésre alkalmas természeti képződmény, de a víz rendelkezésre áll, épülnek az újabb és újabb fürdőkomplexumok. E világ nem ismeretlen Magyarországon. A kérdés inkább az, hogyan tud a 21. században megújulni egy ilyen régi hagyomány. Nincs ez másként Eger környékén sem, ahol a borkultúra mellé a közelmúltban szinte azonos súllyal felsorakoztak a különböző fürdők is. Kis iróniával: itt fürdőt nyitni pont olyan eredeti ötlet, mint borászatot. Mindkettő mellett erős érvek szólnak: a táj és a klíma kedvez a szőlőnek, az ország legutóbb felfedezett meleg vizes forrása Demjén község határában pedig jó apropót szolgáltat egy fürdőnek. De mit kell tudni nyújtani egy újabb ilyen létesítménynek ahhoz, hogy a környéken intenzíven jelenlévő funkción belül mást tudjon mutatni, mint az eddigiek?

Az épített fürdők nézetem szerint két vonalba sorolhatók be: a szakrális, meditatív, exkluzív jellegűek és a nagy tömegeket vonzó, családi élményparkként üzemelők közé. A Demjénben most kibővített fürdő valahova a két irány közé pozicionálja magát, épp ezért nehezen megfogható mindkét szempont felől. Domboldalba telepített, rendkívül szép fekvésű épületkomplexum ez. A Magyarországon most is intenzíven jelenlévő organikus formavilágú - ámbár a nyitás utáni csúcsforgalomban alulméretezettnek tűnő - bejárati csarnok fogadja az érkezőt. Hogy az egész nap nem csökkenő tumultus csak az újdonság és a hétvégi időpont együttes következménye-e, nem tudom, a beléptető rendszer azonban nem készült fel ilyen tömegek mozgatására.

Az előcsarnok mögött 600 méteres mesterséges vágat nyílik, ami méreténél fogva alkalmasnak bizonyul a nagy mennyiségű ember befogadására. Ez a barlang képviseli a szakrális irányt, amit fentebb már említettem. A tompított, színes fénnyel megvilágított sejtelmes barlangjáratok meditatív jellegét több ponton megtörik a gyalogos közlekedésre szolgáló fa hídszerkezetek. A gyermekkel érkezőket mesebarlang várja, tízszeres életnagyságú virágokkal és meseolvasó nénivel. A fiatal felnőtt korosztályt a vízből és egy hagyományaos fogyasztótérből is megközelíthető bár szolgálja ki, az idősebbek pedig csendesebb oldalsó fülkékben pihenhetnek. Kicsiben ez ugyanazt a kettősséget hordozza a barlangrendszer, mint nagyban az egész fürdő, igaz, mindenkinek nyújt valamit, amit az építészeti alakítás is jól lekövet. A föld alatti pihenőtereket, szaunavilágot és sóbarlangot számos ma divatos és igényes építészeti eszközzel fogalmazta meg a tervezőjük, a keret nélküli üvegszerekezetektől a LED-világítás változatos alkalmazásáig. Az enteriőrt jól eltalált design világítótestek látják el fénnyel: mintha különös, ismeretlen élőlények telepedtek volna meg a barlang mennyezetén. Egyes szobrászati elemek esetében ugyanakkor nem egyértelmű, mennyiben fokozzák a misztikus hangulatot, és nem gyengítik-e inkább.

Ugyanez mondható el a horizontális elrendezésű barlangrendszer mellé rendelt vertikális elem, a csúszdatorony kialakításáról. Itt már teljes egészében a könnyen fogyasztható, műanyag díszletek uralják a képet, bár a torony belső burkolata vörös led-fényes törésvonalaival és lávájával egy trópusi vulkán kürtőjét idézi. Sajátos pop-kulturális parafrázisa ez ugyanannak a misztikus, természeti indíttatású képletnek, ami az ország másik végében szimbolikussá és szakrálissá tett egy magyar "vulkánt".

Mizsei Anett

 

Mapei termékek Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjében

A legnagyobb Mapei jelenlétre a hidegburkolatok kivitelezése során
került sor, de a kivitelezők betontechnológiai és építéskémiai termékeket is alkalmaztak. Az új barlangfürdő fantasztikus belső tereit többek között a burkolatok teremtik meg, s ez utóbbiak kiválóságához a magas minőségű Mapei termékek is hozzájárultak, amelyeket 5000m2-en alkalmaztak.

A burkolás előtti fogadófelületeket a közkedvelt Planitop Fast 330 és az Adesilex P4 anyagokkal egyenlítették ki. Gyorskötése miatt mindkét anyag megkönnyíti és felgyorsítja a munkát. Míg előbbi szinte bármilyen területen használható, mégis a medencékben végzett aljzatképzésnél bizonyul közkedvelt választásnak, ahogy itt is. Utóbbit félfolyós tulajdonsága miatt a helyi aljzathibák javítására használják a kivitelezők. A már meglévő aljzatok között volt olyan, amely szilárdsága még nem volt megfelelő, ezek helyreállításánál a Prosfas alapozót alkalmazták.

Mint minden használati vízzel terhelt területet, a medencéket is kent vízszigeteléssel láttak el, amihez a már megszámlálhatatlan alkalommal bizonyított Mapelastic repedésáthidalót, illetve az egyszerű és gyors felhasználást biztosító Mapelastic Aquadefense vízszigetelő anyagokat választották.

A legváltozatosabb termékfelhasználás a hidegburkolati ragasztók terén történt. A választásnál a legfontosabb szempont a burkolatok különbözősége és a későbbi használatból eredő terhelés volt. A medencék kerámia- és üvegmozaik burkolatait Elastorapid ágyazatba fektették, ami azért is jó, mert bírja az erős igénybevételt és jól tapad a problémás felületeken. Sőt, gyorskötő tulajdonságának köszönhetően, a burkolás után 3 nappal már feltölthették a medencéket.

A medenceterek és a pihenőterek burkolatainak ragasztásához a Keraflex termékeit választották a kivitelezők. Mind az S1, mind a Maxi S1 - ami a vastagabb ágyazatok készítésére alkalmas - tartós megoldást nyújt a fokozott terhelés esetén és alacsony porzásuk miatt a kivitelezők egészségét és a környezet tisztaságát is óvja. 

Az egyetlen látszó segédanyag a burkolatok hézagaiban meghúzódó fugázóanyag. Minden hatás, ami a burkolatot éri, legyen az nedvesség, vegyszer vagy mechanikai terhelés, a fugázóanyagot is terheli, éppen ezért szükség volt egy olyan anyagra, amely jól ellenáll a vízkezelő szereknek és a medencetisztításhoz használt anyagoknak is. Erre ad megoldást a Kerapoxy CQ, amely remek ellenállóképességéhez könnyű felhasználhatósága még több pluszt ad. A vízes, nedves helyszíneken a penészesedés elkerülésére is figyelni kell. A probléma elkerülésére már a kivitelezésnél is figyeltek, ezért a barlangfürdő medence-, pihenő- és közösségi tereiben a jó vízlepergető képességgel rendelkező, penészesedés-mentes Ultracolor Plust használták a fugahézagok tömítésére. 

További információ a Mapei oldalán. 

 

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk