építészet : környezet : innováció

Elmosódott határok - villa Farkasréten

Aki nem ismeri az épületet, nem is sejti, hogy micsoda élet, micsoda belső terek és zen pihenő rejtőzik a vadszőlővel befutott homlokzat mögött. A vadregényes külső, a hatalmas üvegfalak, a falon játszó napsugarak adják a Tóth Zoltán és Nagy Csilla [Artgroup] által tervezett otthon lelkét. 

A telken nagyméretű, rossz állapotú ház állt, így a kötöttségek miatt, évekig nem sikerült értékesíteni az ingatlant. Amikor felmerült az igény a telek hasznosítására, az építészek sokkal inkább annak adottságaival és a beépítési paraméterekkel foglalkoztak, mintsem a meglévő épülettel. A megbízó egyszintes házat szeretett volna, ám a telek erősen lejt déli irányba, első negyede meredekebb, míg a hátsó rész már lankásabb. Ebből következett a tervezési ötlet: a ház legyen egy szinttel lejjebb, és akkor pont rá lehet sétálni a tetejére - ami az egész telken végignyúló színes kert s az épület 5. homlokzata egyben. A ház megbújuk a at alig látni az utcáról, csak a bejárati előszoba kubusát - ami magába foglal egy liftet - látja az arra járó. 


farkasréti villa - építész: Tóth Zoltán, Nagy Csilla - fotó: Bujnovszky Tamás


Maga az épület, az utcától diszkréten elhatárolódva biztosítja az itt lakók nyugalmát. Az optimális tájolás érdekében a ház a telek hossztengelyén helyezkedik el. A hálók a keleti, a közösségi terek a déli, délnyugati oldalon kaptak helyet, így biztosítva egész nap a fény jótékony erejét. A szabad tömegformálás elvét követve, az épületen ott van kiugrás, ahol azt a funkció megköveteli. A tengelyen helyezkedik el a folyosó, amire a szabad térformálás elve alapján vannak felfűzve a terek, néha belül, néha kívül, mindig ott, ahol épp szükség van rájuk, legyen az külső növényudvar vagy belső szoba. Ez a tengely osztja ketté a ház tereit intim zónára a hálókkal, és aktív zónára a nappalival, étkezővel.

Az egyik oldalon a hálók ajtókkal leválaszthatóak, így teljesen különálló klimatikus egységet képeznek, a másikon a folyosó, a nappali, a konyha és az étkező egy térként alakítja a ház belső tereit. A tér variálhatóságát falba tolható üvegtolóajtók biztosítják. Egy ajtó a külső térbe fut, egy a beépített konyhafal mögé, és egy a kandalló mögötti falba. A 4 méteres üvegfalak pedig a dupla légterű nappalit határolják, vagy eltolva nyitott teret alkotnak. Ezek a hatalmas üvegfelületek korlátok nélkül egyesítik a házat a kerttel, elmosva az épület határait. Ezt a határtalanságot erősíti a mészkő padlóburkolat, ami kívül-belül megegyezik, így a gyanútlan látogató nem is veszi észre, mikor van kint és mikor bent.


farkasréti villa - építész: Tóth Zoltán, Nagy Csilla - fotó: Bujnovszky Tamás


A térélményt tovább erősítik a belső üvegudvarok. A nappali és az étkező között elhelyezkedő udvar vízzel teli, ami mozgóképként a falra tükrözi a nap sugarait. Az udvar mérete változtatható: zárt állapotban kizárhatjuk a vizet, mintegy akváriummal elválasztva a nappalit az étkezőtől, de nyitott ajtóknál eltűnnek a határok, és összekötődik a két tér, kiegészülve egy belső medencével. A másik kis udvar fix üvegekkel jelöli ki a keleti tájolású zen pihenőkertet. A konyha és a fürdő közé ékelődött kert teljes benapozást biztosít a mellette lévő helyiségeknek, és egyben az átjárást is lehetővé teszi közöttük. Corten kockába zárt vörös japánjuhar tölti ki a tér fekete oldalát, míg a fehér a pihenőpadig nyúlik. A tér belsejét vadszőlő keretezi.

A kert és a növényfelületek határozzák meg az épület lelkét és homlokzatát. Az utca szinti kert a tetőn folyatódik, miközben két oldalon követi a terepet és eléri a lakószintet. Itt talajtakarók, díszfa csoport és központi fűfelület váltja egymást. A telek intimitását a medence falába illesztett kisebb bambusz fal biztosítja. A keleti oldal teljes homlokzatburkolata élő vadszőlő. Ez a növényfal tölti ki a túlméretezett Corten rozsdás ablakkeretek közötti falfelületeket. A vadszőlő a talajtakaróval találkozva egybefüggő zöldfelületet biztosít, ahol kert és fal egybeolvad. A keleti oldalkertben a konyhától néhány lépésre látszóbeton hasábok adnak helyet a konyhakerti fűszernövényeknek. A délnyugati, főként üvegfelületekkel teli homlokzatot négyzetes, falra rögzített függőleges díszkert töri meg.


farkasréti villa - építész: Tóth Zoltán, Nagy Csilla - fotó: Bujnovszky Tamás


Az épület alapvetően az utcától egy szinttel lejjebb, a belső udvar köré szerveződik. A falba rejthető, eltüntethető üvegfalak lehetőséget biztosítanak a kert és a belső terek korlátlan összekapcsolására. A ház alternatív gépészeti eszközökkel teletűzdelt, így önellátó. Napkollektorok, levegős hőszivattyú és napelemek biztosítják az energiaellátást. A tetőkert 60 centiméteres locsolt földrétegének, és a felülethűtéseknek köszönhetően a pihenőterekben klímakészülékek nélkül is biztosítva van a természetes, hűvös érzés. Az aktív nyitott terek nyári klimatizálását természetes és mesterséges árnyékoló rendszerek, a teljes átszellőztethetőség és a vízfelületek biztosítják.

Tóth Zoltán

 

vélemény írásához jelentkezzen be »